irodalomtörténész film kutatás Aladdin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szakértők azt állítják, hogy Aladdin élő személy lehetett.

Aladdin történetét számtalanszor feldolgozták már, legutóbb például filmet is készítettek belőle Will Smith főszereplésével. Irodalomtörténészek pedig állítják, a mesehős nem csupán kitaláció, élő személy lehetett.

A Time azt írja, a francia Antoine Galland volt az, aki Aladdin kalandjait lejegyezte. A férfi nemcsak lefordította ezeket a történeteket, hanem maga is végzett ezzel kapcsolatban kutatásokat. Elutazott a Közel-Keletre, ahol megismerkedett Juhenna Diabbal, egy fiatal szír férfival, aki mesélt neki Aladdinról.

Aladdin élő személy lehetett Forrás: Disney

Nem tudni, hogy Diab a történeteit más mesélők történeteiből szőtte-e össze, amiket Aleppóban vagy a Földközi-tenger más területeiről hallott, vagy pedig az eredeti történeteket adta át" – mondta Lemos Horta professzor.

A szakemberek szerint az is előfordulhat, hogy Diab a saját életéből merített inspirációt a történetekhez. Mindig is bízott abban, hogy egyszer nagy vagyonra tehet szert, és a Franciaországban tapasztalt pompa teljesen ámulatba ejtette. Ezáltal pedig megállapítható, hogy Aladdin nemcsak egy idős tudós képzelete alapján született, hanem egy fiatal utazó élettapasztalatai inspirálták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.