Hova tegyem a gyereket nyáron? A legnagyobb dilemmák

2017.06.02. 08:00

A nyári szünet a kicsiknek maga a felhőtlen kikapcsolódás, a felnőttek számára ugyanez megoldandó probléma. Hová tegyük a gyereket, hogy ő is jól érezze magát és mi is nyugodtan indulhassunk minden nap a munkába, tudván, hogy jó helyen van és vigyáznak rá?

Nagyobb tesóval, otthon

Kézenfekvő megoldás lehet rábízni a kisebbet a nagyobb testvérre, ám ez a megoldás számos kérdést felvet. Például azt, hogy nem fognak-e unatkozni a gyerekek heteken keresztül, hiszen a lakásba bezárva mi mást is tudnak csinálni, mint elveszni a számítógép-telefon-tévé bermuda háromszögében? Ha pedig nem zárjuk rájuk az ajtót, és megengedjük nekik, hogy alkalmanként elhagyják a lakást, és leugorjanak a közeli cukrászdába egy fagyiért vagy éppen a következő sarkon lévő focipályára, soha nem lehetünk biztosak abban, hogy biztonságban vannak... Gondoljunk csak a közlekedés veszélyeire vagy azokra a felnőtt idegenekre, akik különösen a nyári szünetek idején ólálkodnak a játszóterek körül – nem egyszer alattomos szándékkal.

Biztonsági fokozat: gyenge
Költség: minimális (ha előre gondoskodsz a másnapi étkezésekről, csak némi költőpénzre lesz szükség)

A lakásba bezárva mi mást is tudnak csinálni a gyerekek, mint elveszni a számítógép-telefon-tévé bermuda háromszögében?Forrás: Thinkstock
Egyedül otthon, a nyári szünet veszélyei
Korábban már összegyűjtöttük, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyerekre, ha egyedül marad otthon a nyári szünet ideje alatt. Az erről készült írást ITT olvashatod el.

A legjobb megoldás a nagymama?

A fent említettnél minden bizonnyal biztonságosabb megoldás – ám ennek is megvannak a maga hátrányai. A gyerek itt biztonságban van, finomságokat kap, olykor egy-egy programra is elvihetik a nagyszülők – állatkert, kirándulás, strand... De biztosan egy nyugdíjas házaspár a legjobb társaság hosszú napokon, heteken keresztül egy gyerek számára? Néhány napra tehát jó megoldás lehet, ha a nagyszülőkre bízzuk a gyereket, de ezzel a teljes nyári szünet ideje még koránt sincs lefedve.

Biztonsági fokozat: erős
Költség:minimális (érdemes a nagyszülőknél pénzt hagynod, hogy ne a nyugdíjukból kelljen kifizetniük az olykor méregdrága belépőjegyeket)

A gyerek a nagyszülőknél biztonságban van, finomságokat is kapForrás: Thinkstock

Éljenek a táborok! De melyek?

Ha táborozásról beszélünk, egy dolog biztos: mélyen a zsebünkbe kell nyúlni! Még akkor is, ha a nyári tábort az iskola szervezi - általában egy egyhetes nyaralás ilyen formában 25-35 000 forintba kerül. Ebben az árban természetesen benne van az egész napos tanári felügyelet, a különböző programok, kirándulások költségei és a napi minimum háromszori étkezés is. A gyerek remekül szórakozhat a vele egykorú barátaival (szülői felügyelet nélkül, ami – valljuk be – még tovább növeli az így töltött idő értékét). A sport vagy természettudományi táborok költségei valamivel magasabbak az iskola által szervezett programokénál, így ha az egész nyarat különböző táborokkal szeretnénk megoldani, érdemes már hónapokkal a nyári szünet kezdete előtt pénzt gyűjteni rájuk.

Biztonsági fokozat: erős (ha ismered a tábort és pedagógusokat)
Költség: drága, heti minimum 25-35 000 forint

A nyári táborok költségesek tudnak lenni, a gyerekek viszont remekül szórakozhatnek a vele egykorú barátaikkal a szabadbanForrás: Thinkstock
Mire figyelj, ha táborozni küldöd a gyereked?
"A legfontosabb, hogy olyan helyre küldd a gyereked, amit ismersz! Ugyanúgy igaz ez a helyszínre és az őt kísérő pedagógusokra is. Ha ismeretlen terepre evezel, és mondjuk az interneten futottál bele egy jól hangzó hirdetésbe, mindenképpen informálódj más szülőktől vagy fórumokon a táborról. Mindig ragaszkodj hozzá, hogy személyesen szeretnél fizetni, és jelezd, hogy mindenképpen találkozni szeretnél a kísérő tanárokkal és szeretnéd látni azt is, hogy hol fogja tölteni a gyereked a napjait, hol szállásolják majd el arra a néhány napra. Lehet, hogy ez kellemetlenül éri a szervezőket, de ne törődj vele, abban a táborban, ahol minden rendben zajlik, szívesen állnak majd rendelkezésedre, és örömmel, büszkén fognak megmutatni neked mindent. Soha ne küldd el a gyereked egy ismeretlen helyre, ismeretlen felügyelő tanárokkal, ismeretlenek közé! Az ördög soha nem alszik!" - figyelmeztet Csáki Katalin pedagógus, animátor.

Nem is kérdés: a legjobb megoldás, ha a gyerek a szüleivel együtt nyaral, közös programokat szerveztek. Ez is elég költséges elfoglaltság, de hidd el, megéri! Ha megteheted és van annyi szabadságod a munkahelyeden, az is megoldás, ha otthon maradsz/maradtok vele egy hétre. Így a gyerek is kicsit kizökken a nagymama-tábor bűvköréből és boldog lesz, hogy végre minőségi időt töltötök együtt.