Takarékossági tippek a fűtési szezonra

Forrás: Thinkstock -
fűtés fűtési szezon takarékosság gázszámla tipp ősz tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van az ősz, itt van újra – kezdődhet a fűtési szezon! Ha nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen a fűtésszámlák kifizetésére, akkor fogadd meg alábbi tippjeinket!

A fűtési szezon általában október 15. és április 15. között tart, ebben az időszakban pedig a háztartások a felhasznált energia 50–75 százalékát fordítják a lakás fűtésére. A gázszámla kifizetése sok családnak okoz nehézséget, éppen ezért érdemes néhány praktikus trükköt bevetni a költségek csökkentése érdekében.

Forrás: Thinkstock

Gyors tippek

  • Ne élj egy szaunában! Ha szabályozod a helyiségek nappali és éjszakai fűtését, bizony sok energiát megtakaríthatsz. Törekedj arra, hogy az egyes helyiségekben rendeltetésüknek megfelelő hőmérséklet legyen. A nappaliban például a 20 fok, a gyerekszobában a 22 is bőven elegendő, míg a hálószobában elég, ha 18 fokot tartasz, hiszen nappal a hálószobában úgysem tartózkodsz túl sokat, éjszaka pedig egészségesebb, kellemesebb az alvás, ha nincs nagyon meleg. A konyhában is elég a 16–18 fok, hiszen az itt üzemelő berendezések növelik a helyiség hőfokát, plusz a páratartalom miatt is melegebbnek érezheted a teret. Fürdés idején a fürdőben nagyjából 22 fok az ideális, míg napközben nyugodtan lejjebb csavarhatod a fűtést.
  • Előbb öltözz, aztán tekerj! Inkább vegyél fel egy pulóvert, ne rögtön a fűtést birizgáld. Ha a megszokott 24 fok helyett felveszel egy pulóvert, és letekered a hőmérsékletet 20 fokra, akár 24%-kal is csökkentheted a fogyasztást.

  • A szakaszos fűtés nem jó megoldás! Magyarán azzal, hogy hagyod lehűlni az otthonod, majd újra felfűtöd, nagyobb energiát használsz el, mint a szinten tartással. A hosszabb távollét alatt azonban természetesen kapcsold le a gázt.

  • Szellőztess rendszeresen! Naponta 3-5 percre tárd ki az ablakot, hogy az egész lakásban ki tudjon cserélődni a levegő, de ne túl sokáig, hogy a falak nehogy lehűljenek. Ez a megoldás sokkal célravezetőbb, mint ha sokáig hagyod résnyire nyitva az ablakot, hiszen ekkor folyamatosan távozna a meleg. A szellőztetés idejére a fűtést természetesen állítsd le.
Forrás: Thinkstock

Hosszú távú tanács

A meleg fele nagyjából a falakon, ablakokon, padlón és a tetőn át távozik, tehát, ha ezeken a pontokon nincs megfelelő szigetelés, jóval mélyebben a pénztárcádba kell nyúlnod télen. Keress meg minden rést és hézagot, és szigeteld a kérdéses területeket.

Az utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15-20%-ot is megtakaríthatsz, ami tekintve a mai borsos gázárakat, igencsak figyelemreméltó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.