Íme, 2015 legszebb épületei

2015.11.27. 20:06

Nemrég tartották meg Szingapúrban a World Architecture Festivalt, azaz az Építészeti Világfesztivál, ahol a közel 200 kiváló építészeti tervből válogatott a zsűri.

A világ egyik legrangosabb építészeti seregszemléjén összesen 31 kategóriában választanak győztest a mintegy 200 projektből álló leszűkített listából.
A fesztivált 2008-ban rendezték meg először Barcelonában, 2012-től 2015-ig Szingapúr adott neki otthont, jövőre pedig ismét új helyszínen, Berlinben tartják majd.

A különböző kategóriákban mindenféle épület megtalálható volt: a klasszikus lakóházaktól kezdve a kulturális intézményeken át egészen a templomokig vagy éppen stadionokig. Kategóriánként külön díjban részesültek a még csak tervrajzokon létező és a már álló épületek is.

Az év épülete

Az OMA és Buro Ole Scheeren projektje, a The Interlace nyerte az Év Épülete díjat. Az Interlace-t még 2013-ban adták át Szingapúrban, ami valójában egy 170 000 négyzetméteres telken elterülő különleges lakópark. Az építményben összesen 1040 apartmant alakítottak ki. A tervezésnél alapvető szempont volt a fenntarthatóság, így a nap és a szél jelentős szerepet játszik az energiatermelésben.

The InterlaceForrás: archdaily.com
The InterlaceForrás: archdaily.com
The InterlaceForrás: archdaily.com

A legjobb jövőbeli projekt

BIG építésziroda vancouveri toronyháza kapta a legjobb, a jövőben elkészülő projekt díját. A zsűri véleménye szerint a félig elhúzott függönyre hasonlító felhőkarcoló ügyesen hasznosít egy gyakran veszendőbe menő teret.

Vancouver HouseForrás: archdaily.com
Vancouver HouseForrás: archdaily.com
Vancouver HouseForrás: archdaily.com

Kíváncsi vagy a további projektekre is? Lapozgasd végig válogatásunkat!

építészetotthonversenyépületWorld Architecture FestivalÉpítészeti Világfesztivál