Csokitortával kenték össze III. Károly királyt a környezetvédő aktivisták

Forrás: AFP/Jane Barlow -
környezetvédő viaszszobor aktivista Tussaud-panoptikum III. Károly London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Környezetvédő aktivisták csokitortával kenték össze III. Károly király viaszszobrát hétfőn a londoni Madame Tussaud múzeumban.

A két aktivista jegyet vásárolva jutott be az épületbe, majd összekenték a köztudottan lelkes környezetvédő király viaszmását. Ezt követően egyikük felidézte Károly még walesi hercegként 2019-ben elmondott beszédét, melyben azt hangoztatta, hogy az unokái korosztályát képviselő fiatalok ma már nem szavakat, hanem azonnali cselekvést várnak el a környezetvédelmi ügyekben. Az aktivista hozzátette, a tudomány álláspontja és a kérés világos: állítsák le az új nyersolaj- és gázkitermelési projekteket.

Csokitortával kenték össze III. Károly király viaszszobrát a környezetvédő aktivisták Forrás: AFP/Jane Barlow


A londoni rendőrség közlése szerint az akciót a 20 éves Eilidh McFadden és a 29 éves Tom Johnson követte el. A rendőrök négy embert igazoltattak az eset kapcsán rongálás gyanújával. A Just Stop Oil környezetvédelmi szervezet közleményt adott ki, melyben magára vállalta a cselekmény elkövetését.

A Just Stop Oil október elején kezdte el akciósorozatát, melynek során napi szinten próbálják megbénítani vagy lassítani a londoni hétköznapokat. Az ellen tiltakoznak, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj- és gázkitermelési engedélyek kiadását tervezi.

Nemrégiben paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című festményét a brit Nemzeti Galériában, továbbá festékszóróval rongálták meg egy Aston Martin kereskedés homlokzatát.
A Madame Tussaud múzeum szóvivője megerősítette a rongálás tényét, hozzátéve, hogy az érintett installáció kivételével a múzeum továbbra is látogatható, nem zár be.

Vasárnap egy másik környezetvédő csoport, a magát Utolsó generációnak nevező szervezet hasonló akciót hajtott végre a németországi Potsdam múzeumában, ahol Claude Monet Szénaboglyák című festményét öntötték le burgonyapürével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.