Híres gyerekszínészek - mi lett velük?

sorozat színész mozi sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egykor az egész világ ismerte a nevüket, és rajongott a cuki pofijukért. Aztán felnőttek, és nagyon különböző utakat jártak be. Utánanéztünk, mi lett a kedvenc gyerekszínészeinkből.

Macaulay Culkin

A világ a Reszkessetek betörők! gézengúz kisfiújaként ismerte meg, akit a családja otthonfelejt karácsonyi vakáció idején, ám ő egyedül is szembeszállt a csúnya betörőkkel. A film folytatásában is főszerepet kapott, csakúgy, mint a My Girl - Az első szerelem és a Richie Rich - Rosszcsont beforr című filmekben, hogy csak a legemlékezetesebbeket említsük.A kilencvenes évek elejének vitathatatlanul ő volt az első számú gyereksztárja. A Reszkessetek betörők!-ért még százezer dolláros gázsit kapott, négy évvel később a Richie Rich-ért már nyolcmilliót, így nem csoda, hogy cseppet elszaladt vele a ló, és amikor a mutálás és kamaszodás révén kinőtt a kölyökszerepekből, Hollywood egyik leggazdagabb semmittevőjévé vált: 1994 és 2003 között gyakorlatilag semmit sem csinált, leszámítva egy balul sikerült házasságot és némi drogos botrányt.

Most a Zsidó Nyári Fesztiválra nyerhetsz jegyeket a Facebook oldalunkon!



AFP
AFP


Az utóbbi években próbál visszatérni: tévés szerepekben volt látható (Will és Grace, A királyság), szinkronizál (Robot Chicken) és kisebb független filmekben (Party szörnyek, A rosszak jobbak) is feltűnt. A magánéletben pedig épp szakított nyolc év után a szexis és tehetséges Mila Kunisszal, és a hírek szerint egy pornós menyecske oldalán vigasztalódik.


Az idén 91 éves Mickey Rooney a mozi világának legnagyobb túlélője, akinek a pályafutása végigkövette gyakorlatilag a komplett filmtörténetet. Már az 1920-as(!) években forgatott mint gyerekszínész, és villámgyorsan igazi szupersztár lett belőle: ő alakította Mickey McGuire-t, a vicces gyerekhőst mintegy nyolcvan rövid némafilmben - sőt, a legenda (egyik változata) szerint róla nevezte el Mickey-nek Walt Disney azt a bizonyos egeret. Később tinédzserként is egyetlen konkrét karakterrel fonódott össze a neve: tizenöt darab Andy Hardy-mozifilm főszerepét játszotta el.

AFP
AFP


A második világháborúban közel két évig katonáskodott, és a visszatérése után, immár felnőtt fejjel is ott tudott maradni a filmgyártás élvonalában. Akkora sztár már sosem lett belőle újra, mint gyerekként, de számtalan emlékezetes karakterszínészi alakítás fűződik a nevéhez kisebb-nagyobb mellékszerepekben, elég csak az Álom luxuskivitelben című klasszikust vagy a Fekete villám ifjúsági kalandtörténetének mozi-, majd tévéváltozatát említeni. Közben pedig elfogyasztott nyolc feleséget, köztük olyan nevekkel, mint Ava Gardner... Noha Hollywood hőskorszakának egyetlen életben lévő sztárjaként lassan a századik születésnapja felé közelít, Mickey Rooney továbbra is aktív: a magyar mozikban legutóbb az Éjszaka a múzeumban egyik idős teremőreként láthattuk, és még mindig forgat és forgat és forgat.

Az Olsen ikrek

Annak ellenére, hogy Mary-Kate és Ashley Olsen úgy hasonlít egymásra, mint két tojás, a lányok igazából kétpetéjű ikrek. A '86-os születésű Olsenek gyakorlatilag azóta színészkednek, amióta lélegeznek: már kevesebb mint egyévesen feltűntek a Bír-lak című tévésorozatban, ahol ugyanazt az egyetlen karaktert játszották ketten, így a stábnak könnyebb volt dolgoznia a gyorsan kifáradó gyerekszínészekkel.

AFP
AFP


A Bír-lak 1995-ig tartott és sztárt csinált az ikrekből, akik felkapott médiaszereplővé váltak. Mára saját divatmárkáik és üzleti vállalkozásaik vannak, a nevükből és az arcukból brandet csináltak, de időről időre feltűnnek tévés és mozis szerepekben is, leggyakrabban együtt (hiszen a brand része az is, hogy ők ikrek): Kettőn áll a vásár, Az ikrek Malibuból, New York-i bújócska, Nancy ül a fűben. Hogy ne legyen ennyire idilli a képlet, azért némi drogos bulvárbotrány és Mary-Kate anorexiájának gyógykezelése is becsúszott az idők során, de az ikrek csillaga úgy tűnik, fényesen fog ragyogni a jövőben is. Igaz, inkább celebként, mint színésznőként...

Tipp! Egy koszos kanapé a kisfiú otthona! Megható képek!




Mindenki Regős Bendegúza 1980-ban, a Rideg Sándor azonos című regényéből készült Indul a bakterház című film sikerével lett egycsapásra az ország kedvence. A film főszerepére több száz gyereket meghallgató válogatást tartottak, amelyre az akkor tizenhárom éves Imrét azért vitte el az iskolaigazgatója, mert a kiírásban "rosszcsont típusú" fiút kerestek. A szerepet végül úgy érdemelte ki, hogy a jelentkezők közül egyedül ő merte fenékbe rúgni a rendezőt. Olvasztó Imre maga volt Regős Bendegúz, a szókimondó, égetnivalóan rossz, ízes beszédű kis parasztlegény, így nem csoda, hogy sokan nagy színészi karriert jósoltak neki. Ám ő nemcsak abban különbözik cikkünk többi szereplőjétől, hogy hazánk szülötte, de abban is, hogy csupán egyetlen filmben szerepelt: egyszerűen nem akart később színész lenni, noha még késő kamaszkorában is próbálták ezen hivatás felé terelgetni. Ma négygyermekes családapa, a reklám- és nyomdaiparban dolgozik, és ugyan élete egyik legjobb élményének tartja az Indul a bakterházat, cseppet sem bánta meg a döntését.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Haley Joel Osment

Ami a kilencvenes éveknek volt Macaulay Culkin, az ezredfordulón azt jelentette Haley Joel Osment: a korszak gyereksztárját, aki minden ekkor készülő hollywoodi nagy film megfelelő szerepét eljátszhatta. Noha már a Forrest Gumpbanis feltűnt egy rövidke szerepben, Osment a Hatodik érzékkelfutott be igazán: valóban lenyűgöző tehetséggel alakította Bruce Willis oldalán a halottlátó kisfiút, és a teljesítménye még egy Oscar-jelölést is kiérdemelt. Steven Spielberg vele játszatta el az A.I. - Mesterséges értelem című sci-fijének főszerepét, sőt, amikor felkérték az első Harry Potter-film megrendezésére, Osmentet vitte volna magával a varázslótanonc szerepére. Spielberg végül lemaradt a Harry Potterről, ahogy Osment is, a könyörtelenül érkező kamaszkor pedig az ő életében is elhozta a gyerekszínészekre törvényszerűen váró hullámvölgyet. Az utóbbi években jobbára csak animációs filmek és videojátékok szinkronszerepei követték egymást, továbbá egyetlen, nem túl sikeres mozifilm (Ki nyeri a bajnokságot?).

Forrás: AFP
Forrás: AFP


A magánéletben mindezt tetézte egy letartóztatás ittas vezetésért és kábítószer birtoklásáért, de mára úgy tűnik, Osment összeszedte magát, és nekiállt felnőtt színészként is a karrierépítésnek: a közeljövőben három ígéretes, a főszereplésével készült film is bemutatásra kerül. Igaz, kisebb produkciók, de hát valahol el kell (újra) kezdeni - ha az ember gyerekszínész volt egykor.

Tipp! 53 éves lenne a pop királya! Michael Jackson élete képekben!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.