Kropkó Péter zsírégetés futás mozgás alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fogyni és alakot formálni sokféleképpen lehet, de ha a futást választod célod eléréséhez, akkor nem árt megfogadnod egy-két okos tanácsot. Olvasónk kérdésére Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője és szakértője adta meg a választ. 

Kedves Péter!

Régóta szeretnék lefogyni, ezért elkezdtem egészségesebben étkezni és futni is. Azt hallottam viszont, hogy nem minden nő fogy a futástól. Ez tényleg így van? Vagy köze van ahhoz is, hogy milyen testalkatú vagyok? Válaszát előre is köszönöm!

Üdv, Petra

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter

A helyes életmód és a fogyás tekintetében két feltételnek kell megfelelni: étkezés (diéta) és mozgás. A kettő egymást erősíti. A futás mint állóképességi ciklikus mozgásforma zsírégető sport. A hatás az edzés hosszával arányos, ezért nem az intenzitást kell emelni, hanem a mozgás hosszát kell úgy megállapítani, hogy az hatékony legyen.

A mozgásszervek a mozgáshiány miatt - hiszen ezért rakódtak le a csípőnkre a pluszkilók - rossz állapotban is lehetnek, de a szervezet egy-két év alatt hozzászokik az új életmódhoz, a sportoláshoz. Ezért szükséges óvatosan emelni a terhelést, amit mindenkinek el kell fogadnia, aki életmódváltást tervez. Edzeni egyedül és csoportosan is lehet. Többnyire nem is a futás-kocogást, hanem először a gyaloglást javasoljuk a kezdő illetve túlsúlyos sportolni vágyóknak. Ha edzésenként növeled a mozgás időtartamát és a heti óraszámot, akkor az sokkal közelebb visz a vágyott cél, pl. a zsírcsökkenés eléréséhez, mintha feleslegesen az intenzívebb teljesítményre sarkallod a szervezeted.

Az alkatoddal együtt kell tudni élni, és meg kell szeretned azt, hogy megfelelő ütemben fogyhass, és hogy onnan veszítsd el a zsírt, ahonnan kell. A fogyás egyszerű matematika, és a kívánt területekről el fognak tűnni a pluszkilók, ha mindent megteszel a kitűzött cél érdekében. Azt javaslom, ha elsősorban az alakod fontos, akkor ne a mérlegre állj, hanem a fiókból vedd elő a centimétert és biztos, hogy sikerélményed lesz. Aki diétázik, az csak tömeget tud mérni a mérlegen, de ha sportol is mellette, az alakját is formálni tudja.

Mire figyelj még?

- Szeresd az új életmódot, amit választottál.
- Legyenek megfelelő ismereteid, mert ezek hiányában nehezen fogsz boldogulni.
- Fontos, hogy a mozgás örömöt jelentsen a számodra.
- Legyenek sikerélményeid.
- Ne feledd: az életmódváltás legalább egy évig is eltarthat, amihez komoly energiára és fegyelemre van szükség.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.