Egy korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogy a modern randiapplikációk, például a Tinder mennyit alakítottak – pontosabban még mindig alakítanak – a "szerelmi" életünkön. A személyes ismerkedésnél ma már talán többen "válogatnak" az online húspiacon, ebből pedig egyenesen következik az új hóbort: sokan a szexhez sem találkoznak már egymással, megoldják üzenetben, pucér képekkel.

A kilencvenes években, a telekommunikáció hajnalán az ember beosztotta, kinek és mennyi SMS-t ír. Sőt a spórolás jegyében gyakran három másodperces hívásokkal beszéltünk egymással, azért ugyanis még nem számolt fel díjat a szolgáltató. Manapság, az okostelefonok, valamint az internet adta szabadság korában lassan már az SMS is a tamagocsik sorsára jut: elfelejtjük.

Manapság, az okostelefonok, valamint az internet adta szabadsággal élve már szinte korlátlanul kommunikálhatunk egymássalForrás: Thinkstock

Ma már szinte korlátlanul kommunikálhatunk egymással, és mint ahogyan általában mindent, sokan ezt a lehetőséget is – akár a tejszínhabot, a nyakkendőt vagy a zoknis csipeszt – előszeretettel vonják össze a szexuális életükkel. 

Sextingelésnek hívjuk azt, amikor a partnerünkkel napközben, például munkaidőben arcpirító üzeneteket váltunk egymással. Izgalmas kis játék ez, az újbóli találkozásig oly' alaposan felizgathatjuk egymást, hogy még a szomszéd is irigyen átkopog, amikor a leírtak valósággá válnak... 

Sokan azonban a sextingeléssel is átesnek a ló túloldalára, pláne, ha az ismeretség friss, esetleg éppen egy randiapplikációból származik. Kiegészítés helyett fő attrakcióvá válik: egyre gyakoribb jelenség, hogy az üzengetés által kiváltott fűtöttség hatására a felek képtelenek várni, és a találkozás helyett inkább saját magukat kényeztetik, majd a csúcson túl érdeklődésüket vesztik egymás iránt. A képzelet sikeresen kárpótolhatja a személyes kapcsolatokat, amelyek, valljuk be, sokszor túlságosan is körülményesek. A digitális viszonyban maradva viszont nem kell randira készülni, ott eljátszani az érdeklődőt. Ráadásul sem az aktust követő esetleges kínos feszengéssel, sem pedig csalódással nem kell kalkulálni.

A képzelet sikeresen kárpótolhatja a személyes kapcsolatokatForrás: giphy.com

Kényelmes kis megoldás azoknak, akik beérik annak a tudatával, hogy megkaphatnák a másikat. Vagy valamilyen oknál fogva túl gyávák a személyes találkozáshoz.

De a sexting témakörben engem nem is maga a jelenség, sokkal inkább annak következményei foglalkoztatnak. A különböző applikációkkal egymásnak küldött üzenetek ugyanis megmaradnak, azok bármikor visszakereshetőek és könnyű visszaélni velük. Arról nem is beszélve, hogy kevés olyan online ismerkedésről hallok, ahol záros határidőn belül valamelyik fél ne kérne – vagy ne küldene magáról – pucér fotót. A zsákbamacska elkerülése már-már hozzátartozik a "válogatási" fázishoz. Emlékszem, a tíz évvel ezelőtti fejemmel még izgalmasnak tűnt webkamerán itt-ott megnézni egymást, csak akkor a gyenge felbontású eszközök miatt az ég egy adta világon semmi nem látszott...

Az okostelefonok csúcskamerái viszont már kristálytiszta képeket készíthetnek, amiket a fogadó fél is bármikor, bármennyi időre lementhet a telefonjára. Aztán visszaélhet velük.

Az okostelefonok csúcskamerái kristálytiszta képeket készíthetnek, amiket a fogadó fél is bármikor, bármennyi időre lementhet a telefonjáraForrás: giphy.com

Nem is olyan régen beleszaladtam egy olyan online ismerkedésbe, ahol nagyjából a harmadik mondat után a farkamról kértek képet. Biztatásul elküldött egy saját aktot... Nem vagyok egy szégyenlős vagy szívbajos típus, de nehezen tudom elképzelni azt a szituációt, hogy aktképeket készítsek magamról. Pláne, hogy még el is küldjem őket. Még akkor sem, ha komolyabb kapcsolatba keveredek valakivel. Nem egy olyan magyar weboldal működik, ahol például exek aktfotóit várják a szerkesztők, és kapnak is dögivel. Hiszen a bosszú a sértett feleknek sokszor édes, gondolkodás nélkül beküldik a szakítás pillanatával megalázóvá váló felvételeket. Kinek hiányzik a torúra, hogy a diáktársai, a kollégái, esetleg a családtagjai szembesüljenek a meztelen valósággal? De ugyanez igaz a sexting során elhangzó, gátlástalan csevegésekre is. 

Szerintem sem anyu, sem apu nem lelkesedne, ha látná, hogy gyermeke mikre vágyik az ágyban... 

Egy szó, mint száz: azt hiszem, hogy tanácsos felhúzni a virtuális óvszert, és körültekintően sextingelni. Véleményem szerint azért semmiképpen sem szabad pajzán üzenet-, illetve képváltásokba keveredni, hogy azzal csavarjuk el a másik fejét. A fülledt üzenetek nem a flört, hanem az előjáték részei, és az ember megválogatja, hogy kivel fekszik le. Ebben az esetben sem lenne szabad másképpen lennie.