Az UFF-os lányok, azaz Galambos Dorina énekesnő és Péterfi-Nagy Évi újságíró barátsága a konyhában kezdődött, azóta elválaszthatatlanok - a konyhán kívül is. Eddig videoblogjukat láthattátok itt a Life.hu-n, most azonban pár hetet pihennek és az őszi forgatásokra készülnek. Azért ne aggódjatok, nem maradtok recept nélkül nyáron sem!

Mindannyian Amerikának köszönhetjük a hamburgert, pedig másik két kontinens - Európa és Ázsia - is szerepet játszott abban, hogy létrejöjjön a gyors ebédek első számú kedvence. A tatárok terjesztették el a tatárbifszteket, ennek továbbfejlesztése a kenyér közé rakott verzió, végül ennek megsütött változataként született meg a hamburger. Nevét Hamburgról kapta, innen rengeteg európai kivándorló indult Amerikába. A vásárok kedvelt étele volt, aztán a gyorséttermek is felkapták. Rengeteg fajtája van, mi megmutatjuk az általunk fejlesztett verziót. Házi zsemle, házi hús, sok zöldség! Jó étvágyat!

Forrás: Thinkstock

Zsemle:

450 g liszt
1 csomag élesztő
1 dl tej
1 db tojás
1 ek tejföl
1 ek cukor
1 kk só
50 ml olaj
1 db tojás sárgája (a zsemle megkenéséhez)
szezámmag (a zsemle tetejére)

Az alapanyagokat tálba tesszük és jól összegyúrjuk. (A tej legyen langyos, ebbe tesszük az élesztőt.) Egy órán át kelesztjük, majd négy-hat részre osztjuk, és zsemlékké formázzuk a tésztát. Így is kelesztjük még 10 percet. Aztán bekenjük tojássárgájával a zsemlék tetejét, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Húspogácsa:

500 g darált hús
1 db tojás

bors
majoránna
pirospaprika
1 ek mustár
1 ek ketchup
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
olaj (kisütéshez)

A hagymákat megpucoljuk, megmossuk, és felaprítjuk. Az összes hozzávalót egy tálban jól összekeverjük, majd fél órát pihentetjük a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. Pogácsákat formálunk és forró olajban kisütjük. Ízlés szerint összeállítjuk a hamburgerünket. (Mi salátát, paradicsomot, hagymát és savanyú uborkát tettünk bele.)