szerencsétlenség kosárlabda baleset tragédia Vujity Tvrtko Fűzy Ákos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bevallok valamit: a pécsiek főszurkolójaként még soha sem szorítottam csapatnak annyira, mint most. A csapatot úgy hívják: HAT-AGRO UNI GYŐR! - így búcsúzik a Life.hu sztárszerzője, a legendásan nagy kosárlabda rajongó, Vujity Tvrtko eheti jegyzetében.

"Az a legnagyobb álmom, hogy egy évben egyszerre nyerjük meg a bajnokságot és a kupát!"- ezt mondta élete utolsó interjújában Horváth Judit, a pécsi női kosárlabdacsapat legendás irányítója, kapitánya. Minden oka megvolt az optimizmusra. A lányok nagyszerű munkát végeztek az alapozásnál, a város egy emberként állt a játékosok mögött, az edzők is elszántak voltak. Akik ismerik Pécs sporttörténelmét, jól tudják, a csapat, a Dáliák leírhatatlanul népszerűek voltak, mérkőzéseikre alig lehetett bejutni, a döntők idején kihaltak az utcák, terek.

1997. szeptember 12-e volt. Horváth Judit, a legendás csapatkapitány kismotorja kamionnal ütközött. Jucinak esélye sem volt. Egyetlen nap volt csak a bajnokság kezdetéig, a nyitómeccset ugyan sikerült egy héttel elhalasztani, ám azon a kijelölt napon játszani kellett: feketébe öltözött szurkolók, gyászszalagos játékosok, könnyes szemű játékvezetők futottak ki a pályára. Az edzőpáros is élete legnehezebb feladata előtt állt. Hiszen nem egy sportolót, a csapat szívét és lelkét veszítették el.

Forrás: Vujity Tvrtko
Forrás: Vujity Tvrtko

A Pécs aranycsapata a kilencvenes évek végén. A kép szélén Fűzy Ákos, a kupa mögött, 5-ös számmal feleségem, Zsolnay Gyöngyi

Kényszerirányítóval, csereemberekkel megtűzdelt együttessel jutottak el a szezon végéig. A Magyar Kupa 1998-as fináléja a magyar sporttörténelem egyik legnagyobb mérkőzésévé nőtte ki magát. A hazai pályán játszó szupercsapat magabiztosan, a Pécs éppen hogy bejutott a döntőbe. Voltak előre behűtött pezsgők, a hangosbemondó is folyamatosan lelkesítette a szurkolókat. Tehette, jól játszottak, minden adott volt a hazai győzelemhez. Alig két perc volt csak a meccsből, amikor nyolc pontos mínuszban állt a kapitánya nélkül felálló csapat. Ekkor jött a vendégek időkérése. A csapatban feleségem, Zsolnay Gyöngyi, a kispadon a legendás edzőpáros, Rátgéber László és Fűzy Ákos. Olyanok voltak ők, mint Derrick és Harry, mint Stan és Pan, mind Simon és Garfunkel. Elválaszthatatlanok. A mester és a segéd. Az örök segéd. Aki tizenöt évig tette a dolgát a nagy fa árnyékában, becsülettel, alázattal.

Földön túli csoda. Talán ezzel fejezhetem ki a legjobban annak a meccsnek az utolsó perceit. A pécsiek vetődtek, harcoltak, felszántották a pályát. Ki is harcolták a hosszabbítást. Ahol nyertek. Ültem a lelátón, torkom szakadtából üvöltöttem, hogy aztán végigénekeljem az utat Pécsig. Ej, de sokszor tettem meg ezt a távot, igazi rajongóként, mondhatni törzsszurkolóként. Mindig volt szurkoló és utastárs is, aki elkísért, akivel lelkesen lehetett taktikát elemezni, amihez ugyan nem értettem, de jó szurkolóhoz híven, mindenhez volt hozzáfűznivalóm. S az egyik legnagyobb diadal napján ott ült mellettem egy fiatalember, Fűzy András, a barát, a szurkolótárs, a másodedző unokatestvére.

Abban az évben a csapat bajnok- és kupagyőztes lett, vidékiként először a sportág történelmében. A lányok teljesítették a legendás irányító, Horváth Juci legnagyobb álmát. Ezrek és tízezrek várták őket otthon. A lányokat, akik elhozták az aranyat, akik megharcoltak elvesztett társukért.
A Pécsi Városi Sportcsarnok bejáratánál áll egy szobor. "A kosárlabdázónő" a címe. Jucit mintázza. Aki arra jár, mindig megáll egy kegyeletteljes pillanatra. Emlékezni és emlékeztetni. Fejet hajtani. Ezen a héten tizenhat éve, hogy a szörnyűség megtörtént. Horváth Judit szobra dicsőn emelkedik a kosárpalánk, az ég felé.

Forrás: MTI/Nyikos Péter
Forrás: MTI/Nyikos Péter

Fűzy Ákos

Pár éve Fűzy Ákos önálló útra lépett, nem volt másodhegedűs többé, a Péccsel majd a Győrrel is bajnokságot nyert. Aki látta új csapata diadalát, arra is azt mondja, a földöntúli csoda. Ugyanabban a csarnokban ünnepeltek, ahol annak idején Juciért játszottak. Egyetlen ember kapcsolta össze a két meccset: Ákos.

Zsolnay Gyöngyi sem játszik már. Az egykor válogatott játékos három aprócska gyermekét, gyermekeinket okítja, tanítgatja szeretett sportágára. Szakkommentátorként pedig épp a Győr női kosármeccseit szokta értékelni, azét a csapatét, amelynek az egykori pécsi szurkolótárs, a vezetőedző unokatestvére, Fűzy András a vezetője. A csapat pedig felkészült az újabb szezonra, az újabb diadalokra.

És itt most állítsuk meg a történelem kerekét. Nincs meccs Sopronban. A csapat nem száll buszra. A szembejövő idős sofőr nem hajol le semmiért. Nincs ütközés. Nincsenek halottak. Nincsenek sebesültek. A csapattárs és barát, Ákos egyik legkedvesebb tanítványa nem hívja Gyöngyit, hogy hadd aludjon nálunk, mert képtelen egyedül maradni. Külföldről érkezik. Egyedül, az emlékeivel. És az üzenettel, amit a buszon ülő Annának írt, 13 óra 59 perckor. Néhány pillanattal a tragédia előtt.

Forrás: Facebook/HAT - AGRO UNI GYŐR
Forrás: Facebook/HAT - AGRO UNI GYŐR

A HAT - AGRO UNI Győr 2012-es csapata

Egy asszony szavai csengenek a fülembe. Fűzy Anikóé. A vezetőedző feleségéé. Három gyönyörűséges lány édesanyjáé. Akivel a legutóbbi meccsüket néztem végig. Aki azt mondta, hogy olyan rendes, figyelmes, szeretnivaló az ő társa, férje, lányai édesapja. Ő az igazi APA. Nem számít most a kosárlabda, nem számít semmi. Ezt a meccset most nem negyven percig játsszák, hanem egy életen át, és nem pontokért harcolnak az itt maradottak. Hanem emberi méltóságért.

Állok a szobor mellett, Juci szobra mellett, és hazudok. Hazudom a történelmet, meg nem történtté hazudok eseményeket. Bevésődnek a nagy diadalok, az örömkönnyek. Ákos megmarad örökre. Az esti disznósütés a kertjében, a végeláthatatlan kolbászozás a vásárcsarnokban. Bevallok valamit: a pécsiek főszurkolójaként még soha sem szorítottam csapatnak annyira, mint most. A csapatot úgy hívják: HAT-AGRO UNI GYŐR! Szurkoljunk nekik mindannyian. Életük legnehezebb meccsén.

Isten nyugosztalja Tapodi Péter klubelnököt, Fűzy Ákos vezetőedzőt. A sérült játékosoknak mihamarabbi felépülést remélek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.