Ez az eddigi legolcsóbb és leggyorsabb koronavírus-teszt

Forrás: Shutterstock -
teszt koronavírus tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az idei focimeccsek, fesztiválok megmentői valószínűleg az izraeli Sheba Medical Centre tudósai lesznek, akik nemrég kifejlesztették a jelenleg SpectraLIT néven futó tesztet.

A teszt fény és mesterséges intelligencia alkalmazásával világítja át a mintát, így 20 másodperc alatt megbízható eredményt ad - írja a The Times of Israel.

Forrás: Shutterstock

A mintát nem pálcával veszik, mint a PCR teszteknél, hanem az öblögetett, majd kiköpött szájvizet vizsgálják. Az innovatív orvostechnikai eszközt laptophoz vagy okostelefonhoz kell csatlakoztatni, az mutatja ki az eredményt.

Az villámtesztet jelenleg a világ 36 kórházában tesztelik, az eredmények szerint 95 százalékban pontos mérést mutat. Az EU orvosi eszközöket jóváhagyó testülete múlt szerdán meg is adta a zöld utat a tesztnek, így hamarosan megkezdhetik a használatát a kontinensen.

Ez azért is bíztató, mert a várhatóan mindössze 10 font, azaz körülbelül 4250 forint áron elérhető teszt nagyon hasznos lehet tömegrendezvények esetében, hiszen azonnali eredményt hoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.