2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Locsolj okosan - Nem mindegy, mikor és mennyi vizet adsz a növényeidnek

Forrás: Thinkstock -
öntözés locsolás növény kert talaj
A növényeket nyáron célszerű naponta megöntözni, ám annak a módja nem mindegy. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a jószándékunk ne okozza kertünk, teraszunk díszeinek a halálát.  

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a növények a gyökereken keresztül szívják fel a vizet, így a legfontosabb, hogy a talajukat megfelelő időközönként meglocsoljuk. Az azonban kevésbé közismert - írja a Phostrogen nyomán az Express -, hogy ha túl gyakran öntözünk, az még károsabb, mint ha egy-egy nap kimarad. Ráadásul az öntözés gyakorisága annak is függvénye, hogy milyen talajba van elültetve a növény.

A szakemberek szerint, ha olyan a talaj szerkezete - például agyagszerű - ami megtartja a vizet, nyilvánvalóan ritkábban kell öntözni, ugyanis a víz fokozatosan éri el a gyökereket, mint egy homokos laza talajtípust. Utóbbit inkább gyakrabban, de kevesebb vízzel kell ellátni. Külön törődést és szakértelmet igényel a - jó esetben - szépen zöldellő gyep, amelynek a karbantartásáról itt írtunk.

Locsolj okosan a nyári hőségben is! Forrás: Thinkstock

Az időjárás is nagyban befolyásolja, hogy a növények mennyi hidratálásra szorulnak. A szakértők azt javasolták, hogy csapadékmérővel kövessük nyomon, mennyi víz esett a kertben. „Ez az egyszerű eszköz olcsó, de nagyon hasznos. Általánosságban elmondható, hogy egy milliméter eső egy liter vizet jelent négyzetméterenként, így könnyen kikövetkeztethető, mennyi vizet kaptak az esőben a növények naponta. Jó tudni, hogy egy pár perces kiadós zuhé hatékonyabb, mint az egész napos szemerkélés" - nyilatkozta a Phostrogen szakembere.

Tavasszal és ősszel a legjobb kora reggel, nyáron pedig késő este öntözni, ugyanis ha tűző napon locsoljuk meg a virágokat, azok kiéghetnek.

A déli fekvésű növényeknek valószínűleg több vízre van szükségük, mivel a közvetlen napsütés gyorsan kiszárítja a talajt, és azt is figyelembe kell venni, hogy az adott növénynek mekkora a vízigénye. A paradicsom és a rózsa például sok vizet igényel, a levendula és a spárga ellenkezőleg, ezek inkább a szárazságot tűrik jól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.