A zöldellő, dús gyep titka

Forrás: Thinkstock -
pázsit locsolás kertészkedés gyep kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kerted növényzete, így a pázsit is élő, lélegző, növekvő és gondozást igénylő élőlény. Nem elég csak a kertépítés során minőségi munkát végezned, ahhoz, hogy udvarod gyepe egészséges és zöldellő maradjon, folyamatos törődésre és ápolásra van szüksége. 

Nyírni kell!

Lehet, hogy nem épp a kedvenc elfoglaltságod, de a fűnyírásra bizony rendszeresen időt kell szakítanod - minimum hetente egyszer! Ha figyelsz erre, gyeped mindig dús és erős lesz. Sőt a rendszeres fűnyírásnak köszönhetően a gyengébb gyomnövények sem tudnak majd megerősödni. A fűnyírásra mindaddig szükség van, amíg a fű növekedési periódusa tart. Nem szabad kihagyni az utolsó, késő őszi fűnyírást sem, ilyenkor a füvet alacsonyabbra kell szabni, hogy a reggeli pára könnyebben távozhasson.

Szellőztess!

Ne ijedj meg a gyepszellőztetési munka látványától! Bár a művelet olyan, mintha most tennéd tönkre szép pázsitodat, de két hét múlva már olyan lesz a gyeped, hogy csodájára járnak majd az emberek.

Forrás: Thinkstock

Udvarod lüktetni fog az élettől – megmutatjuk a vad, érzéki kert titkát!

Minden évben katonásra lenyírt gyep és ugyanazok a virágok díszítik udvarodat? Akkor ideje változtatni! Ahogy a lakberendezésben is megannyi stílus létezik, úgy a kertkialakításnak is számtalan módja van. Mi most egy igazán vad és érzéki megoldást ajánlunk a figyelmedbe!

Táplálj!

A növekedési időszakban évente két-három alkalommal négyzetméterenkénti 4 dkg tápsóval egyenletesen szórd be gyepedet, és utána feltétlenül öntözd meg. A tápsó főleg nitrogéntartalmú legyen, és a legjobb, ha fűnyírás után szórod ki.

Gyomlálj!

A fűnyírás után talán a gyomlálás a második legutáltabb tevékenység, viszont - sajnos vagy nem sajnos - erre is szükség van! Az évelő gyomokat éles szerszámmal mélyen szúrd ki a fű közül úgy, hogy ne maradjon a földben kihajtásra alkalmas darabkája. Az évelő gyomnövények egyébként akkor szoktak megjelenni, ha a pázsit számára nem megfelelő a kert talaja, vagy túl ritkán öntözöd gyepedet.

Romantika a kertben - Angolkertkisokos

Illatos rózsák, iszalaggal díszített lugas, amelyből egy vadregényes kis ösvényre vezet az út - mindeközben az ember bokáját alacsonyan növő virágok súrolják. Ha te is vevő vagy a Jane Austen-regényekből jól ismert romantikára, itt az idő, hogy udvarodat angolkert stílusban alakítsd ki.

Öntözz!

Érdemes ritkábban, de nagyobb mennyiséggel öntözni! Ilyenkor ugyanis a gyepgyökérzet mélyebbre lekúszik, így mélyebb rétegekből tud tápanyagot és nedvességet felvenni. Ha gyakrabban, kisebb vízadagokkal öntözöl, az akár a gyökeresedés elsekélyesedéséhez is vezethet, mivel a gyökerek a nedves feltalajban maradnak.

Családok, akiket saját otthonukban gyilkoltak meg - Top 5 filmes horror házhttp://www.life.hu/otthon/20150618-a-top-5-legborzalmasabb-otthon-a-horror-filmekben.htmlEgy család otthona a béke és a nyugalom szigete: itt élik át a legintimebb közös pillanataikat, itt érzik magukat igazán biztonságban, ide vágyódnak haza egy hosszú út után és nem mellesleg itt éri őket utol az elkerülhetetlen, borzalmas halál. Kicsit meglepődtél? Nem kellene! Tudhatnád, hogy a békésnek, idillinek tűnő családi otthon a horrorfilmesek egyik legkedveltebb motívuma.OtthonThinkstockSzőrtelenítés felsőfokon - Így vedd fel a harcot a nemkívánatos szőrszálakkalhttp://www.life.hu/otthon/20150616-igy-tuntesd-el-a-kutya-es-macskaszort-a-lakasbol.htmlImádjuk a cicákat, a kutyákat, és tulajdonképpen az összes állatot. Imádjuk, ahogy házi kedvenceink hozzánk bújnak és dörgölőznek. Imádjuk, ha esténként mellénk telepednek az ágyban, és imádjuk nézni, amikor pajkosan játszva hencseregnek a szoba közepén. Egy valamit nem imádunk: a szőrt. A nagy mennyiségben, végtelenségig hulló szőrcsomókat.OtthonThinkstockPorrá égett sztárotthonokhttp://www.life.hu/otthon/20150612-porra-egett-sztar-otthonok.htmlA hollywoodi sztárok élete csupa tűz és szenvedély - és a tűzre most szó szerint gondolunk. Figyelmetlenségük vagy nemtörődömségük eredményeként ugyanis néhányuk bizony keveredett már forró helyzetbe.Otthon--A legemlékezetesebb filmes otthonokhttp://www.life.hu/otthon/20150611-a-legemlekezetesebb-filmes-otthonok.htmlNem tudjuk, te hogy vagy vele, de mozizás közben bizony nekünk gyakran megakad és leragad a tekintetünk egy-egy csodaszép vagy esetleg nem mindennapi ház, otthon, lakás láttán. Sok esetben persze ezek a lakok csak a felépített díszlet részei, de akadnak olyan különleges filmbéli otthonok is, amelyek a valóságban is állnak, és virulnak.OtthonOrigoFűszernövény egyszeregy - Bazsalikom a balkononhttp://www.life.hu/otthon/20150611-balkongaz-blogbejegyzese-a-bazsalikomrol.htmlEgyszerűen zseniális az, hogy főzés közben a zöldfűszerekért csak ki kell nyúlnod az ablakon, és már ott is van. Friss, illatos, azonnal használható és csak a tiéd! Most megtudhatod, hogyan termessz bazaslikomot balkonodon!OtthonThinkstockSzínpompás növények a forróságban – A szárazságtűrő kert titkahttp://www.life.hu/otthon/20150609-szinpompas-novenyek-a-forrosagban-ez-a-szarazsagturo-kert-titka.htmlNincs lehetőséged a nyári forróság beköszöntével többet locsolni a kerted növényzetét? Ne aggódj, nem kell lemondanod az udvarodon nyíló színkavalkádról – vannak ugyanis olyan virágok, amelyek jól tűrik, és túl is élik az aszályos időszakokat.OtthonThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.