A Levi's vezérigazgatója bevallotta, farmerje még sosem látott mosógépet - helyette bizarr módszert javasol

Forrás: Levi's -
környezetszennyezés mikroszál kék farmer Levi Strauss
Az ikonikus farmergyártó Levi Strauss vezetője, a klímatudatosságáról ismert Chip Bergh igyekszik minden módon megóvni a bolygót és a környezetet. Mivel a méreganyagokat tartalmazó farmerrostok felhalmozódtnak a Nagy-tavakban és az Északi-sarkvidéken, a vezérigazgató saját farmermosási módszerét osztotta meg a vásárlókkal.

Charles Bergh arra buzdította vásárlóit, hogy zuhanyozás közben viseljék farmernadrágjukat ahelyett, hogy mosógépbe tennék, így energiát és vizet takaríthatnak meg, ezzel csökkentve a környezetszennyezést.

A kék farmer mikroszálai nagy terhet rónak a környezetünkre Forrás: Levi's

Először 2014-ben döbbentett meg sokakat, amikor nyilvánosan azt mondta, saját farmerje még nem látott mosógépet, egyúttal azt tanácsolta, hogy az „igazi farmer rajongók" kövessék példáját.

Bergh most tisztázta álláspontját. A CNBC "Managing Asia " című műsorában a múlt hónapban elmondta, hogy ha a farmerja nagyon koszos lesz, ő a zuhany alatt felveszi azt és szappannal dörzsöli le, tehát ha mondjuk leeszi valamivel, akkor nem dobja a mosógépbe, hanem magán sikálja le róla a foltokat.

2020-ban a kutatók azt találták, hogy a szintetikus kék farmer mikroszálainak egynede rakódik le a Nagy-tavakban és a Kanada-USA határ környékén, míg a kanadai sarkvidéki szigetvilágban a ruhadarabok egyötödének lerakódását észlelték. Megállapították, hogy körülbelül 50 000 mikroszkopikus méretű farmerdarab kerül ki a vízzel együtt egyetlen mosás során a háztartási mosógépekből.

A szennyvízben található mikroszálak mennyisége alapján, például az otthoni ruhamosás után csatornákba kerülő mikroszálak mennyisége alapján a kutatók úgy becsülik, hogy a helyi szennyvíztisztító telepek körülbelül 1 milliárd indigó farmer mikroszálat bocsátanak ki naponta. S bár a vadvilágra és a környezetre gyakorolt hatásokat még nem ismerjük, az tény, hogy bár a farmer természetes anyagból, pamutból készül, vegyszereket is tartalmaz – írja a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.