Nem mindegy, milyen vágódeszkát használsz: komoly fertőzést kaphatsz a zöldségektől is

Forrás: GETTY IMAGES -
vágódeszka burgonya keresztszennyeződés tisztítás fertőzés
A legtöbben nem is gondolnánk, hogy a gyümölcsöktől és zöldségektől többen kapnak fertőzést, mint a nyers hústól. Ez persze nem azért van feltétlenül, mert a hús kevésbé veszélyes, de amíg az után mindig alaposan letisztítjuk a vágódeszkát, a zöldséggel és gyümölccsel nem bánuk ennyire óvatosan. 

Bár mindannyian tisztában vagyunk a nyers és rosszul főzött hús veszélyeivel, az Egyesült Államokban a gyümölcsök és a zöldségek gyakrabban okoznak ételmérgezést. Ennek oka lehet a szennyezett talaj, víz, vagy akár a nem megfelelő tisztítás, így járványok minden évben előfordulnak.

Szakácsok és élelmiszer-biztonsági szakértők szerint a felületek, szerszámok és termékek tisztítása kulcsfontosságú a biztonság megőrzéséhez, még az ártalmatlannak tűnő burgonya elkészítésekor is.

A HuffPost élelmiszer-biztonsági szakértőkkel beszélgetett arról, hogy egyes termékek hogyan okozhatnak ételmérgezést a keresztszennyeződés révén, és hogyan kell megfelelően elkészíteni a gyümölcsöket és zöldségeket.

Mindig legyen tiszta a deszka és a kés is, amivel dolgozuk Forrás: GETTY IMAGES

Ennél veszélyesebbek a Salmonella , az E. coli vagy a Campylobacter, amelyk gyakran zacskós salátákban találhatók meg.

Schaffner arról is beszélt, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket mindig bő vízzel mossuk le, a foltokat kefével is leszedhetjük róluk, ugyanis a termékek alapos lemosása eltávolíthatja a mikroorganizmusokat és csökkentheti a keresztszennyeződés kockázatát.

A szakértők abban is megegyeztek, hogy a vágódeszkákat, mindegy, mit készítünk rajtuk, alaposan meg kell tisztítani és mindenképp külön deszkát használjuk a húsnak és a zöldségeknek. A fa vágódeszkákat addig ne használjuk újra - tanácsolják - amíg nem száradnak meg.

Ez is érdekelhet:

Súlyos betegséget is okozhatnak a környezettudatos bevásárlótáskák

Életbevágó az alapos zöldségtisztítás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.