Egészséges torna? Erre figyelj, hogy ne fertőződj meg fitnesz-baktériumokkal

Forrás: Thinkstock -
betegség egészség sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ne gondold, hogy ufó vagy, se azt, hogy mások kényes tisztaságmániásnak látnak csak azért, mert fontos számodra a sporteszközök higiéniája. Minél többen használják ugyanazt a gépet vagy eszközt, annál indokoltabb lehet az óvatosság.

Súlyzók, tornaszőnyeg, erőgépek. Első ránézésre csillogóan tiszták, de valóban azok? A tornacuccodat milyen gyakran mosod?

Mielőtt a szívedhez kapnál, gondold végig, hogy lehet, teljesen jogos a kérdés, és mindazoknak a félelme is, akik szeretnék egy sokak által látogatott konditeremben is megőrizni az egészségüket. Különösen fontos az óvatosság most, az influenzajárvány kellős közepén.

Forrás: Thinkstock

Konditerem - gyűlölöm megfogni!

A kondi- és fitnesztermek higiéniai alapszabályai előírják ugyan, hogy a közös használatra szánt gépeket minden vendég után fertőtleníteni kell, ez sok esetben a gyors pörgés miatt elmarad, vagy csak felületesen végzik el az alkalmazottak. Pedig azokon a gépeken, súlyzókon, rudakon, amelyet sok izzadó kéz tapogat, megszámlálhatatlan mennyiségű baktérium telepedik meg.

A megoldás az lehet, hogy te magad gondoskodsz "önvédelemről". Amennyiben a terem üzemeltetői biztosítanak fertőtlenítő folyadékot, akkor azzal spricceld le a kritikus részeket. Ha nincs, vagy már a nap közepén kifogyott a flakon, akkor legyen nálad fertőtlenítő kendő, hogy legalább esélyt adj az egészségednek. Azt persze mondanunk se kell, hogy a nyakadba dobott törölköző nem alkalmas fertőtlenítésre, vagyis soha ne törld le a nedvességet más után - bármilyen gusztustalannak is érzed - a saját törölköződdel. Fertőtleníts vagy kérj segítséget. Nem kell feltétlenül balhézni, udvariasan is kiállhatsz magadért, ha erre nincs mód, akkor valószínűleg elveszítenek egy lelkes vendéget.

Fitnesz-titok a tisztaság

Még kényesebb terület a tornaszőnyegek higiéniája - egészségmánia nélkül is felmerül a kérdés, milyen időközönként mossák, fertőtlenítik le a szerencsés esetben műanyag borítású szőnyegeket. Az összehajtható színes kis matracok utolsó mosásának ideje pedig a fitnesz-titkok körébe tartozik. A szőnyegen megtelepedő kórokozók ellen egy módon tudsz védekezni - teljes testfelületet fedő tornaruhával. Vagyis ha közösségi térben tornázol, edzel, felejtsd el a combtőig érő sortokat, kis trikókat.

Forrás: Thinkstock

Szuperszövött nejloncucc egy vagyonért?

A saját tornacucc is vethet fel aggályokat. Az American Society For Microbiology szaklapban megjelent új kutatásból az derült ki, hogy bizonyos ruhaanyagok, jellemzően a sportruházat alapanyagai, kiváló táptalajt jelenthetnek a baktériumok számára. Az eredmények azt mutatták, hogy a modern poliészter sportruházat nagyobb valószínűséggel ad otthont a kórokozóknak, mint a hagyományos pamutruhák. Vagyis bármilyen ósdinak tűnik a gondolat: a középiskolai pamutpólod e kutatás fényében nagyobb biztonságot garantál, mint a legmenőbb sportfelső.

A kutatás vezetői arra hívták fel a figyelmet, hogy a baktériumok elszaporodása nem csupán kellemetlen szagokat okozhat. A csapatjátékokban, vagy az azonos térben edző emberek a szoros testközelség miatt átadhatják egymásnak például a nátha és az influenza vírusát, sőt akár az MRSA (húsevő) baktériumot is.

Éppen ezért rendkívül fontos a higiéniai tudatosság edzés közben is, hogy ne csak fitt maradj, de a kórokozóktól is meg tudd védeni magad.

A baktériumok elszaporodását például a sportruházat és felszerelések 60 °C feletti, magas hőfokon való mosásával, vagy ha erre valamilyen okból nincs lehetőség, valamilyen antibakteriális mosószer használatával lehet megelőzni. A mosás pedig minden edzés után ajánlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.