Dobd fel az edzést labdával! 3 hatékony gyakorlat hasizomra

Crosstréning Balogh Zsolt hasizom mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hasizomedzésből sosem elég! Nemrég megmutattuk, hogyan végezd helyesen a felüléseket, és kipróbáltuk azt a gyakorlatot is, amire bátran lecserélheted a megunt módszereket. Most egy fitball segítségével láttunk neki az edzésnek - imádtuk!

Fitballal nemcsak hasizomgyakorlatokat végezhetsz. Már az is jót tesz a gerincednek, ha az irodában ezen ülve dolgozol, de számtalan más izomcsoport edzéséhez is kiválóan használhatod. 3-4000 forintért már hozzájuthatsz egy jó kis fitball-labdához, mi itt, itt és itt találtunk.

1. Melegíts be!

Az edzés előtti bemelegítés ezúttal sem maradhat el. Sétával, laza futással, esetleg ugrálókötelezéssel mozgasd át magad 6-7 percben, majd melegítsd be a derekat, a törzset, a gerincet és a nyakcsigolyákat. Mindegy, milyen izomcsoportra edzel, hagyj időt erre a szakaszra is!

2. Teljes hasizomedzés

Mozgasd át alaposan a hasizom felső, középső és alsó szakaszát. Ez a gyakorlat nemcsak a hasizmokat edzi, de alaposan igénybe veszi a combközelítő izmokat is.

Így csináld:

Helyezkedj el hanyattfekvésben, a labdát szorítsd meg a lábaddal, a behajlított láb zárjon be derékszöget a talajjal. A tenyérrel lefelé néző kézfejeket helyezd a popsid alá, és a gyakorlat alatt végig szorítsd a derekadat a talajhoz. Erre ügyelve lassan nyújtsd ki a lábakat - akár párhuzamosan a talaj fölé, akár magasabbra, ha még nehezen megy. Ha könnyítenél, ne nyújtsd ki annyira a térdeket. Végezd a gyakorlatot háromszor egy percig, félperces pihenőkkel.

3. Edzz az alhas izmaira!

Bár az előző gyakorlatnál is dolgozott a has alsó része, ezútal még koncentráltabban edzheted meg ezt a területet.

Így csináld:

A kiinduló helyzet ugyanaz, mint ez előző gyakorlatnál, ám itt a láb nyújtása helyett húzd magad felé a behajlított térdeket, majd lassan közelíts a lábakkal a talaj felé. Érintheted is a labdával a talajt, ám csak egészen kicsit. A derekadat szorítsd a talajra, és ügyelj arra, hogy minél kevésbé lendületből dolgozz. Végezd háromszor egy percig, félperces pihenőkkel a gyakorlatot.

4. Mozgasd át az oldalsó izmokat!

A has oldalsó szakasza és a törzs átmozgatása is fontos feladat. A következő gyakorlat nemcsak ezeket az izmokat edzi, de javítja az egyensúlyérzékelést és átmozgatja a gerincet is.

Így csináld:

Helyezkedj el hanyattfekvésben, nyújtsd ki a lábakat a labdával együtt, a karokat engedd oldalra. Vegyél egy mély levegőt, kifújásra kezdd el engedni a labdát jobb oldalra, de ne tedd le a talajra. Majd lassan hozd vissza a kiinduló helyzetbe, majd engedd balra a labdát. Lendület helyett erőből dolgozz! Ha nehéznek érzed a gyakorlatot, végezd ugyanezt, csak hajlított térdekkel. Háromszor fél percig edzz erre a területre, félperces pihenőkkel.

5. Nyújtás

Bár a hasizmokat nem fontos lenyújtani, mégis jólesik egy kis lazítás, pláne egy ilyen gyakorlatsor után.

Így csináld:

Nyújtózkodj jó nagyokat, majd hasonfekvésből lazítsd el ezt a területet. Ezután egy gerinccsavarós nyújtó gyakorlattal zárd az edzést.

Life.hu tipp:

Bár nagyon fontos, hogy edzettek legyenek a has izmai, ha fogyni szeretnél erről a tájékről, akkor bizony az étkezésedre is oda kell figyelned! Korábban már írtunk arról, milyen pozitív hatásai vannak a lassú étkezésnek, és jó, ha tudod azt is, hogy a nyers ételeket is érdemes beiktatnod az étrendedbe. Mi imádjuk a méregtelenítő csodavizet is, ami tényleg beválik, de ha nekünk nem hiszel, tanulj a profiktól: így tartja magát formában a szexi táncosnő, Molnár Andi és a sikeres fitneszmodell, Jasztrab Kata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.