Halas finomságok őszre - Miért ne?

Forrás: Thinkstock -
recept hal ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi szezonban sem kell mellőznöd a hallal készült, ízletesebbnél ízletesebb ételeket. A szőlő és a sütőtök remek kiegészítője a hal ízének, és garantáltan jól fogod magad érezni ezektől a könnyű és egészséges finomságoktól. 

Sárgarépás-sütőtökös-zsályaleveles haltekercs

Hozzávalók:

4 tengeri halfilé - 25 dkg egyenként
10 dkg sárgarépa
40 dkg sütőtök
1 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
4 nagy paradicsom
4 ek. liszt (gluténmentes vagy kukoricaliszt)
4 dkg vaj
5 ek olívaolaj
6 friss bazsalikomlevél
1 babérlevél
4 friss zsályalevél
só, bors ízlés szerint

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A halfiléket mosd át folyó vízben, majd papírtörlővel itasd le róluk a vizet, és vágd el hosszában a halfiléket. Olívaolajon párold üvegesre a hagymát és a fokhagymát. Add hozzá a babérlevelet és a friss bazsalikom felét, majd a lehéjázott és felnegyedelt paradicsomokat. Sóval, borssal ízesítsd. 5 perc párolás után tedd bele az apróra vágott sárgarépát és a sütőtököt. Fedő alatt párold! Ha igényli, egy kis pohár vizet önts alá. Közben a halszeleteket tekerd fel és fogvájóval rögzítsd. Forgasd lisztbe és forró vajon 5 percig süsd, majd helyezd bele a zsályaleveleket a vajba, hogy az illóolaját átadja a vajnak és a halnak. Ha szükséges, újra megsózhatod. A halfalatokat a zsályás vajjal együtt öntsd át egy másik edénybe a sárgarépa és a sütőtök tetejére. Fedő alatt még 10 percig párold.

Őszi lazacos metélt

Hozzávalók:
50 dkg vékonymetélt
35 dkg lazacfilé
10 dkg nagy szemű szőlő
2 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika
1 lime leve, héja
1/2 csokor petrezselyem
4 ek olívaolaj
só, bors

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A tésztát szokásos módon bő, forrásban lévő sós vízben főzd al dentére. A lazacfilét vékony csíkokra vágd fel, a chilit vékony karikákra szeleteld. Ha nem bírod az erőset, akkor a magokat vedd ki belőle. Serpenyőben forrósíts olajat és lassú tűzön párold üvegesre a fokhagymát, de nehogy megégjen. Add hozzá a chilit és az apróra vágott petrezselymet, majd tedd bele a lazacot is. Kb 5. percig süsd, majd az utolsó egy percben a szőlőt is add hozzá. A megfőtt tésztát tedd serpenyőbe, sóval, borssal, zöld citromlevével és a héjával ízesítsd. Melegen tálald.

A legízletesebb halkrém

Hozzávalók
1 kg füstölt hal - bármilyen jó, a legjobb a makréla
1,5-2 gerezd fokhagyma
2 dl olívaolaj (ha nem elég selymes az állaga, adj még hozzá - ez a haltól is függ!)
1 csokor friss petrezselyem
kevés só, bors, citrom

Forrás: Thinkstock

Így készítsd el!

A halat áztasd be 4 órára hideg vízbe, majd tedd fel főni egy edénybe annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Amikor felforr a víz, zárd el a tűzhelyet és még 20 percig hagyd állni az edényben. Majd csöpögtesd le, húzd le a bőrét, a gerincét és szedd ki a szálkáit. A húsát szedd szét apró darabokra és tedd robotgépbe. Alacsony fordulatszámon használd a gépet és közben óvatosan csorgasd hozzá az olívaolajat, amennyit csak felvesz. Habos és laza legyen az állaga. Ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával, friss petrezselyemmel és citrommal. Pirítóssal a legfinomabb.

A Life.hu-n már olvashattál arról, hogy a gyönyörű bőr, a tökéletes alak, az egészséges szívműködés egyik fő forrása a hal húsa. A szardínia beletartozik a legegészségesebb ételek közé, mert remek D-vitamin- és omega-3 forrás, ezért a szívedre és lelkedre is jótékony hatással van. A hal húsában rengeteg omega-3 zsírsav található, ami befolyásolja például a szem, az agysejtek és az idegsejtek működését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.