A csodálatos omega-3 - ne hagyd ki az étrendedből!

Forrás: Thinkstock -
Omega3 zsírsav hal halétel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár mostanában meglehetősen sok szó esik az omega-3 zsírsavak kedvező élettani hatásáról, sokak számára még ma sem teljesen tisztázott, miért is fontos ezeknek a zsírsavaknak a szervezetünkbe való bevitele. Tudj meg mindent róluk!

Számos vizsgálat tisztázta már, hogy a teljesen zsiradékmentes diéták egyáltalán nem egészségesek. Zsiradékra egy sor élettani folyamathoz szüksége van a szervezetünknek – ám korántsem mindegy, milyenre. Az elsősorban állati eredetű, telített zsírok fogyasztását valóban érdemes mérsékelni, ám a telítetlen zsírsavak, amelyek főként a növényi olajokban fordulnak elő, nagyon is egészségesek. Közöttük is van egy speciális zsírsavcsoport, amely különösen jó hatást gyakorol a szervezet egészségére – olyannyira, hogy sokan még táplálékkiegészítő formájában is ajánlják az omega-3 zsírsavak fogyasztását.

Forrás: Thinkstock

Miben segítenek?

A többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozó omega-3 zsírsavak közé olyan vegyületek tartoznak, mint a linolénsav, az eikozapentaénsav vagy a dokozahexaénsav. Ezek a vegyületek a szervezet számos részére jó hatást gyakorolnak. Előnyösen befolyásolják például a szem, az agysejtek és az idegsejtek működését, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlenek. Legtöbben a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében betöltött szerepükről, például koleszterincsökkentő hatásukról, a vérrögök kialakulásának gátlásában és az infarktus megelőzésében játszott szerepükről ismerik ezeket a zsírsavakat – jól ismert tény, hogy a sok halat fogyasztó országokban sokkal ritkábbak ezek a problémák, mint ott, ahol alig eszik halat a lakosság. A bőrre is jó hatással vannak, és a szervezetben jelen lévő gyulladásokat is képesek csökkenteni. Az omega-3 hiánya az agy működésének olyan zavarát okozhatja, amely rontja a stresszhelyzetekre való reagálás képességét – így a hiány könnyen depresszióhoz vezethet, míg az omega-3 zsírsavak megfelelő fogyasztása mérsékelheti a depressziós tüneteket. Kismamáknál segíti a magzat fejlődését, míg a csecsemők esetében az éleslátás kialakulását és a szellemi fejlődést támogatja. Gyerekek körében végzett vizsgálatok során megfigyelték, hogy a megfelelő omega-3-bevitel javítja a koncentrációs képességet és a feladatok megoldására való készségeket – e zsírsavak optimális mennyiségben történő fogyasztása 14 éves korig a legfontosabb, mivel ebben az időszakban mennek végbe a gyermekek agyában a legnagyobb jelentőségű változások.

Hol találod?

Az omega-3 zsírsavak akkor tudják a legjobban kifejteni jótékony hatásukat, ha az omega-6 zsírsavakkal megfelelő arányban kerülnek a szervezetbe. Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak ideális aránya 1:3 – 1:5 lenne, de az OÉTI vizsgálatai szerint a mai táplálkozási szokások mellett ez az arány akár 1:30-ig is eltolódhat, ez pedig egyáltalán nem egészséges. De vajon hogyan juthatsz elegendő mennyiségű omega-3-hoz, és hogyan tarthatod fenn az omega-3 és omega-6 zsírsavak egészséges arányát a szervezetben?
Az omega-3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri halak, például a hering, a lazac, a makréla, a szardínia – az édesvízi halfajták sajnos ebben a tekintetben nem igazán jók. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaznak a tengeri algák és moszatok, a diófélék, például a dió, a mandula, a pekándió és a belőlük készült olajok. A lenmagolaj és a repceolaj is kiváló omega-3-forrás. Omega-6 zsírsavakból sok van a kukoricacsíra-, a napraforgó-, a bogáncsolajban, ám jó tudni, hogy ezekből a zsírsavakból, az omega-3 zsírsavakkal ellentétben, aligha szorulunk pótlásra.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A növényi olajok összetétele egyébként nagy különbségeket mutat az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányát tekintve. A repceolajban például 1:2 arányú a két zsírsav mennyisége, a dióolajban 1:6, az olívaolajban 1:11, míg a hagyományos napraforgóolajban 1:120!

Egyszerűen, egészségesen

Ahelyett, hogy megszokásból alkalmaznád a jól ismert recepteket, érdemes néhány változást bevezetned az étrendedben, hogy a szervezeted mind mennyiségben, mind arányait tekintve elég omega-3 zsírsavhoz jusson.
- Ismerd meg a megfelelő zsírsavösszetételű növényi olajokat. A napraforgó- vagy olívaolaj helyett bátran használj például lenmag-, repce- vagy dióolajat a saláták, nyers ételek ízesítéséhez. A hidegen préselt olajokban azonban ne süss-főzz!
- Hetente többször fogyassz el egy maréknyi diófélét, például diót, mandulát, mogyorót. Két étkezés között rágcsálnivalóként is kiválóak, de akár salátára is szórhatod őket. Keresd a sózatlan változatukat!
- Hetente legalább háromszor egyél halat, és ismerkedj meg az algákat is felhasználó egzotikus konyhákkal. A szusi például ebből a szempontból ideális étel!
- Csökkentsd az étrendedben az állati zsiradékok mennyiségét, és a bő olajban sütést is cseréld alak- és egészségbarátabb elkészítési módokra.
- A salátákat majonézes öntet helyett növényi olajból és ecetből készült öntetekkel készítsd el, és fogyassz minél többet belőlük.
- A főzelékekbe is belekeverhetsz tálalás előtt egy-két kávéskanál növényi olajat – ma már kifejezetten az omega-3 zsírsavak pótlására összeállított olajkeverékek is kaphatók.
- A gyerekek ételének kifejezetten jót tesz egy-két kávéskanál omega-3-ban gazdag növényi olaj.
- Ha az étrended nem tartalmaz eleget ezekből a fontos zsírsavakból, akár halolajból készült táplálékkiegészítők szedését is megfontolhatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.