Ételek, amikkel segítheted a látásodat

omega 3 látás C-vitamin áfonya egészséges életmód szem répa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az irodai munka és a vitaminokban szegény táplálkozás egyaránt felelős lehet a látásromlásért. Most megmutatjuk, milyen ételek segítségével támogathatod szemed egészségét! 

A táplálkozás szerepe szemünk egészségében

Szemünk egyre nagyobb igénybevételnek van kitéve: nem elég az írás, olvasás, tűző napfény, de szinte egész nap képernyőket nézünk, akár a munkahelyen, akár otthon vagy utazáskor. A rendszeres szemorvosi vizsgálat fényt deríthet a még csak kezdődő látásromlásra, a szemtorna és a pihentetés pedig javíthat is egy kicsit a látáson. Ám ha a táplálkozás során nem viszed be a megfelelő mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat, akkor nem támogatod eléggé a fáradt szemed munkáját, és a tünetek is hamarabb jelentkezhetnek. Lássuk, milyen anyagokra is van szükségünk.

Forrás: Thinkstock

A sokat emlegetett sárgarépa

Szemünknek az egyik legfontosabb a megfelelő A-vitamin- és béta-karotin-bevitel. Ezek az anyagok a jól ismert sárgarépában találhatók meg magas arányban, melytől nem fütyülni tanulhatsz meg, hanem élesebben látni. Az A-vitamin ugyanis elengedhetetlen a szem ideghártyájának működéséhez, ennek a vitaminnak az előanyaga pedig a béta-karotin. Hiányukban a szem képalkotása nem lesz tökéletes, romlik a sötéthez való alkalmazkodás, hosszú távú hiánybetegség végső stádiumában akár vakság is jelentkezhet. Ha teheted, fogyassz sok sárgarépát, illetve májat, tejtermékeket, tengeri halakat és tojássárgáját.

Finom és hatékony: az áfonya

Forrás: Thinkstock

A fekete áfonya fő hatóanyaga a mirtillin néven ismert flavonoid, mely antioxidánsként működik. Arra, hogy szemünk épségéhez milyen fontos ez az anyag, még a második világháború során jöttek rá, amikor a feketeáfonya-kivonatot kapott pilóták sokkal jobban láttak a sötétben, és éleslátásuk is jelentősen javult. Az áfonya tehát rendkívül sokat javít a szem állapotán, segíti az oxigénellátását, erősíti a kollagénszerkezetét, így még a szem öregedése ellen is használ. A kutatások szerint még a szürkehályog kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti, illetve lassítja annak kifejlődését.
Bár nem olcsó mulatság, igyekezz minél több fekete áfonyát fogyasztani, de jó hatásúak a bioflavonoidokban szintén gazdag színes héjú gyümölcsök is, mint például a meggy vagy a lila szőlő, szilva.

Tengeri halak

Forrás: Thinkstock

A minőségi halhús és halolaj magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az egész szervezetnek hasznos. Javítja az agyműködést, gátolhatja a szív- és érrendszeri betegségek megjelenését, és emellett enyhíti a rövidlátást és a farkasvakságot. Tartós omega-3 zsírsavhiányban akár a retina is károsodhat, látásromlás léphet fel, de a látás megfelelő kifejlődésénél is elengedhetetlen, így gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt fontos a sok halhús fogyasztása – vagy megfelelő mélytengeri halolajkapszulák szedése.

Lutein és zeaxantin

Ezt a két anyagot főleg a reklámokban hallhattad, de valóban rendkívül fontosak szemünk egészségéhez. Több kutatás is bebizonyította, hogy az antioxidánsok közül ez a két színanyag kiemelkedő jelentőségű: a gyümölcsöknek és a zöldségeknek színt adnak, és a szem retinájában is nagy mennyiségben megtalálhatók. Ha a lutein és a zeaxantin szintje megfelelően magas, az védi a retinát a fény káros hatásaitól, és segíti épségének megőrzését. Ha sok zöldséget eszel, akkor biztosítod a megfelelő bevitelt – főként a kukorica, a spenót tartalmazza e két anyagot, de értékes forrás a tojássárgája, a káposzta és a brokkoli is.

C-vitamin-bombák

A C-vitamin immunrendszerünk védelmében játszik nagy szerepet, de képes hatástalanítani a káros szabad gyököket, javítja a sejteket, és csökkenti a homályos látást is – nem is beszélve az időskori szembetegségekről, melyeket szintén segít megelőzni. Ha természetes forrásból szeretnéd fedezni a napi C-vitamin-szükségleted, akkor a homoktövis és a hideg áztatással készült csipkebogyótea fogyasztása ajánlott az olyan zöldségek és gyümölcsök mellett, mint a paprika vagy a kivi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.