savanyú káposzta ünnep hízás egészség fitt zöldség gyümölcs tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen gyakrabban választunk kiadósabb, zsírosabb ételeket és az édességet sem vetjük meg. Összegyűjtöttünk 3+1 tuti tippet, hogy fitt és egészséges legyél ebben az időszakban is.

Télen gyakran bezárkózunk, magunkba fordulunk. Étkezésünk megváltozik és a hizlalóbb, zsíros ételeket részesítjük előnyben. Érdemes azonban a zöldségeket és a gyümölcsöket naponta fogyasztanunk. Ha betartod Kiss-Tóth Bernadett, a NESTLÉ dietetikusának tanácsait, nem kell bajlódnod a plusz kilókkal a tavasz közeledtével.

Forrás: Thinkstock

1. Fogyassz friss zöldségeket és gyümölcsöket!
Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a zöldség- és gyümölcsbevitel. Korábban a Life.hu is írt kilófaló téli zöldségekről, amelyeket érdemes fogyasztani. A salátákról sem szabad lemondanunk, mert testünk védelmi rendszerének működtetésében is kiemelkedően fontos. A banán kiváló energiaforrás és az agyműködést is serkenti. Ne ódzkodj a fagyasztott termékektől sem, mert ezek képesek megőrizni vitamin- és ásványianyag-tartalmuk nagyját, így hozzájárulhatnak a napi szükséges vitaminbevitel biztosításához.

2. Használj savanyút!
Tipikus téli étel a töltött vagy a székelykáposzta. Az ezekhez szükséges savanyú káposzta fogyasztása is ajánlott, hiszen különösen magas a C-vitamin-tartalma, de mint minden esetben, itt sem érdemes túlzásba esni, hiszen számolni kell a sótartalmával, ami túlzott mennyiségben fogyasztva kedvezőtlen hatású lehet felnőttnek és gyereknek egyaránt.

3. Hideg ellen meleg ital
A hideg téli napokon nem vágyunk semmi másra, mint egy forró és finom teára, kakaóra vagy kávéra.

Forrás: Thinkstock

A szakértő hozzátette: ha csipkebogyó- vagy zöld teára esik a választásunk, megfelelően elkészítve, jelentős mennyiségű C-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, egy pohár kakaó elfogyasztása pedig a napi kalciumbevitelhez járul hozzá.

+1. Ne felejts el mértéket tartani!
Mindig reggelizz, és sose edd túl magad! Korábban mi is megosztottuk a három kedvenc reggelinket. „Ha a napunk egy kiegyensúlyozott reggelivel kezdődik, amely élelmi rostokban, gyümölcsökben gazdag, tegyünk teljes értékű gabonapelyhet, tejet és teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt az asztalra!" – árulta el a dietetikus.

Vegán menü karácsonyra - próbáld ki, és imádni fogod!http://www.life.hu/ez-zsir/20141215-greta-konyhaja-stohr-greta-receptje-vegan-menu-karacsonyra.htmlAttól még, hogy nincs benne hús és semmiféle állati eredetű hozzávaló, egy vegán menü is lehet eszméletlenül ízletes. A hozzávalók ugyanis többnyire olyan gyümölcsök és zöldségek, amik tele vannak vitaminokkal, rostokkal - egyszóval élettel. Így is készülhet kreatívan a karácsonyi asztalra való, meg is mutatjuk, hogyan. Ez Zsír!OrigoJógázz a fejfájás ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-fejfajas-ellen.htmlAhány ember, annyiféle fejfájás, hiszen a visszatérő és a lakosság nagy százalékát érintő tünetnek számtalan oka lehet. Ahelyett, hogy mindig gyógyszerekkel orvosolnád a bajt, próbálj ki néhány hatásos jógapózt! Ez Zsír!--Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy? Figyelj oda a tünetekre!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-laktozerzekenyseg-tunetei-kezelese.htmlGyakran fáj a hasad, esetleg görcsöl vagy puffad? Hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz? Talán nem is gondolnád, de ezek a laktózérzékenység tünetei is lehetnek, amire mindenképpen érdemes odafigyelned.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.