Edzés télen, hóban, fagyban: igen vagy nem?

Forrás: Thinkstock -
testmozgás futás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg hónapokban is szükségünk van a testmozgásra, különösen a szabadban, bár ezt sokan veszélyesnek gondolják. Nem is hinnéd, mennyi előnye van annak, ha a szabadban edzel - futócipőt fel, és irány a friss levegő! 

A téli napokon nagyon nehéz mozgásra motiválni magunkat. Hamarabb sötétedik és sokkal kényelmesebb otthon, a melegben ücsörögni, mint edzeni. A sportolók is gyakran aggódnak amiatt, hogy veszélyes, ha kinn mozognak a hideg időben, pedig rengeteg előnnyel jár a szabadtéri edzés, még télen is.

Több kalóriát égethetsz el

Ahogy a szervezeted a hideg miatt a testhőmérséklet megtartásán dolgozik, sokkal több kalóriát is éget el, mint például ha egy edzőteremben sportolnál. Bár a testtömegtől és az időjárástól függően ennek a mértéke mindenkinél változhat.

Forrás: Thinkstock

Erősíti a szívet, érrendszert

A hűvös levegő miatt a szívnek is gyorsabban kell a vért a testbe áramoltatnia. Ez egy rosszul működő szívnek gondot okozhat, de ha rendszeresen edzel, a kinti mozgás erősíti a szívizmokat, így sokkal jobban fogod bírni az intenzívebb edzést a jövőben.

Több vizet iszol

A hidratálás jelentősége nagyon nagy, hogy elkerüld a veszélyeket. Az izzadtság sokkal gyorsabban elpárolog a hideg, száraz levegő miatt, azt a látszatot keltve, hogy a szervezet kevesebb vizet veszít, pedig éppen ellenkezőleg. Ne várd meg, amíg szomjas leszel, nagyon fontos a vízfogyasztás, ami az egész edzés alatt melegen tartja a testedet.

Sokkal jobban fogod tűrni a hideget!

Nehézen veszed rá magad az edzésre a hideg időben? Ez idővel könnyebb lesz, ne aggódj. Különösen figyelni kell az erőfeszítések mennyiségére. Ahelyett, hogy különböző célokat állítanál fel magadnak, inkább csak élvezd a mozgást.

Forrás: Thinkstock

Ne feledkezz meg a bemelegítésről!

Nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, hogy a tested fitt maradjon. Ellazítja, felmelegíti és ruganyossá teszi az izmokat, így fájdalmas kificamodásoktól, könnyektől és egyéb sérülésektől kímélheted meg magad.

Éjen a D-vitamin!

Lehet, hogy hideg van, de ez nem jelenti azt, hogy a téli napsütés kevésbé van jótékony hatással a testre, sőt! Ezekben a hónapokban van igazán nagy jelentősége a napsütésnek. Csak ne feledkezz meg a bőröd védelméről sem, mivel a napsugarak ebben az időszakban is erősek.

Boldogabb és energikusabb leszel!

Végül, de nem utolsósorban a hangulatodat is képes javítani a páratartalom hiánya és a hideg serkentő hatása. Ahogy szervezeted a testhőmérséklet megtartásán fáradozik, az endorfintermelés is nő, így sokkal boldogabb és könnyedebb leszel az edzés után.

A szakértő véleménye

Nagy Amarilla aerobikoktató, a Life.hu szakértője szerint télen sem szabad leállni a szabadtéri mozgással, ám van néhány dolog, amire érdemes nagy hangsúlyt fektetni. ,,Van, aki nem bírja a téli edzéseket, pedig ez is olyan, amihez könnyen hozzászokik a szervezet. -10 fokban már nem feltétlenül kell kint edzeni, de -10 és 0 fok között azért még bátran be lehet vállalni, ám a hozzászoktatás nagyon fontos. Ha futni szeretnénk a szabad levegőn, először kis távokkal kezdjük a mozgást, és rövidebb időt töltsünk edzéssel, hogy a légzőrendszer, az orrüreg, a tüdő megszokja a hideget. Tartsuk szem előtt, hogy nem télen kell rekordokat dönteni, csak az állóképességet kell meg tartani. Ne sprinteket fussunk, hanem kisebb intenzitással, alacsonyabb pulzusszámmal eddzünk. Fontos az is, hogy alaposan öltözzünk fel - ma már nagyon jó alátöltözős ruhák kaphatók elfogadható áron, amik átengedik az izzadtságot, és megtartják a meleget. A sapka, kesztyű és különösen a sál nagyon fontos, én azonban nem vagyok híve a teljes arc eltakarásának: az orr maradjon szabadon, és vegyük azon keresztül a levegőt. Asztmások is bátran mozoghatnak kint, de nekik még fontosabb az alapos hozzászoktatás."

Karácsonyi finomságok lelkiismeretfurdalás nélkül - így segíti az emésztést a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20141222-jogaiskola-a-jogaklikkel-emesztes-es-jogagyakorlatok-karacsony-utan.htmlA legtöbben, még ha egész évben figyelünk is arra, mit és mennyit eszünk, az ünnepek alatt kissé elengedjük magunkat. Emiatt ne érezz bűntudatot, de érdemes kipróbálnod néhány olyan praktikát, amik ilyenkor segítenek!Ez Zsír!--7 magyar férfi, akitől szívesen megtanulnánk jógáznihttp://www.life.hu/ez-zsir/20141222-joga-magyarorszagon-ferfiak-magyar-oktatok-akiknek-az-oraira-szivesen-jarnank.htmlA jóga nem sport, sokkal inkább egy olyan testmozgás, ami a szellemet is igénybe veszi. A légzés kiemelten fontos szerepet játszik benne, csakúgy, mint az ászanák (gyakorlatok) helyes végrehajtása és a befelé figyelés.Ez Zsír!OrigoMagánéleti válság, lustaság - Sztárok, akik kikerekedtek 2014-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141211-sztarok-akik-kikerekedtek-2014-ben-nell-furtado-jennifer-aniston.htmlHiába sportolnak a legjobb edzőkkel, és hiába van pénzük a legfinomabb egészséges ételekre, a mérleg nyelve olykor még a sztárokon is kifog. Lássuk csak, kik szedtek fel jó pár kilót 2014-ben!Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.