Fogyókúra egy életen át vagy genetikai lottóötös - mi a természetesen vékony emberek titka?

Forrás: Thinkstock -
vékony karcsú genetika testmozgás egészséges életmód fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valahol a lelke mélyén a legtöbb ember arra vágyik, hogy szép, egészségesen vékony legyen, ám az állandó diétázás és a megerőltető sport a kezdeti lelkesedés után sokaknak kedvét szegi. Miért van az, hogy egyeseknek látszólag semmi gondot nem okoz megőrizni az alakjukat, míg mások bárhogy próbálkoznak, kudarcot vallanak?

Sokan erre azt válaszolják, mindez puszta genetika: aki jó géneket örökölt, nem fog elhízni, aki viszont hajlamos rá, az folyton küzdeni fog a kilókkal. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is hasonlóképp vélekedik erről. ,,Azt gondolom, nincsenek csodák, mindenkinek vannak adottságai, és bár mindig lehet ezeken javítani, alapvetően elég nehéz befolyásolni a testalkatunkat. A megfelelő táplálkozás, a mű ételek, a sok édesség hanyagolása, a napi több liter folyadék elfogyasztása nagyon fontosak, és persze mozogni is kell rendszeresen. Felesleges egy életen át koplalni a karcsúság érdekében, inkább az egészséges életre kell törekedni."

Forrás: Thinkstock

Érdemes azonban alaposabban megfigyelni azokat az embereket, akik a környezetünkben látszólag minden erőfeszítés nélkül tartják a súlyukat, és ellesni tőlük néhány praktikát.

Figyelj a testedre!

Ezek az emberek hallgatnak az ösztöneikre és bíznak a saját szervezetük üzeneteiben. Vagyis míg a fogyókúrázók mániákusan odafigyelnek arra, hogy naponta hányszor és mennyit esznek, és emellett folyadékot visznek be a szervezetükbe, ők akkor esznek, amikor éhesek, és akkor hagyják abba, amikor jóllaktak.

Noémi, 28 (marketinges)

"Sosem diétázom, biztos vagyok benne, hogy ennek a genetika és a rendszeres sport az oka. Azt eszem és akkor, amit éppen megkívánok. Sokszor eszem keveset, mondjuk több nem is férne belém. Ha diétáznék és számolnám a kalóriákat, lehet, hogy minden kocka látszódna a hasamon, de akkor már fiú lennék :-) Egyedül pékárut nem eszem, rosszul vagyok az élesztős dolgoktól."

Ne gondolj állandóan a súlyodra!

Jellemző rájuk, hogy a gondolataik nem egyfolytában akörül forognak, hogy éppen hány kilót nyomnak és milyen méretű nadrágot viselnek. Míg a legtöbb embert teljesen lehangolja, ha nem a legjobb formájában van, ők látszólag mit sem törődnek mindezzel.

Forrás: Thinkstock

Minden ember más - hagyd a szabályokat!

Ne kövess mindenféle betarthatatlan szabályt, például hogy este hat után már semmit nem eszel, kerülöd a szénhidrátokat. A vékony emberek ehelyett arra figyelnek, mire hogyan reagál a testük. Például ha érzik, hogy a túl sok csokitól megfájdul a fejük, vagy a zsíros ételek után kellemetlen érzés van a gyomrukban, ösztönösen kerülik ezeket az ételeket.

Viszlát, bűntudat!

A természetesen vékony emberek az evést nem kapcsolják össze a bűntudattal, és ha netán túl sokat ettek valamiből, vagy nem a legegészségesebb ételt fogyasztották, akkor hamar túllépnek a problémán, és legközelebb igyekeznek jóvátenni „bűnüket".

Kati, 36 (háziasszony, 2 gyermek édesanyja)

"Biztosan sokan utáltak emiatt, de mindig vékony, szinte sovány voltam, pedig életemben nem sportoltam és sosem érdekelt, mit eszem. Családi ebéd után 2 órával már hamburgereztem, szinte többet ettem, mint a fiúk, de sosem látszott rajtam. És nem azért, mert lett volna étkezési problémám! Szerintem az emésztésem nagyon jó, és a genetikám is, mert anyu is elég vékony 60 évesen is. Ám a sport nélküli élet nyomait felfedezem magamon: a szülések után ugyan simán visszafogytam, de a bőröm állaga nem szép, a hasam ugyan lapos, de lóg, kockáknak nyoma sincs, és tónustalan a testem. De nem hiszem, hogy ezen változtatnék, egyszerűen nem vagyok az a sportos típus. Pedig jó lenne!"

Forrás: Thinkstock

Ne legyél stresszevő!

Talán a legfontosabb jellemzőjük azonban az, hogy nem az evés jelenti számukra a legfőbb örömöt, illetve az evést nem stresszoldásra, unaloműzésre használják. Természetesen nem arról van szó, hogy ne okozna számukra örömöt, ha valami finomat ehetnek, de nem az az evés célja számukra, hogy boldogok legyenek - azt megtalálják másban. Ha pedig szomorúnak, levertnek vagy magányosnak érzik magukat, megoldást keresnek a helyzetre, de tudják, hogy ez a megoldás sosem az evés.

Barbi, az Ez zsír! rovat vezetője

,,Mindig borzasztóan irigyeltem azokat a barátnőimet, akik tényleg BÁRMIT és BÁRMIKOR megehettek. Sosem voltam duci, inkább az a sportos alkat, de nem kellett magam nagyon elengedni ahhoz, hogy feljöjjön rám 1-2 kiló. Ezt elég hamar megtapasztaltam, nagyjából 14 éves korom óta figyelek arra, mit eszem. Kipróbáltam jó pár csodadiétát, de mindig az lett a vége, hogy akkor fogytam, amikor tényleg nem érdekelt a dolog, vagy jött a vizsgaidőszak... Abszolút abban hiszek, hogy a egészséges életmód és a heti 3-4 alkalom edzés elég ahhoz, hogy elégedettek legyünk a testünkkel. Munka mellett még erre sem könnyű odafigyelni. Szerencsém van, nálunk a családban senki sem duci, de csontsoványak sincsenek. Nekem tartani kell a formám egy életen át, de nem bánom, sokkal jobban érzem magam a bőrömben, ha egészségesen élek!"

Te mennyire figyelsz arra, mit eszel?

A fogyás elhanyagolt kulcsa: csodadiéták helyett serkentsd az emésztésed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150324-hasznos-tippek-az-emesztorendszerunk-helyreallitasaert.htmlMegfelelő emésztés nélkül nincs sikeres fogyókúra, ezt pedig nem árt észben tartani. Keveset eszel, de mégsem tudod ledobni a pluszkilókat? Gondold át újra, hol lehet a hiba - törekedj arra, hogy az emésztésed megfelelő legyen. Íme néhány hasznos tipp, amik segíthetnek!Ez Zsír!--Tónusos combok, feszes cicik - 3 gyakorlat, amivel formába hozhatod magad nyárra!http://www.life.hu/ez-zsir/20150313-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval-comb-es-mellizom-edzes.htmlSzeretem a pofonegyszerűen végrehajtható gyakorlatokat, amik a mélyizmokat is tónusossá teszik. Most mutatok 3 olyat, amit érdemes bevetned a bikiniszezonra való felkészülésben!Ez Zsír!OrigoKomoly betegsége ellenére is csúcsformában van Mészáros Móni fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150326-meszaros-monika-fitneszmodell-mesel-edzesrol-dietarol-a-betegsegerol.htmlMészáros Mónika nagy túlélő. 18 évesen nagyon komoly autóbalesete volt, később a sípályán törte össze magát, 2013 végén pedig fény derült rákbetegségére. Móni azonban állja a strapát, 2 fia mellett 40 évesen is remek formában van. Kitartásról, edzésről és az elmúlt időszakról faggattuk a fitneszmodellt. Ez Zsír!--3 isteni koktél narancsbőr ellen - ezek után jöhet a bikiniszezon!http://www.life.hu/ez-zsir/20150309-3-isteni-koktel-narancsbor-ellen.htmlNem túlzás azt állítani, hogy a narancsbőr a nők egyik rémálma, különösen a bikiniszezon és a falatnyi shortok hónapjai előtt. A pár napos csodaszerekben már nem hiszünk, ám néhány aprósággal tehetsz arról, hogy remek formába hozd a combjaidat a kánikulára.Ez Zsír!ThinkstockA jóga kortalan - így tart fiatalon 50 felett is! http://www.life.hu/ez-zsir/20150310-a-joga-kortalan-igy-tart-fiatalon-50-felett-is.html„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel!" - csendült fel az ismerős dallam, a TV torna főcímdala a '70-es, '80-as években minden este, amelynek igazsága még ma sem évült el. Azóta levették a műsorról, pedig az már mindenki számára evidens, hogy az öregedés folyamatai lelassíthatók és a test egészségesen tartható, ha az életünkbe beépítjük a mindennapi mozgást.Ez Zsír!ThinkstockMéregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20150317-jogaiskola-a-jogaklikkel-meregtelenites-jogaval.htmlAhogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.