A tökéletes diétát keresed? Válassz munkád és életkorod szerint!

Forrás: Thinkstock -
diéta Munka fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor estél már abba a hibába, hogy olvasol egy könnyűnek ígérkező diétáról, kipróbálod, de egy grammot sem fogysz tőle? Ha életmódváltás helyett a fogyókúrák híve vagy, jó, ha tudod, hogy nem csak az életkorod, de a munkád is számít a diéta kiválasztásában - ebben segítünk most!

Fiona Kirk táplálkozási tanácsadó tízkötetes sorozata nemrég jelent meg Diet Secrets Uncovered címmel, mely lényegében arról szól, miért vallanak olyan sokan kudarcot egy-egy fogyókúrás kísérlet alkalmával. A szakember kifejti, hogy csak akkor lehet sikeres egy diéta, ha az az adott személyre van szabva, ellenkező esetben minden próbálkozás hiábavaló lesz.

A fent leírtakkal a Life.hu dietetikusa, Ihász Katalin is abszolút egyetért: ,,A tápanyagszükséglet korosztályonként különböző. Egy fejlődésben lévő szervezetnek több energiára van szüksége, mint egy nyugdíjasnak. Az egészséges életmód kialakítását már gyermekkorban el kell kezdeni, így felnőttként nem egy rosszul berögződött szokáson kell változtatni nagy önfegyelem árán, hanem a kiegyensúlyozott táplálkozás, mozgás válik természetessé. Fontos lenne, hogy mindenki személyre szabottan, kortól, nemtől, életmódjától függően alakítsa ki a napi a táplálkozását, akár szakember segítségével" - vallja Katalin.

Ha te is a tökéletes fogyókúrát keresed, a következőkre nem árt odafigyelned!

Forrás: Thinkstock

Diéta menopauza idején

Ez az az időszak, amikor a nők hormonháztartása hatalmas változáson megy át, ezért a szervezetet meg kell győzni arról, hogy nincs semmi baj. Ebben az időszakban több zsírt kell fogyasztani, ezért válassz olajas halakat vagy magvakat, gabonafélékből viszont csak mértékkel egyél, és főleg reggelire. Ilyenkor a pajzsmirigynek is nagyobb figylelmet kell szentelni, amit jódfogyasztással érhetsz el. Kerüljön a tányérra sushi, sashimi és spirulinaalga!

Ha irodai munkát végzel

Aki szinte egész nap az íróasztala mellett ül, az könnyen hízásnak indul, és nemcsak a mozgásszegény életmód, hanem a helytelen táplálkozás miatt is. Éppen ezért fontos, hogy otthonról egészséges, fehérjében gazdag ételeket vigyél magaddal a munkahelyre, bánj óvatosan a szénhidráttal, és ne hagyd éhezni a szervezetedet, mert akkor hajlamos leszel felfalni az első dolgot, ami a szemed elé kerül.

Life.hu tipp

Mozgasd át magad az irodában - ITTmutattunk is szuper gyakorlatokat!

A szingliknek egyszerűbb?

A szinglik élete sok szempontból nem egyszerű: egyrészt az embernek csak magára sokszor nincs kedve főzni, ezért inkább a kevésbé egészséges készételekhez nyúl, másrészt nincs kontroll, aki miatt egyébként talán jobban odafigyelne arra, mit eszik. Éppen ezért tarts szem előtt néhány szempontot: fogyassz fehérjében és zsírban gazdag reggelit, hogy kellő energiával vághass neki a napnak, majd ebédre egy jó levest és egy finom salátát vegyél magadhoz, összességében pedig inkább sokszor egyél keveset.

Ha állandóan edzel

Aki sokat sportol, többnyire abba a hibába esik, hogy edzés után nem a megfelelő energiaszeletetvagy sportitalt fogyasztja, sok ilyen termékben ugyanis túlteng a cukor, és zsírégetés helyett zsírraktározásra serkenti a szervezetet. Ehelyett inkább puffasztott rizsszeletet egyél, mellé pedig guríts le egy jó pohár smoothie-t. A fehérjével is csínján kell bánni, főleg a protein-porokkal, hacsak nem kifejezetten testépítéssel foglalkozol, az omeaga-3 zsírsavazonban legyen gyakran része az étrendednek.

Forrás: Thinkstock

Diéta 60 felett

60 év fellett már senki sem olyan fitt, mint a harmincas éveiben, és bizony ebben a korban már a kilók is könnyebben felszaladnak. Ez ellen könnyen tehetsz, ha csak óvatosan nassolgatsz napközben, kisebb adagokat eszel, és hajlandó vagy szakítani korábbi étkezési szokásaiddal, vagyis kenyér, krumpli, tészta és rizs helyett inkább zöldségeket fogyasztasz. Természetesen az is fontos, hogy ne hagyd el magad és mozogj rendszeresen.

Fogyókúra szülés után

Szülés utánmindenkin marad némi túlsúly, ami sokszor a szoptatás során le is olvad, ám a szoptatás hatására az éhségérzet is meg tud nőni, ezért résen kell lenni, mennyit eszel. Figyelj a kortizol-szintre is, ez a stresszhormon ugyanis akadályozza a fogyást. Magnézummal védekezhetsz ellene, melyet például magvakból vagy babból nyerhetsz ki. Emellett fontos a sok friss zöldség és gyümölcs, valamint az olajos halak.

A sok idegeskedés sem segít

Egy stesszes felsővezető, aki folyton úton van, alig alszik és össze-vissza eszik, megint más tanácsra szorul. Ilyen munkakörben is érdemes felkészültnek lenni és csomagolni uzsonnát az útra, lehetőleg humuszt, dióféléket, magvakat, zabkekszet, szeletelt zöldségeket, joghurtféléket. Kerüld a kenyeret, és próbálj meg késő este már nem enni semmit. A részmunkaidőben dolgozóknak sem könnyű, ezért náluk különösen fontos az előre tervezés. Lefekvés előtt 3-4 órával már nem mindegy, mit esznel: a pulyka, hal, csirke, túró, diófélék, sajt és tojás jó választás, szénsavak üdítőket azonban egyáltalán ne igyál, ellenben minél gyakrabban válassz levest.

Forrás: Thinkstock

Diéta tiniknek?

Tizenévesen különösen nehéz túlsúllyal élni, mert sokszor azt látjuk, hogy bár ugyanazt esszük, mint a másik, mi mégis jobban hízunk. Nem szabad azonban nagyon alacsony kalóriájú ditéba fogni, akkor ugyanis az egész szervezet lelasul, és a kalóriák is lassabban égnek. Erősíteni viszont lehet az izmokat, mellette egyél sok zöldséget, fehérjét, és bármilyen nehéz is ellenállni a kísértésnek, kerüld a gyorséttermeket.

Óvatosan a lagzi után!

Az esküvő napján mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, ám utána a közös esti főzőcskézés határása könnyen megjelennek a pluszkilók. Ráadásul a pár ugyebár mindig ugyanazt eszi, holott lehet, hogy egészen más típusú a szervezetük. Amire mindenképp oda kell figyelni, hogy az alkohol is hízlal, így csak csínjával fogyasszd, és főleg száraz bort vagy pezsgőt, mellé pedig igyál mindig vizet is. Fehérjében gazdag reggelivel kezdd a napot, a klasszikus müzli vagy croissan helyett inkább tojást, zöldturmixot, zabkását válassz!

Tedd rendbe végre a gyomrodat! A fogyás és az emésztésed múlhat rajtahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150609-gyomrunk-karbantartasan-az-egesz-szervezetunk-jolete-mulhat.htmlHa gyakran érzed magad puffadtnak, időnként hasmenéssel küzdesz, egy-egy nagyobb étkezés után pedig gyomorégéstől szenvedsz, akkor itt az ideje cselekedni: számos olyan természetes módszer létezik, amivel rendbe teheted a gyomrod működését!Ez Zsír!ThinkstockKéne egy jó kis diéta nyárra - tanulj a világsztároktól!http://www.life.hu/ez-zsir/20150611-fogyokura-es-eletmod-igy-etkezik-jessica-alba-beyonce.htmlZavarnak a rajtad lévő pluszkilók, és bár tudod, hogy az életmódváltás lenne az igazi megoldás, most azonban még sincs kedved drasztikusan változtatni az életviteleden? Jessica Alba és Beyoncé jobb formában vannak, mint valaha - ők most ezekre a módszerekre kattantak rá.Ez Zsír!--Kipróbáltuk: Boot uphttp://www.life.hu/ez-zsir/20150601-kiprobaltuk-boot-up-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlMég nincs késő formába lendülni a bikiniszezonra, ehhez azonban a rendszeres mozgás szinte kötelező. Mostantól Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere mutat be hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz a nyárra. Edzésre fel – a héten a Boot Up! kerül terítékre.Ez Zsír!--Fejleszd a testtudatod – Lépj kapcsolatba a testeddel!http://www.life.hu/ez-zsir/20150529-jogaiskola-a-jogaklikkel-fejleszd-a-testtudatod-lepj-kapcsolatba-a-testeddel.htmlA jógagyakorlás egyik jótékony hatása, hogy jobban megismered a tested, megtapasztalod a testben jelentkező érzeteket, és ez segít abban, hogy a mindennapjaidban olyan döntéseket hozz, amelyek az egészség, az egyensúly és a harmónia felé mozdítanak az élet minden területén.Ez Zsír!ThinkstockTényleg depressziósak leszünk, ha sokat meditálunk? http://www.life.hu/ez-zsir/20150602-depressziot-es-pszichozist-okozhat-a-meditacio.htmlMeditálni jó, mert lenyugtatja az elménket, csökkenti a stresszt, és kicsit segít elszakadni a mindennapok problémáitól. A legújabb kutatások szerint azonban akár komoly betegséget is okozhat a meditáció - tényleg lehetséges ez?Ez Zsír!ThinkstockTe is rettegsz a súlyzós edzésektől? Ne tedd!http://www.life.hu/ez-zsir/20150528-sulyzos-edzes-igen-vagy-nem-mik-a-tapasztalatok-mit-mond-a-szakerto.htmlHa a nők között szóba kerülnek a súlyzós edzések, a többség általában nagyon ellenük van, amiatt, hogy a súlyzózástól vastagabbak lesznek az izmok. Ez előfordulhat, ám ha odafigyelsz az étkezésre és a megfelelő edzésre, a súlyzózástól szebb, tónusosabb leszel, mint gondolnád. De nem mindegy, hogyan csinálod!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.