egészséges életmód mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismered az érzést, amikor egy egész heti kemény edzés után a mérleg mutatója egy millimétert sem billent lefelé, vagy amikor több kilométernyi biciklizés után meg mersz enni egy süteményt, máris felszaladt rád némi felesleg? Sokszor érzed úgy, hogy a testmozgás nem mindig hozza meg a várva várt eredményt, és nem hogy fogysz tőle, de néha egyenesen hízol?

Óvatosan az evéssel edzés után!

A British Journal of Sports Medicine című lapban nemrégiben közzétett cikk szerint tévesen terjesztik a szakemberek azt, hogy a mozgással fogyni lehet, mert bár az egészséges életmódhoz tényleg nélkülözhetetlen a testedzés, a súlyfeleslegre nem feltétlenül jelent megoldást. Az egyik ok, hogy testedzés után megnő az étvágy, és ha nem is eszünk sokat, nem mindig a helyes táplálékot választjuk. Abban a tudatban, hogy rengeteg kalóriát égettünk, bátran befalunk egy banánt vagy egy müzliszeletet, és így máris hiábavalóvá vált az edzőtermi izzadás.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Ha aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, különösen, ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod!

Kalóriák hálójában

Emellett a legtöbb ember rosszul számolja ki azt is, hogy mennyi kalóriát éget el, és azt is, hogy mennyit eszik. Nem veszik ugyanis figyelembe, hogy az ember alapállapotában – például tévénézés közben vagy az ágyon fekve – is eléget nagyjából 70 kalóriát. Így ha például futsz 20 percet és a gép kimutatja, hogy 218 kalóriát égettél el, az valójában csak 148 plusz kalória, ezért ha mindezért egy 180 kalóriát tartalmazó tejeskávéval jutalmazod magad, máris pluszban vagy.

Számít a stressz is

A másik probléma a kortizol nevű stresszhormonban gyökerezik. Sokan ugyanis stressz ellen sportolni kezdenek, mivel testedzés közben a kortizolt az endorfin vagy az egyéb stesszellenes hormonok igyekeznek kompenzálni. Ám aki stresszes, annak a hormonháztartása sem mindig tökéletes, így nem biztos, hogy a kortizolt elnyomja a többi hormon, hanem lehet, hogy inkább még több szabadul fel belőle. Mindez pedig azért veszélyes, mert a kortizol visszatartja a zsírt, és megnöveli az étvágyat. Ha tehát stresszes életet élsz, inkább törekedj a minőségi alvásra, és sétálj nagyokat, ne kezdj kemény edzésbe!

Life.hu tipp

A stressz életünk kikerülhetetlen része, hiszen minden új helyzet, probléma és kihívás előidéz kisebb-nagyobb stresszt. A stressz káros hatásait nem kell bemutatni: pszichés és fizikai betegségek, szorongás, irritáció és indokolatlan düh, alvásproblémák, depresszió, szív- és érrendszeri betegségek, gyomorfekély és reflux, emésztési zavarok, nem beszélve a teljesítmény, az örömképesség, a társas kapcsolatok zavarairól. ITT korábban bemutattunk 4 bevált módszert a tartós stressz ellen.

Hanyagold a felesleges kalóriákat!

Arra is érdemes odafigyelni, hogy bármennyit is mozogsz, nem táplálkozhatsz úgy, mint a profi sportolók, vagyis semmi szükséged energiaszeletekre, sportitalokra, szénhidrátpótlásokra. Ezek ugyanis tele vannak kalóriával, éppen ezért hizlalnak is. Míg egy maratonista vagy egy triatlonos befalhat egy nagy tál tésztát, az átlagember számára ezek csak pluszkilókat eredményeznek.

Forrás: Thinkstock

Váltogasd az edzést!

A floridai Tampai Egyetem szakemberei szerint az sem jó, ha mindig ugyanazt a testedzést végezzük, a szervezet ugyanis hamar hozzászokik, és már nem lesz neki elég ugyanannyi ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű kalóriát elégesse. Ennél már csak az rosszabb, ha közben alacsony szénhidráttartalmú diétán élsz, akkor ugyanis a szervezet előbb-utóbb az izmokat kezdi elégetni. Ebből következik, hogy a leghasznosabb testedzésforma az, amivel a legtöbb izmot tudjuk magunkra szedni, ehhez pedig a legjobb az, ha minél intenzívebb mozgást végzel, többször rövid ideig, és utána nem jutalmazod meg magad semmilyen finomsággal.

Mit mond a szakértő?

Nagy Amarilla aerobikoktató, személyi edző, a Life.hu szakértője a cikkben több dologgal is egyetért, azonban néhány tényre ő is felhívja a figyelmet. "Ezt így nem lehet kimondani, hogy az edzéstől nem lehet fogyni. A kérdés az, ki mit ért edzésen, és amikor egyáltalán edzeni kezd, azt milyen intenzitással végzi. Azzal egyetértek, hogy váltogatni kell a sportokat, az edzésformákat, mert az izom tényleg hozzá tud szokni egy bizonyos terheléshez. A kardiómozgások kifejezetten segítik a kalóriák égését, gyorsítják az anyagcserét, segítik a zsírszövetek csökkenését.

A táplálkozásra kell inkább nagyobb hangsúlyt fektetni, ez azonban nagyon egyénfüggő dolog. Vannak hízékony és kevésbé hízékony alkatú emberek, a fogyás függ az életkortól, az anyagcserétől, a pajzsmirigyműködéstől. Tény, hogy maga a mozgás növelheti az étvágyat, de ezt okosan is ki lehet küszöbölni: ha figyelünk a megfelelő táplálkozásra, arra, hogy összetett szénhidrátokat fogyasszunk, és a fehérjebevitelt is normális szinten tartjuk, akkor nem lehet probléma. Ha egy kiadós mozgás után tör ránk a farkaséhség, akkor kell odafigyelni a minőségi étkezésre.

A mozgást nem szabad abbahagyni azért, mert mondjuk éhesebb leszel tőle, hiszen sokkal több pozitív hatása van: amellett, hogy tónusos lesz a test, a sport megvéd a ráktól, a szívbetegségtől, a demenciától, a stroke-tól, a kettes típusú cukorbetegségtől, a depressziótól, a magas vérnyomástól. A sportolás emellett arra is jó, hogy végre egy kis időt szánj magadra, kiszabadulj a taposómalomból, és magadra fókuszálj. Végül, de nem utolsósorban, a sport szórakozás is, válassz tehát olyat, ami igazán örömet nyújt, legyen az a jóga, a pilates, a kickbox vagy egy zumbaóra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.