Fedezd fel az ősz csodáit - magokra fel!

dió mag mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszben a káprázatos színek, illatok, és a kellemes időjáráson kívül még számtalan imádnivaló dolog van; ilyenek többek között az ősz finomságai. Itt ne csak a gyümölcsökre és zöldségekre gondolj, hanem azokra a magokra is, amelyek amellett, hogy nassolnivalónak kiválóak, hihetetlenül egészségesek is - íme 3 közülük, amelyeket érdemes beiktatnod az étrendedbe!

Dió

Imádod a diós sütiket, de itt le is ragadtál, ha a dióról van szó? Kár, mert nem véletlenül hívják a diót az ősz egyik csodájának - érdemes mindennap fogyasztanod, nem feltétlenül édesség formájában! Napi 1 marék dió ugyanis szuperegészséges nassolnivaló, és számtalan jótékony hatással is bír; a benne található zsírsavnak köszönhetően kitűnő a gyulladásos megbetegedések ellen, omega-3-tartalmának köszönhetően védi a szívet és az érrendszert, erősíti a csontokat, csökkenti a stresszt. A külsődnek is jót tesz: szebbé teszi a bőrt, emellett a hajtincseid is fényesebbek, egészségesebbek lesznek tőle!

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A dióban lévő B-vitaminok, a folsav, a tiamin és a riboflavin elengedhetetlenek a kismamák egészségéhez és a magzat fejlődéséhez is. Az omega-3 zsírsav hatására jobban fejlődik a magzat idegrendszere, az immunrendszere erősebb lesz, és kevésbé lesz hajlamos az allergiára.

Mandula

A mandula állítólag segít a 2-es típusú cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésében, sőt ha már korábban kialakult a probléma, akkor azt kedvező irányba befolyásolja. De nem csak emiatt érdemes sok mandulát fogyasztanod: ez a finomság roppant gazdag B1-, B6-, illetve E-vitaminban, tartalmaz még foszfort, folsavat, cinket, magnéziumot és káliumot. Héja bővelkedik antioxidánsokban, így nem érdemes anélkül vásárolni.

A mandula rendszeres fogyasztása serkenti a testben zajló méregtelenítő folyamatokat, erősíti a csontokat, jót tesz az idegeknek. Amellett, hogy ilyen jótékonyan hat a testre, kívülről is szépít: a mandulaolaj kifejezetten puhává, egészségessé varázsolja a bőrt; nem véletlenül használnak számtalan arckrémben mandulakivonatot.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A mandula nemcsak egészséges, de a férfiaknak különösen jót tesz: egy korábbi tanulmány szerint a mandulában ugyanis igen nagy mennyiségben található meg az arginin nevű aminosav, amely segíti a véredények ellazulását, és javítja a vérkeringést, ezáltal jót tesz a férfiak szexualitásának.

Mogyoró

Egészséges, de nagyon, azt azonban jó, ha tudod, hogy nem a heti sósmogyoró-adagodat érdemes megdupláznod. Már csak azért sem, mert 10 deka mogyoró körülbelül 550 kalóriát tartalmaz, egészségesnek viszont nagyon is egészséges, így napi szinten bátran fogyaszthatsz belőle 30 grammot nassolnivaló gyanánt. Hogy miért érdemes? A mogyorófogyasztás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, egészségesebbé teszi az izmokat, az ereket, réztartalma miatt a csontoknak is kifejezetten jót tesz.

Tartalmaz B-, C- és E-vitamint, kalciumot, káliumot, jótékonyan hat az idegek működésére, nem mellesleg erősíti az immunrendszert. Gazdag rosttartalma miatt is jól teszed, ha beiktatod a mindennapjaidba, mert serkenti az anyagcserét, ezért a diétázók is bátran fogyaszthatják.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus is csak javasolni tudja a magokat

,,Az olajos magvak is szerves részesei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A zsírsavösszetételüknek köszönhetően jó hatással vannak az agyra, az erek épségére, teltségérzetet okoznak, a zsírban oldódó vitaminok tárházát jelentik. Megfelelő mennyiségben fogyasztva a bőrt is szebbé varázsolhatják, ami az E-vitamin-tartalmuknak köszönhető. Hetente 2-3 alkalommal, 1-1 kis maréknyit érdemes fogyasztani tízórai vagy uzsonna gyanánt, természetesen natúr formában. Számos fajtából választhatunk, akár vegyesen is; dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia, tökmag, lenmag, szezámmag... - ezek mindannyian remek választások."

Támogatott tartalom

Pörgesd fel az anyagcserédet finomságokkal! Ételek, amik segítenekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150928-anyagcsere-porgeto-etelek-ezek-jot-tesznek-az-emesztesnek.htmlHetek óta koplalsz, grammra pontosan kiszámolod, mikor mennyit eszel, mégsem mozdul a mérleg nyelve? Ha úgy érzed, szinte mindent megteszel a karcsú alakért, a siker azonban még várat magára, akkor érdemes kiderítened, min lehet még javítani, változtatni. A megfelelő emésztésen és a gyors anyagcserén nagyon sok dolog múlhat, ezt pedig nemcsak edzéssel, de helyes étkezéssel és bizonyos élelmiszerekkel is elérheted!Ez Zsír!--5 apró, de hasznos dolog, amit mindennap megtehetsz az egészségedérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-5-apro-de-hasznos-dolog-amit-minden-nap-megtehetsz-az-egeszsegedert.htmlNem is hinnéd, mennyit javulhat az egészséged, erősödhet az immunrendszered, és mennyivel jobb lehet a kedélyállapotod, ha mindennap egy pár perccel többet szánsz csak magadra! Íme, öt apróság, amik első hallásra pofonegyszerűen megvalósíthatók, a hatásuk pedig nagyon is érzékelhető lesz! Ez Zsír!--Kívül-belül egészséges test - 5 szuperélelmiszer őszi napokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-szuperelelmiszerek-oszre-afonya-gabonafelek-zoldsegek-gyumolcsok.htmlEgyre kevesebb D-vitamin, egyre hűvösebb idő, és hamarosan az eső is megérkezik – ezekben a hónapokban kiemelten fontos az immunrendszer erősítése. Íme, néhány őszi szuperélelmiszer, melyek ebben garantáltan a segítségedre lesznek! Ez Zsír!--Ma sincs kedved sportolni? 10 Insta-lány, akik minden percben edzésre motiválnakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150921-fitneszversenyzok-sportos-csajok-az-instagramon-akik-edzesre-motivalnak.htmlBiztosan veled is előfordul olykor-olykor, hogy akármennyire is imádsz edzeni, és élvezed, ha látod a testeden a változást, mégsincs kedved edzőruhába bújni és nekiindulni. De ilyenkor is van megoldás - íme 10 Instagram-csajszi, akik minden fotójukkal arra motiválnak, hogy igenis megéri sportolni. Ez Zsír!OrigoFogyni akarsz? Cseréld le a tányérokat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150920-egyen-kisebb-tanyerbol-aki-fogyni-akar.htmlDiéták, életmódváltás, rengeteg edzés - ha ezek helyett inkább más módon dobnád le a kilókat, akkor íme egy szuper trükk!Ez Zsír!--Hosszabítsd meg az életed, és tanulj meg helyesen lélegezni!http://www.life.hu/ez-zsir/20150831-jogaiskola-a-jogaklikkel-hosszabitsd-meg-az-eleted-tanulj-meg-helyesen-lelegezni.htmlGyerekkorban még legtöbbünknek nem okozott problémát mélyeket lélegezni, de vajon miért válhat a légzés felnőtt fejjel felületessé? A tüdő kapacitásának csak kis százalékát használjuk ki; a mozgásszegény, stresszes városi életmód miatt szinte csak pihegünk. A sok ülés és a rossz tartás is rontja a légzés minőségét, és betegségekhez vezet. Pedig ha hiszed, ha nem, sok mindentől megóvhatod magad a helyes légzéssel! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.