A cukor lenne a legádázabb ellenségünk? Úgy tűnik, igen!

Forrás: Thinkstock -
diéta cukor szervezet életmód mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éveken át a zsírra kellett úgy tekintenünk, mint a szervezet legősibb ellenségére. Az utóbbi időben azonban ezt a szerepet a cukor vette át, és a dietetikusok szerint a hozzáadott cukor mennyiségét lehetőleg teljes mértékben száműznünk kéne az étrendünkből. Te kibírnád cukor nélkül?

A WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelnek maximum tíz százaléka származhat hozzáadott vagy természetesen előforduló cukorból, ami nagyjából 50 grammnak, vagyis 12 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Más szakemberek szerint azonban ennél is jobb, ha csupán az 5 százalékát teszik ki a cukrok a napi táplálékunknak, azaz maximum 6 teáskanálnyi mennyiséget.

Ihász Katalin dietetikus ezzel egyetért, sőt, szerinte nem is mindennap kellene cukrot fogyasztanunk. „A táplálkozási piramis kapcsán gondoljunk arra, hogy annak az alapja a mozgás, a bőséges folyadékfogyasztás és a jó minőségű szénhidrát bevitele. Az édesség a piramis csúcsa – nem válthatunk ki vele főétkezést, és lehetőleg ne mindennap válasszunk cukros ételeket" – javasolja a Life.hu szakértője.

Lemondanál a cukorról? Hidd el, ez nem is nehéz!

A cukor elhagyása nemcsak a súlyodon látszik majd, hanem a bőrödön, sőt, még a lelkiállapotodon is. Ez azonban nem könnyű, hiszen a cukor kiiktatásával számtalan finomságról kell lemondanunk. Itt azonban mutattunk 8 trükköt, amelyeket kipróbálva nem lesz nehéz dolgod kihagyni a cukrot a mindennapokból!

Dr. Kimber Stanhope, a Kaliforniai Egyetem munkatársa igyekezett a hétköznapi emberek számára is érthetővé tenni, miért olyan veszélyes a cukor az emberi szervezet számára. Amint azt a szakember kifejtette, szinte az összes gabona, amit fogyasztunk és szénhidrátként tartunk számon, tisztán glükózból áll, és nagyon lassan kerül be a véráramba, mivel a beleinkben található enzimek számára eltart egy ideig, mire le tudják ezeket bontani. A glükóz a belekből a májkapuéren keresztül távozik, először a májba jut. Ha a májnak energiára van szüksége, fel fogja szívni a távozó glükózt, ha viszont már kellő energiaszinttel rendelkezik, a glükóz csak áthalad rajta, és a szervezet többi részébe kerül, ezek viszont nagyon különböző módon használják fel.

Forrás: Thinkstock

A fruktóz szintén a belekbe kerül először, és nagyon gyorsan eljut a májig. Ugyanakkor a májban található egy enzim, amely állandóan bekapcsolt állapotban van, és emiatt bármennyi fruktózt befogad, még akkor is, ha az energiaszintje már a maximumom van. Vagyis a glükózzal ellentétben a fruktóz nem jut tovább a májnál, és ha a májnak már nincs szüksége több energiára, akkor a fruktózt zsírként kezdi tárolni. Ha a májban megnő a zsírszint, akkor a véráramba is több zsír jut, aminek következtében megnő a vér koleszterin- és a trigliceridszintje, és ez metabolikus szindrómához vezethet.

Ezt műveli a cukor a testeddel

Sokkoló, de igaz – itt összeszedtük, mi az a 11 dolog, amit a cukor tesz a testeddel.

A triglicerid és a koleszterin két olyan zsírfajta, amelyek a vérben megtalálhatók, és a mennyiségük a szív egészségi állapotáról is sokat elárul. Amikor eszünk, a szervezetünk minden olyan kalóriát, amire nincsen szüksége, azonnal, trigliceriddé alakít át, a triglicerideket pedig a zsírsejtek tárolják. Később a hormonok felszabadítják ezeket a triglicerideket, hogy két étkezés között biztosítsák az energiát, ha azonban több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elégetünk, a vérben megnő a triglicerid szintje, csakúgy, mint a koleszteriné és a többi zsíré is, ez pedig megnöveli a szív-ér rendszeri betegségek kockázatát.

Forrás: Thinkstock

Metabolikus szindrómának nevezzük összefoglaló néven a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet, a has körüli zsírréteg túlzott mértékét, illetve a magas koleszterinszintet, amelyek együtt szívbetegséghez, cukorbetegséghez vagy stroke-hoz vezethetnek.

Te mennyire figyelsz a cukorfogyasztásodra?

Nagy Judit a legfittebb anyuka, nekünk elárulta, mi a titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20151007-nagy-judit-fittanyu-egeszseges-eletmodrol-edzesrol-meselt.htmlSok kisgyermekes anyuka nem tudja elképzelni, hogyan lehet összeegyeztetni az anyaságot a testedzéssel, a fittséggel, a helyes életmóddal. Nagy Judit azonban már korán úgy döntött, ő versenyezni szeretne a szülés után is, és ez sikerült is neki. Érdemes tanulni FittAnyutól! Ez Zsír!--Béres Alexandra: „Csak akkor lehetünk boldogok, ha saját magunk küzdünk meg a boldogságunkért"http://www.life.hu/ez-zsir/20151001-csaladi-egeszsegtippek-beres-alexandratol.htmlA kétgyermekes fitneszkirálynő vallja, hogy egészséges életmódot a mindennapok harmonikus, egyensúlyi kialakításával érhetünk el. Mind az étkezés, mind a mozgás terén fontos a rendszeresség, a kilengéseket és túlzásokat kerülve az egyensúlyi állapot. Helyes táplálkozással és rendszeres edzéssel óriási erőt nyerhetünk és hihetetlenül jól fogjuk érezni magunkat a bőrünkben, az ősz beköszöntével is! Ez Zsír!--Kipróbáltuk: akro jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150928-kiprobaltuk-akro-joga-hamori-barbi-a-move-it-blondie-bloggere.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe! Hámori Barbi, a Move it, Blondie! bloggere hétről hétre olyan mozgásformákat, edzéstípusokat mutat be, amelyekkel garantáltan csúcsformába kerülsz. Edzésre fel – a héten az akro jóga kerül terítékre. Ez Zsír!Thinkstock3 egészséges fogás, amit este is fogyaszthatsz http://www.life.hu/ez-zsir/20151006-3-egeszseges-nassolnivalo-amit-este-is-fogyaszthatsz.htmlNapközben még viszonylag okosan étkezel, ám estére mindig farkaséhes leszel? A napi ötszöri étkezés nagyon fontos a megfelelő anyagcseréhez, ehhez pedig a vacsora is hozzátartozik. Ám az adagokra és az összetevőkre nem árt odafigyelni - íme három finomság, amiket bátran fogyassz könnyű esti étkezés gyanánt! Ez Zsír!--7 finomság, ami garantáltan csökkenti az étvágyadathttp://www.life.hu/ez-zsir/20151005-etvagycsokkento-etelek-amik-bevalnak-ezeket-erdemes-enni-ehseg-ellen.htmlSokszor úgy tűnik, nem tudsz annyit enni, hogy kellemes teltségérzeted legyen? Figyelsz arra, mit és mikor eszel, ám ez nem látszik meg a súlyodon? Próbálkozz olyan egészséges finomságokkal, amelyek jótékony hatásaik mellett az étvágyat is csökkentik, és a szokottnál jobban eltelítenek! Ez Zsír!--Irigyled Rihanna bomba alakját? Kezdj bokszolni!http://www.life.hu/ez-zsir/20150924-rihanna-enekesno-alakjanak-titka-a-boksz.htmlRihanna tökéletes testét bizonyára sokan irigylik, de abba már kevesebben gondolnak bele, mennyi munka állhat amögött, hogy az énekesnő alakja olyan, amilyen. Nyilatkozataiból tudjuk, hogy számára a fittség nem csupán a szépséget jelenti, de ugyanolyan fontos az is, hogy a színpadon, éneklés és tánc közben is remek formában legyen. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.