Az elhízáson túl - ezt műveli a cukor a testeddel

Forrás: Thinkstock -
cukor elhízás diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukor nem épp a legjobb dolog, amit bevihetsz a testedbe - ezt mindenki tudja, mégis igen kevesen képesek lemondani róla. Íme, 11 megdöbbentő dolog, amit a rosszul kiválasztott és túlzásba vitt édesség művel a szervezeteddel. 

1. A szerveidet is kövéríti

A fruktóz – a kristálycukor egyik összetevője – a hozzáadott cukrokkal együtt arra kényszeríti a májat, hogy hatékonyan több zsírt tároljon. A máj pedig olyan helyeken fogja elraktározni a zsírt, ahol nem is számítanál rá. Ha túl sok fruktózt fogyasztasz, a májad körül is zsírréteg keletkezik, és alkoholfogyasztás nélkül is könnyen zsírmájbetegséget kaphatsz.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Kerüld a cukros italokat, még az egészségesnek tűnő bolti gyümölcssmoothie-kat is. Fruktózt kis mennyiségben gyümölcsökkel is bevihetsz a szervezetedbe, és a gyümölcsök rostjai segítenek megakadályozni a cukorsokkot. Válaszd tehát inkább a gyümölcsöket, amik préselve is egészségesek!

2. Diabéteszt okozhat

Kutatások igazolták, hogy aki naponta 150 extra kalóriát fogyaszt cukor formájában, annak 1,1%-kal megnő az esélye a diabéteszre.

Life.hu tipp

Egyszerű azt mondani, hogy hagyd abba az üdítők fogyasztását, de tényleg ez lenne a legjobb módja a cukorbevitel csökkentésének, ugyanis egy pohár üdítőben is rengeteg a cukor. Olvasd el a címkéket! Arra például nem is gondolsz, hogy a kenyérben, mirelit ételekben és a ketchupban is sok cukor van, ugye?

3. A szívedre is hatással van

Sajnos a diabétesz és a szívbetegségek is összefüggésben vannak egymással. Azokra, akik 2-es típusú diabéteszben és szívbetegségben szenvednek, sokkal veszélyesebb például a stroke is.

Life.hu tipp

Ne lépd túl az ajánlott cukormennyiséget, amely nőknél maximum 5 teáskanál (20 gramm), férfiaknál 9 teáskanál (36 gramm) és gyerekeknél 3 teáskanál (12 gramm). Egy dobozos szénsavas üdítő akár 12 grammot is tartalmaz, egyetlen szelet kenyér pedig 2 teáskanálnyi kristálycukrot.

4. Megfeszíti az ereket

A cukrok megnövelik az inzulinszintet, amely hatással van a keringési rendszerre és az artériákra. A krónikus inzulinszint okozza azt, hogy az erek körüli izomsejtek sokkal gyorsabb ütemben nőnek. Ez pedig túlfeszített artériafalakat eredményez, ami pedig a magas vérnyomás kapuja.

Life.hu tipp

Ne hagyd magad megvezetni: attól, hogy valami teljes kiőrlésű, még gabona van benne, azaz fehér liszt. A glükóz ugyanolyan káros, mint a cukor vagy a kukoricaszirup, ezért vigyázz vele! Ha jófajta lisztet vásárolnál inkább, itt már megmutattuk az alternatív lehetőségeket.

5. Koleszterin-káoszt okoz

A cukor és a koleszterin között is aggasztó kapcsolat van. A legtöbb magas koleszterinnel rendelkező beteg és a túlsúlyosok zöme cukorral érte el ezt az állapotot. Nekik a jó koleszterinszintjük is rendkívül alacsony, amellett, hogy a rossz koleszterinszintjük nagyon magas. Miért? Mert a cukor túladagolása miatt a máj még több koleszterint bocsát ki, persze a rossz fajtából, a szervezet pedig képtelen ennyit eltüntetni.

Life.hu tipp

Kezdd a napot fehérjedús reggelivel! A reggeli étkezés kihagyása 4,5-ször nagyobb esélyt ad az elhízásra, mintha rendesen reggeliznél. Ha ébredés után csipegetsz egy keveset, a vércukorszinted is a helyére kerül, ráadául kevesebb kalóriát fogyasztasz ebédre is.

Forrás: Thinkstock

6. 3-as típusú diabéteszhez vezet

A Brown Egyetem egyik orvosa fedezte fel az inzulinrezisztancia, a 3-as típusú diabétesz, a zsírdús ételek és az Alzheimer-kór közti összefüggést. Szerinte az Alzheimer egy anyagcsere-betegség: az agy glükózlebontási és energiatermelő képessége károsodik. Olyan, mintha diabétesze lenne az agynak is.

Life.hu tipp

Az olyan ételösszetevők, amelyek -óz-ra végződnek (pl. fruktóz, glükóz) mind cukrok. Kerüld őket, és így elkerülöd a 3-as típusú diabéteszt is.

7. Könnyen függővé válhatsz

A cukrok ugyanúgy megtámadják az agy boldogságért felelős részét, és felszabadul a dopamin. Előbb-utóbb tolerancia alakul ki, és még több cukorra lesz szükséged, hogy boldog lehess. Patkányokkal végzett kísérlet is igazolja, hogy létezik cukorfüggőség: mikor a rágcsálók nem kapták meg a megfelelő adagjukat, remegést, fogcsattogtatást, idegességet produkáltak.

Life.hu tipp

Muszáj kiiktatnod a nem természetes cukrokat az étrendedből. Legalább egy hétig fog tartani, mire elfogadja et a szervezeted és az ízlelőbimbóid az édes ízek nélküli étkezésedet. De hidd el, néhány hét múlva már nem is fognak ízleni a borzalmasan édes ételek, amiket addig szerettél.

8. Falánkká tesz

A cukortól kiéhezett leszel, legalábbis azt fogod érezni. A túl sok cukor miatt úgy érzi az agyad, hogy nincs tele a gyomrod, ezért még többet eszel. 2-es típusú cukorbetegséggel és túlsúllyal megszűnhet a tested leptin képzése, ami pedig fontos ahhoz, hogy jelezzen a szervezetednek, tele vagy.
Ha túl sok fruktózt eszel, akkor is bekövetkezhet, hogy elkezded nem érezni a teltséget, és több ételt veszel magadhoz, mint amennyire szükséged van.

Life.hu tipp

A szokásos szelet csokid helyett válassz inkább egy 70% kakaótartalmú nassolnivalót. Ha rád tör, hogy édességet ennél, sétálj 15 percet, mert a mozgás csökkenti a cukor iránti vágyadat. Ha viszont egy helyben ülsz, egyre inkább nasikat fogsz kívánni.

9. Energiátlan zombi leszel

Ismered az érzést, ugye? Eszel egy csokit, egy kicsit feldobódsz tőle, majd elmúlni képtelen fáradtság lesz úrrá rajtad. Ezért újabb csokira vágyhatsz, és kialakul az ördögi kör. Ráadásul az agy szerotoninért felelős részét is támadja a cukor, ami az alvásért felelős.

Life.hu tipp

Próbálj magvakat, szárított gyümölcsöket nassolni, ha rád tör az éhség. Ezek sokkal egészségesebbek, a magoktól pedig a bőröd és a hajad is sokkal szebb lesz.

Forrás: Thinkstock

10. Rosszkedvet okoz

Azért nyúlsz a csokiért, hogy jobban érezd magad? Rosszul teszed! 40%-kal nagyobb az esélyed a depresszióra, ha sok cukrot, gyorskaját fogyasztasz, ezt pedig a kutatások is kimutatták. Az inzulinrezisztenciában szenvedők agyában ugyanis kevesebb dopamin, azaz boldogsághormon szabadul fel.

Life.hu tipp

Ha nem is iktatod ki teljesen az étrendedből, legalább a cukor utáni vágyadat csökkentsd! Ha mindened a fagyi, egyél egyet ma, aztán ajándékozd el, ami még a hűtődben van, és mostantól inkább sétálj vagy biciklizz el a legközelebbi fagyizóig, ha jeges édességre vágysz. Aztán később azt is megszabhatod magadnak, hogy például csak szombatonként teszed ezt. Ha üdítőfüggő vagy, idd meg ma az utolsót, aztán holnap csak fele adagot fogyassz, holnapután csak annak a felét, és így tovább, minden másik alkalommal vizet igyál, amikor szomjas vagy. Egy hét múlva már szívesebben fogsz egy pohár citromos vizet inni, mint kólát, hiszen a szervezetednek már nem lesz szüksége a cukorra. Sőt, érdemes kipróbálni a méregtelenítő csodavizet is! Inkább a tortaevés a szenvedélyed? Ma még edd meg az utolsó szelet sütidet, de holnaptól cseréld le az édességeket például sült almára vagy körtére, és szépen lassan a nyers gyümölcsöket is iktasd be az étrendedbe!

11. Öregít

Nemcsak a cellulitisz miatt, de az arcbőröd állapotáért is aggódhatsz, ha sok cukrot fogyasztasz. A keringésedbe jutó cukrokhoz rossz molekulák csatlakoznak, meggyengítve az arcbőrödben lévő kollagént, elasztint és fehérjéket. Az eredmény száraz, ráncos, egészségtelen bőr, amit a napfény is sokkal jobban károsít.

Life.hu tipp

Kerüld az agave-szirupot is, ugyanis tele van fruktózzal! Ha nagyon muszáj édesítened, inkább mézzel tedd, de abból is naponta maximum egy teáskanálnyit használj!

Ihász Katalin dietetikus

,,A táplálkozási piramis kapcsán gondoljunk arra, hogy annak az alapja a mozgás, a bőséges folyadékfogyasztás és a jó minőségű szénhidrátbevitel. Az édesség a piramis csúcsa - nem válthatunk ki vele főétkezést, és lehetőleg ne minden nap válasszunk cukros ételeket."
Cukor helyett sztívia - tényleg hatásos?http://www.life.hu/ez-zsir/20141019-stevia-vagy-sztivia-mint-edesitoszer-tenyleg-hasznos-a-par-dolog-amiket-nem-tudtunk-rola.htmlHatalmas piaca van a cukrot helyettesítő termékeknek: a szacharintól kezdve az aszpartámos édesítőn át rengeteg módja van annak, hogy a napi kávédat keserűből édessé varázsold. A kevesebb kalóriabevitel érdekében sokan cserélik a cukrot édesítőszerekre, de sajnos ezek gyakran műízzel vagy fura utóízzel társulnak. Lássuk, tényleg jó-e az egyik legnépszerűbb édesítőszer, a sztívia.Ez Zsír!--Így szokj le a cukorról!http://www.life.hu/ez-zsir/20140121-egeszseges-taplalkozas-igy-lehet-leszokni-a-cukorrol.htmlTe is számtalanszor elhatároztad már, hogy kiiktatod az étrendedből a cukrot, mégsem jártál sikerrel? Korábban írtunk már arról, mivel édesítheted cukor helyett az ételeket, most azonban szakértő segítségével utánajártunk, milyen trükkökkel lehet leszokni a cukorról. Próbáld ki te is!Ez Zsír!A gyümölcsjoghurtokban túl sok a cukorhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130815-tudatos-vasarlok-egyesulete-a-gyumolcsjoghurtokban-esetenkent-tul-sok-a-cukor.htmlA gyümölcsjoghurtok inkább számítanak cukros édességnek, mint egészséges finomságnak a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) felmérése szerint. Az általuk vizsgált 16 gyümölcsjoghurtból mindössze kettő tartalmaz teljes értékű gyümölcsöt a hozzáadott cukornál nagyobb arányban.Ez Zsír!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.