A kitörésekre esküszik a magyar táncművész - így marad csúcsformában Bistei Judit

Forrás: ExperiDance -
Bistei Judit diéta táncos mozgás edzés fitneszmodell
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A helyesen végzett konditermi edzésektől izmos és feszes lesz a test, ám ha valaki emellett még intenzíven táncol is, a tökéletes alak szinte garantált. Bistei Judit épp az egyik legnépszerűbb hazai tánccsapattal turnézik Németországban, ott értük utol őt, és alaposan kifaggattuk edzésről, életmódról, no és persze az állandó pörgésről. 

Judit most 35 éves, élete a sport. Ám ez nem volt mindig így, 7 éves koráig például nem mozgott soha semmit. Ám ez azóta nagyon is megváltozott. „7 évesen kezdtem el táncolni magyar néptáncot, aminek nagyon hamar a szerelmese lettem. 15 évesen bekerültem a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc- Színházi tánc tagozatára, 1999 óta pedig az ExperiDance tánctársulat tagja vagyok. Kisebb megszakítással ugyan, mert egy évet töltöttem a Honvéd Együttesben, amit szintén nagyon szerettem, de ha az embert megfertőzi ez a sokrétű mozgásvilág, akkor nem éri be mással...” – mondja Judit, aki nem tud nem a táncról mesélni. Látszik rajta, hogy neki tényleg ez az élete.

Forrás: ExperiDance

„A magyar néptánc alapjaira épül a mozgásanyagunk, amit mindenféle más népek táncaival, modern táncokkal, szteppel, akrobatikus emelésekkel színesítünk. Hogy miért szerettem bele a táncba? A sok stílus közül, amivel találkoztam, a páros, olykor akrobatikus emelések vonzottak leginkább, de ehhez sajnos nem volt előképzettségem, csak amit önszorgalomból elsajátítottam. Hogy ezeket minél könnyedebben tudjam kivitelezni, elkezdtem foglalkozni az ehhez szükséges izomzat felépítésével. Kezdetben csak saját testsúlyos edzéseket végeztem, majd elkezdtem edzőterembe járni és súlyzózni.”

De elég csak a tánc? Vajon tényleg fontos, hogy egy csinos fiatal nő egy ilyen intenzív mozgás mellett még mást is végezzen? Judit szerint igen. „Persze a tánc önmagában is formál és izomzatot fejleszt, de én, aki mindig elégedetlen voltam a testalkatommal, nem értem be ennyivel, főleg, hogy 30 felett úgy éreztem, a testem kezd megváltozni. Nem volt kérdés számomra, hogy a súlyzós edzésre szükségem van a színpadi forma szinten tartásához, ám kezdetben eszembe sem jutott a versenyzés. Azt hiszem, három éve lehetett, hogy megszólított egy edző az egyik edzőteremben, hogy nem lenne-e kedvem versenyen indulni...”

Judit azonnal elutasította a dolgot, ennek ellenére az edzést nem hagyta abba. Új terembe kezdett járni, többre vágyott, és egy profi segítségét kérte: Csörgő Adrienn pedig látványosan megváltoztatta a hozzáállását ehhez a mozgásformához. „Néhány edzés után szóba került a versenyzés, ekkor pedig már egyáltalán nem zárkóztam el tőle. Sőt, Adri biztatására elhatároztam, hogy színpadra állok. Első versenyem a Body Sport kupa volt, ahol bikinimodell kategóriában 4. helyen végeztem. Két hét múlva Ausztriában a WBPF által rendezett Ausztria Kupán a sportmodell kategória győzteseként állhattam a képzeletbeli dobogón, majd Hollandiában, szintén sportmodell kategóriában megkaptam az Európa-bajnoki címet.”

Fotó: WBPF Hungary, Krasznay Zoltán

A csinos sportoló most nagy erőkkel készül a novemberi bangkoki világbajnokságra, ám ezúttal sportmodell kategória helyett fitneszmodellként indult, így magasabban van az a bizonyos léc. És hogy hogyan jön össze a fitnesz és a tánc? „A tánc mint művészet nagyon jól kiegészítheti a fitneszgyakorlatokat. Szeretnék egy harmonikus, dinamikus és kissé művészi gyakorlattal, koreográfiával előrukkolni a versenyen!”

Judit számára a tánc és az edzés mellett a helyes étrend is nagyon fontos: állandóan formában kell lennie. A heti öt súlyzós edzés és a táncpróbák alatt rengeteg kalóriát éget el, de ő is jól tudja, milyen sok múlik a táplálkozáson. „A csirke, rizs, hal, zöldségek és zabpehely állandó tartozékai az étkezésemnek. Emellett fogyasztok gyümölcsöket, olajos magvakat, csicseriborsót, bulgurt. Szeretek változatosan táplálkozni, mivel köztudottan imádok enni, főzni, és odavagyok az ízekért. Ha külföldön járok, mindig igyekszem megkóstolni a helyi specialitásokat. Egyébként gyenge pontom a tésztaételek, a pizza és az édesség – de megtanultam ezekből egészséges verziókat készíteni.”

Hogy mi történik, ha Juditnak nincs kedve edzeni? Szerinte ilyen nem fordulhat elő, hiszen mindez fejben dől el. „Ha motivációról beszélünk, úgy érzem, inkább a versenyek előtt kell néha egy kis erőt, motivációt merítenem. Ilyenkor mindig az edzőm és egyben példaképem, Csörgő Adrienn, valamint további kedvenc versenyzőim versenyein készült fotókat, videókat böngészem.”

Judit tippje

A kitörés az egyik leghasznosabb gyakorlat, azon belül is a járókitörés nagy súllyal - ez remekül megdolgoztatja az alsó végtag szinte valamennyi izomcsoportját. Nőként a popsi és comb formálását elengedhetetlennek tartom.

/1501/Fitne2015123231110

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.