Zabpehely másként: három fűszer, amivel nagyon feldobhatod

Forrás: Thinkstock -
zab2016 fahéj zab zabpehely zabkása
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés finomabb, gyorsabb és táplálóbb reggeli van a zabkásánál, ami pedig különösen jó benne, az az, hogy abszolút szabadon variálható, mivel ízesíted. Vannak klasszikus, mindenki által kedvelt fűszerek, amikkel nagyjából minden zabkása működik, de sosem késő új recepteket megtanulni: íme, három fűszer, ami garantáltan még finomabbá teszi a tökéletes reggelit! 

Ha valami klasszikusra vágysz: fahéj

Ez a fűszer egy igazi adu ász: a Life.hu szerkesztősége is imádja a fahéjas zabkását. Isteni a sima, mézes-fahéjas változat, de ha még egy almát is reszelsz bele, máris táplálóbb, vitamindúsabb lesz a reggelid. A kakaós-fahéjas verzió is nagyon finom, de a banán-fahéj kombót is érdemes kipróbálnod. A fahéj igazából bármivel működik, és télen különösen jót is tesz. Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is erre hívta fel a figyelmünket: „Télen érdemes a hőtermelés miatt enyhén csípős ízeket választani. A fahéjnak kiváló baktériumölő hatása van, kellemes lesz tőle a hőérzet. Javaslom, hogy ezekben a hónapokban részesítsük előnyben a természetes immunerősítő finomságokat!”

Forrás: Thinkstock

A fahéjat egyébként a legjobb zsírégető fűszerek között is számontartják,

mert serkenti az emésztést, és csökkenti a felfúvódást. Kiváló gyulladásgátló, keringésjavító, ezért is használják például narancsbőr elleni krémekhez adalékanyagként is.

Fahéj és zab - másként

Ha kása helyett egészséges sütit, nassolnivalót készítenél, a mi kedvencünk a mindent bele egészséges finomság, aminek egyik fő alapanyaga a fahéj. Ha szívesen kipróbálnád, itt megmutattuk, hogyan készül!

A pikánsabb ízek kedvelőinek: szerecsendió

A fahéj mellett a szerecsendió is a melegítő téli fűszerek közé tartozik. Remek baktériumölő, fertőtlenítő hatású, köhögéscsillapító. Az emésztésnek nagyon jót tesz, csakúgy, mint gyomorproblémák esetén. Az indiai védikus írásokban is előfordul a szerecsendió, kisebb mennyiségben pedig csökkenti a vérnyomást. A belőle készült olaj stresszoldó hatású, emellett masszírozásra is alkalmazzák, mert jót tesz izomfájdalom és ízületi gyulladás esetén. Akut hasmenés fennállásakor azonban kerülni kell a fogyasztását.

Forrás: Thinkstock

A szerecsendió antioxidáns-hatású, sőt, évszázadokkal ezelőtt afrodiziákumként is alkalmazták.

A bőrre is nagyon jótékony hatással van: eltünteti a pattanásokat, mitesszereket, készíthetsz belőle házi bőrradírt, mert simává, ragyogóvá varázsolja az arcot.

Ha zabkásába használod a szerecsendiót, akkor sem lőhetsz mellé: kombináld egy kevés fahéjjal, vaníliával, és törj bele egy banánt – mennyei lesz!

De megbolondíthatod a szerecsendiós zabkását egy kis reszelt gyömbérrel és mazsolával is, ha kedveled a kicsit csípősebb ízeket. Sőt, egy reszelt alma is remekül beleillik majd a képbe!

Szokatlan, de isteni finom: menta

Kóstoltál már mentás zabkását? Érdemes, a menta ugyanis nemcsak az édes, de a sós zabkásához is remekül passzol.

Ugyan nem melegítő fűszer, így télen kevesebb mentát eszünk, de egészséges, és nagyon feldobja a végeredményt. A borsmentát egy korábbi cikkünkben a zsírbontás szakértőjeként emlegettük, nem véletlenül: segít emésztési problémák esetén, csökkenti a felfúvódást, a teltségérzetet, megfázáskor is jótékonyan hat, emellett fertőtleníti a szájüreget is.

Forrás: Thinkstock

A diétázóknak is érdemes beiktatniuk az étrendjükbe, a mentatea ugyanis serkenti az anyagcserét, és javítja az emésztést.

De hogyan passzol a menta a zabkásába? A kész kásába törj össze egy édes banánt, mehet bele natúr kakaópor, reszelhetsz rá egy kevés jó minőségű étcsokit, és ízesítheted mentával – mennyei lesz!

De ha kihagynád a csokit, a következőt is érdemes kipróbálni: a banános zabkásához adj egy kis citromhéjat, mentalevelet, és ha van otthon, szedj elő a fagyasztóból egy kis epret 0 ez egy frissítő, könnyű zabkása. Ha kísérletező kedvedben vagy, és nincs kedved különösebben édes reggelihez, banán helyett cukkinit reszelj a zabkásádba!

Tudj meg mindent a zabról!

A zabkása az abszolút tökéletes reggeli: nem éhezel meg tőle, úgy variálod, ahogy csak kedved tartja, és feltölt energiával, rostokkal, ásványi anyagokkal. A zab nemcsak azoknak tökéletes étel, akik fogyni szeretnének – itt már írtunk számtalan pozitív hatásáról. Ha pedig zabkása, olvasd el, hogyan tartja magát szuper formában a magyar zabkásakirálylány!
Mi imádjuk, de nagyon! A Life.hu szerkesztőinek kedvenc zabkásareceptjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20160111-a-life-hu-szerkesztoinek-kedvenc-zabos-receptjei.htmlHa ételekről van szó, nagyon nem vagyunk egyformák, A Life.hu szerkesztőségében azonban hihetetlen népszerűséget vívott ki magának a zab. Imádjuk ezzel indítani a reggelt, ezért el is hoztuk nektek kedvenc zabos receptjeinket – következzenek a variációk zabkására! Ez Zsír!--"Felejtsd el azt a szót, hogy bikinialak!" - Így marad csúcsformában a Zabkásakirálynőhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150511-gokler-kriszti-zabkasakiralyno-az-elmult-1-everol-meselt.htmlEmlékeztek még arra a fiatal magyar lányra, akinek az oldala pár hónapja bekerült a Buzzfeeden a legjobb életmód oldalak közé? Gökler Krisztina, vagyis a Zabkásakirálynő élete azóta fenekestől felfordult - a Life.hu arra kérte, meséljen az elmúlt, roppant izgalmas időszakáról. Ez Zsír!OrigoZabpehely és okos edzések - ezért olyan dögös a legjobb testű fitneszmodellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140725-regos-lili-fitneszmodell-edzesei-eletmodja-ezek-a-kedvenc-dietas-ennivaloi.htmlA 26 éves Regős Lilit tavaly a világ legjobb testű fitneszmodelljévé választották, a Life.hu pedig akkor már kifaggatta őt az elért sikerekről. Most, egy év elteltével kíváncsiak voltunk, változott-e valamit a világkupa és világbajnoki győztes fitneszmodell élete, és arra is megkértük, ossza meg velünk jól bevált praktikáit.Ez Zsír!OrigoTöbb mint nyújtás - Növeld a sportteljesítményedet jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20160115-jogaiskola-a-jogaklikkel-nyujtas-es-joga-javitja-a-sportteljesitmenyt.htmlA nyújtásnak szorosan a sporthoz kellene kapcsolódnia, évekkel ezelőtt ez azonban még nem volt ennyire egyértelmű. A rendszeres lazítás ugyanis nemcsak regenerálja, erősebbé teszi a testet, de az izmoknak is nagyon jót tesz. Érdemes megtanulnod helyesen nyújtani! Ez Zsír!--Akik 2016-ban sem állnak le a diétával: tanulj a sztároktól egészségesen étkezni!http://www.life.hu/ez-zsir/20160115-khloe-kardashian-gisele-bundchen-gwyneth-paltrow-edzese-es-etkezese-2016-ban.htmlA január a fogadalmak hónapja: nemrég mutattunk néhány trükköt, hogyan térj át az egészséges életmódra, és elárultuk, melyek lesznek azok az ételtrendek, amiket idén érdemes lesz kipróbálnod. Ha még mindig nehezen szánod rá magad a változásra, tanulj a legelhivatottabb sztároktól: lássuk, 2016-ban hogyan tartja magát karban Gisele Bündchen, Khloe Kardashian és Gwyneth Paltrow! Ez Zsír!--Levesre fel! Forró finomságok hétvégére http://www.life.hu/ez-zsir/20160114-leveseves-telen-miert-jo-szuper-levesreceptek.htmlHa egészségesen étkezel, és szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet, azt nem csak salátákkal érheted el. A hideg téli napokon érdemes minél több egészséges levest fogyasztanod - el is áruljuk, miért! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.