Aleskával a föld felett repültünk

2016.02.25. 19:56

Sáfrány Emesével rendhagyó jógaórát tartottunk, és a levegőben lebegve próbáltuk ki a jógaászanákat.

Aleska amellett, hogy légtornászként tevékenykedik, úgynevezett Aerial Yoga workshopokat tart, ami hatalmas kihívás volt nekem, mivel én a földön a biztonságot adó jógamatracon végzem a testtartásokat. Miután kezdeti félelmemet sikerült legyőznöm, összehasonlítottuk, hogyan néznek ki az ászanák a földön és a levegőben.

Aleska a föld felett

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Olyan típusú ember vagyok, aki minden mozgásformát kedvel, és igyekszem sok mindenbe belekóstolni. A jógának is több irányzatát próbáltam már, és volt, ami megfogott. Inkább azokat az órákat szerettem, amelyek kihívást jelentettek. Mivel az átlagosnál hajlékonyabb vagyok, szeretem feszegetni a határaimat. Azt nem kedvelem, ha monoton egy óra, mert a hiperaktív alkatomhoz a dinamikus jóga közelebb áll. Az általam felépített, Aerial Yoga órák lényege, hogy megtapasztaljuk a lebegés érzését. Mivel a légtornászat a szenvedélyem, ez a sport kapcsolódott hozzá a leginkább. Végtelen lehetőség rejlik benne, fantasztikusan nyújtja az izmokat, és mindenki azonnal beleszeret" – kezdte Aleska, aki tanítványait folyamatosan vezeti be ebbe a különleges edzésformába, és nem kell rögtön feltekeredni az eszközre, amiben a gyakorlatokat végzik.

Földön...

Fotó: Marton Szilvia/Origo

...és levegőben

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Fontos a bemelegítés, ezért az első lépés, hogy az eszközzel megismerkedjünk. Aztán az órák végén szoktunk dinamikusabb, akrobatikusabb gyakorlatokat végezni. Az órák pedig meditációval érnek véget" – mondta Aleska, akivel egyetértettünk abban, hogy mindketten rutinosak vagyunk, ha jógáról és lebegésről van szó, ezért belecsaptunk a közepébe, és elkezdtük összehasonlítani a jógaászanákat az Aerial Yoga testtartásaival.

Fatartás a hamokban

Fotó: Marton Szilvia/Origo
Fotó: Marton Szilvia/Origo

Meglepő volt számomra, hogy például a fatartást el lehet végezni a hamokban (Aerial Yoga eszköz, ami a plafonhoz rögzítve lóg lefelé) lebegve és így egészen különös érzést nyújtott. Bevallom, erőt próbáló gyakorlatok is voltak, hiszen amíg nem éreztem rá egy-egy tartásban arra, hogyan kell a legkevesebb erőkifejtéssel beleengednem magam, izomból próbáltam megoldani a feladatot.

Fotó: Marton Szilvia/Origo
Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Azt gondolom, hogy attól függetlenül, hogy nem tudunk végigmenni az alapokon, és megismerkedni az eszközzel, nagyon ügyes vagy, nyilván ez más erőnlétet igényel, mint a jóga, de hamar bele lehet jönni" – mosolygott Aleska, akit ezek után arról faggattam, mennyire volt más a jóga a földön.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Nagyon magával ragadott a jógaórád, tetszett az a stílus, ahogy tanítasz. Az egyik gyakorlat pedig, amivel a medencét mobilizáltuk, annyira jólesett, hogy alkalmazni fogom. Bevallom, a levegőből nehéz visszatérni a földre, de ebben az a szép, hogy alkalmazkodni kell, és a testemmel másképp dolgozni" – magyarázta Aleska, aki hajlékonyságának köszönhetően első próbálkozásra tökéletesen beleengedte magát az ászanákba és nem okoztak neki gondot a nehezebb testtartások sem.

Így jógáznak a Life.hu-val a sztárok
Aleska DiamondSáfrány Emeserepülésjógalebegésaerial yoga