aerial yoga lebegés repülés jóga Aleska Diamond Sáfrány Emese
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sáfrány Emesével rendhagyó jógaórát tartottunk, és a levegőben lebegve próbáltuk ki a jógaászanákat.

Aleska amellett, hogy légtornászként tevékenykedik, úgynevezett Aerial Yoga workshopokat tart, ami hatalmas kihívás volt nekem, mivel én a földön a biztonságot adó jógamatracon végzem a testtartásokat. Miután kezdeti félelmemet sikerült legyőznöm, összehasonlítottuk, hogyan néznek ki az ászanák a földön és a levegőben.

Aleska a föld felett Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Olyan típusú ember vagyok, aki minden mozgásformát kedvel, és igyekszem sok mindenbe belekóstolni. A jógának is több irányzatát próbáltam már, és volt, ami megfogott. Inkább azokat az órákat szerettem, amelyek kihívást jelentettek. Mivel az átlagosnál hajlékonyabb vagyok, szeretem feszegetni a határaimat. Azt nem kedvelem, ha monoton egy óra, mert a hiperaktív alkatomhoz a dinamikus jóga közelebb áll. Az általam felépített, Aerial Yoga órák lényege, hogy megtapasztaljuk a lebegés érzését. Mivel a légtornászat a szenvedélyem, ez a sport kapcsolódott hozzá a leginkább. Végtelen lehetőség rejlik benne, fantasztikusan nyújtja az izmokat, és mindenki azonnal beleszeret" – kezdte Aleska, aki tanítványait folyamatosan vezeti be ebbe a különleges edzésformába, és nem kell rögtön feltekeredni az eszközre, amiben a gyakorlatokat végzik.

Földön... Fotó: Marton Szilvia/Origo
...és levegőben Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Fontos a bemelegítés, ezért az első lépés, hogy az eszközzel megismerkedjünk. Aztán az órák végén szoktunk dinamikusabb, akrobatikusabb gyakorlatokat végezni. Az órák pedig meditációval érnek véget" – mondta Aleska, akivel egyetértettünk abban, hogy mindketten rutinosak vagyunk, ha jógáról és lebegésről van szó, ezért belecsaptunk a közepébe, és elkezdtük összehasonlítani a jógaászanákat az Aerial Yoga testtartásaival.

Fatartás a hamokban Fotó: Marton Szilvia/Origo
Fotó: Marton Szilvia/Origo

Meglepő volt számomra, hogy például a fatartást el lehet végezni a hamokban (Aerial Yoga eszköz, ami a plafonhoz rögzítve lóg lefelé) lebegve és így egészen különös érzést nyújtott. Bevallom, erőt próbáló gyakorlatok is voltak, hiszen amíg nem éreztem rá egy-egy tartásban arra, hogyan kell a legkevesebb erőkifejtéssel beleengednem magam, izomból próbáltam megoldani a feladatot.

Fotó: Marton Szilvia/Origo
Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Azt gondolom, hogy attól függetlenül, hogy nem tudunk végigmenni az alapokon, és megismerkedni az eszközzel, nagyon ügyes vagy, nyilván ez más erőnlétet igényel, mint a jóga, de hamar bele lehet jönni" – mosolygott Aleska, akit ezek után arról faggattam, mennyire volt más a jóga a földön.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Nagyon magával ragadott a jógaórád, tetszett az a stílus, ahogy tanítasz. Az egyik gyakorlat pedig, amivel a medencét mobilizáltuk, annyira jólesett, hogy alkalmazni fogom. Bevallom, a levegőből nehéz visszatérni a földre, de ebben az a szép, hogy alkalmazkodni kell, és a testemmel másképp dolgozni" – magyarázta Aleska, aki hajlékonyságának köszönhetően első próbálkozásra tökéletesen beleengedte magát az ászanákba és nem okoztak neki gondot a nehezebb testtartások sem.

Így jógáznak a Life.hu-val a sztárok

Istenes Bencét is kicsavartuk egy jógaórán, Szinetár Dóra profi módon mutatta be az ászanákat, Molnár Andi lement nekünk spárgába. Sarka Katán csavartunk egyet. Dukai Regina bevallotta, hogy jóga közben tud teljesen kikapcsolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.