kihíváséve2016 víz kihívás ivás egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szép volt, jó volt, de most már egy kicsit elég volt - a mai nappal befejeződött a Life.hu február havi kihívása, vége a kizárólagos vízivásnak. Őszintén bevallom, vártam már ezt a napot, na, nem mintha cukros löttyökre vágynék, de egy kis változatosság sosem árt.

A többiekkel szemben egy kicsit szerencsésebbnek mondhatom magam, mivel az én kihívásom - köszönhető a kurta hónapnak - mindössze 29 napig tartott, de még így is kellett hozzá egy jó adag elszántság és kitartás.

Enikő sikeresen végigcsinálta a februári kihívást Forrás: Botás Enikő

Tudni kell rólam, hogy a Kihívás évétől függetlenül törekszem az egészséges életre: kerülöm a különböző junk foodokat, nem eszem húst (bár nem az egészségem miatt, hanem etikai megfontolásból), próbálok minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, nem iszom cukros löttyöket, és (főleg tavasszal és nyáron) bringával járok dolgozni. A folyadékbevitelem nagyjából 90 százalékát korábban is a víz adta, viszont az a maradék 10 százalék... ebben a 29 napban igencsak hiányzott.

Hogy miről volt nehéz lemondani?

Nem vagyok egy nagy kávéivó, sőt, nem is kifejezetten szeretem a kávé ízét, de a reggeli munkakezdési rituálém elengedhetetlen része, hogy a hírek olvasása mellett egy bögre gőzölgő kókuszos kávét kortyolgatok.

Csábító kávé Forrás: Botás Enikő

Na meg ott van a bor. Persze, nem vagyok alkoholista, de általában a szombatok szerves része, hogy este, filmnézés vagy Xboxozás közben a barátommal egy finom üveg fehérbort az utolsó pohárig eltüntetünk.

Nos, mindez egy hónapig kimaradt, és bevallom hiányzott.

Megérte?

Mindenképpen. A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, amely a többi között szabályozza a vérnyomásunkat, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, biztosítja a vérkeringésünket, és befolyásolja a vérünk összetételét. Nagyon-nagyon fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű vizet vegyünk magunkhoz mindennap. Nos, ebben az egy hónapban a kihívásnak köszönhetően valóban odafigyeltem a mennyiségre, ami igazán nagy teljesítmény volt részemről. Korábban – a kissé szétszórt életmódomnak köszönhetően – bizony megesett, hogy este jutott csak eszembe, hogy aznap még egy kortyot sem ittam. Ez most nem fordulhatott elő.

Enikő a február havi kihívást Facebookon is dokumentálta Forrás: Botás Enikő

Ami pozitív változást mindenképpen a rendszeres, megfelelő mennyiségű vízivásnak köszönhetek, az az, hogy

az utóbbi hetekben elkerült a korábban gyakran rám törő, kínzó fejfájás.

Ezt az örömteli változást nagyjából a második héttől kezdve figyeltem meg.

A megfelelő belső hidratáltság a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele, de őszintén bevallom, ezen a téren hatalmas változásokat nem vettem észre. Valószínűleg szerencsés alkat vagyok, mert – bár rohamtempóval múlnak felettem is az évek – a bőröm minőségével ez idáig még nem nagyon volt problémám, istenigazából a narancsbőrrel sem gyűlt még meg a bajom.

A boltokban literszámra állnak a különböző palackozott vizek Forrás: Botás Enikő

Az a tudat azonban, hogy egy hónapon keresztül képes voltam nemet mondani minden csábító és nem kifejezetten egészséges italra, büszkeséggel tölt el. És remélem minden egyes, a kihívásban részt vevő Life-olvasó ugyanezt a büszkeséget érzi ma, az utolsó napon.

Az élet, és így a Life.hu Kihívás éve, azonban ezzel nem állt meg, küzdjetek és guggoljatok velünk márciusban (is)!

Tényleg egészségesebbek az organikus élelmiszerek?http://www.life.hu/ez-zsir/20160225-az-organikus-elelmiszerek-egeszsegesebbek.htmlAz organikus élelmiszerek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, az azokban található tápanyagok ugyanis az agyra, a szívre és az immunrendszerre is jótékonyan hatnak. Ez Zsír!--Aleskával a föld felett repültünk http://www.life.hu/ez-zsir/20160225-aleskaval-safrany-emesevel-jogaoran-jartunk-es-a-fold-felett-lebegtunk.htmlSáfrány Emesével rendhagyó jógaórát tartottunk, és a levegőben lebegve próbáltuk ki a jógaászanákat. Ez Zsír!--3 hatásos gyakorlat a jobb szexérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160226-3-hatatos-gyakorlat-amelytol-jobb-lesz-a-szex.htmlHa eddig nehezen szántad rá magad a mozgásra, a szexre azonban annál inkább, akkor van egy jó hírünk: a kettő nem zárja ki egymást. Csak napi néhány perc, és nem csupán az ágyban tapasztalhatod meg áldásos hatásait, hanem a testeden is észreveheted a változást. Ez Zsír!ThinkstockMár a külföldi sajtó is Palvin Barbi fürdőruhás testétől hangoshttp://www.life.hu/ez-zsir/20160226-a-kulfoldi-sajto-reakcioja-arra-hogy-palvin-barbit-lekovereztek.htmlA gyönyörű magyar szupermodellt rengetegen támadták a közösségi oldalain a róla készült fürdőruhás képek miatt, majd reagált az őt ért vádakra. A történteket pedig a külföldi sajtó sem hagyta szó nélkül.Ez Zsír!--7+1 módszer, amivel könnyebbé teheted az edzésthttp://www.life.hu/ez-zsir/20160225-tedd-konnyebbe-az-edzest-tippek-modszerek.htmlAz edzés olykor komoly kihívást jelent, főleg ha fáradtak vagyunk. Íme, 7+1 kutatáson alapuló tipp, amely segít megkönnyíteni a mozgást. Ez Zsír!--Vajon feladja a harcot a több, mint 300 kilós nő?http://www.life.hu/ez-zsir/20160225-keptelen-felallni-a-300-kilos-no.htmlEgy asszony olyan mély depresszióba süllyedt, hogy csak az étel jelentette számára a megnyugvást. Az ördögi kör beindult, két évvel később pedig már 317 kilót nyomott, és már az ágyból sem tudott felkelni. De mi történik, ha valaki segíteni próbál? Ez Zsír!Northfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.