2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Ne hagyd, hogy a régi szép idők megakadályozzanak a boldogságban

fejlődés boldogság nosztalgia emlék
Az emlékekben való elmerülés és a régi élmények felidézése megakadályozhatja, hogy boldogok legyünk. Tapasztalatot gyűjthetünk ezekből, de semmiképp se ragadjunk bele a múltba.

Régen minden jobb volt

Ezt a mondatot mindannyian hallottuk vagy mondtuk már magunknak. De miért gondoljuk mindig ezt, és mit tesz velünk ez a gondolat? Mitől volt akkor meg, az, ami most már nincs meg?

A régi szép idők

Ez a mondat azonnal nosztalgikus és melankolikus érzéseket kelt bennünk. Nosztalgiázunk, régi fényképeket böngészünk vagy történeteket mesélünk. Az akkori időkből.

Akkor, amikor még minden jobb volt.

Ezzel elvileg nincs is semmi baj - elvégre az emlékek szép dolgok. Ha azonban folyton azt mondogatjuk magunknak, hogy a múltban minden jobb volt, akkor öntudatlanul megfosztjuk magunkat attól az esélytől, hogy itt és most igazán boldogok legyünk. Mérgező nosztalgiában élünk. Ugyanis az egy teljesen másik életszakasz volt. Semmi sem lenne már ugyanolyan. Az akkor és ott volt olyan, amilyennek lenni kellett.

Romantic,Couple,In,Love,Sitting,Together,On,Rope,Swing,At
Az akkor és ott volt olyan, amilyennek lenni kellett.
Forrás: Shutterstock

Az a bizonyos rózsaszín szemüveg

Sokszor mondogatjuk, hogy ha valaki rózsaszínben látja a világot, ha szerelmes. Amikor a régmúlt időkre gondolunk, gyakran szintén rózsaszínű szemüveget viselünk, akárcsak a randizáskor. Csak pozitív pillanatokat találunk az emlékeinkben. Olyan élményeket, amelyekre szívesen emlékszünk.

Agyunk nem felejti el a negatív eseményeket, hanem szándékosan képes elnyomni őket - anélkül, hogy észrevennénk. Így a régi énünket minden jó élménnyel együtt piedesztálra állítjuk, ami elérhetetlen marad.

Ne felejtsünk, csak gondolkodjunk

Fontos, hogy a múltunkat is múltnak tekintsük. Tapasztalataink tehát ne a jövő mércéje legyenek, hanem olyasmi, amit megtapasztaltunk, és amire egészséges távolságtartással tekinthetünk vissza. Ez nem arról szól, hogy elfelejtsük a jó dolgokat. Nem, hanem arról, hogy egészséges szemmel reflektáljunk.

Az alábbi kérdéseket bármikor feltehetjük magunknak:  Mit tehettem volna jobban? Mit csináltam jól? Miből tanulhatok?

Hiszen a hibáiból tanul az ember és múltbeli történéseinket azért kell, hogy átéljük, hogy a jövőben már helyesebben tudjunk cselekedni ezek hatására.

Attractive,Young,Woman,Looking,Up,To,The,Beautiful,Sky,With
Szívjunk magunkba mindent, ami körülöttünk történik.
Forrás: Shutterstock

Csak az itt és most számít

Próbáljunk meg tudatosan az adott pillanatban élni. Szívjunk magunkba mindent, ami körülöttünk történik. Értékeljük, amink van és amit eddig átélhettünk. És ne felejtsük el: Hamarosan ismét a "régi szép idők" lesznek azok, amiket most éppen megtapasztalunk. Mindig lesz egy múlt és emlékeinket senki nem veheti el tőlünk. Örökre szívünkben élnek.

Csak az a fontos, hogy ne ragadjunk bele a múltba, egyfajta segítségként, tapasztalatként éljünk meg minden múltbéli pillanatot, amelyek átsegítenek minket egy szebb, fényesebb jövőbe.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.