A romantikus nosztalgia lehet a kihűlt kapcsolatok megmentője

párkapcsolat érzelem romantikus nosztalgia magazin
A romantikus nosztalgia, azaz visszatekintés a régi szép időkre, pozitív hatással lehet a kihűlőfélben lévő párkapcsolatra. Egy új kutatás szerint akár a társunk korábban készült fényképeinek nézegetésével is növelhető az iránta táplált szerelem érzése, de az általános kapcsolati elégedettség is. 

Egy kis romantikus nosztalgiázás, visszatérni az első randi vagy az első közös utazás, netán az első csók helyszínére, csupa olyan tevékenység, mely az erős és stabil, de a mindennapi nehézségek közepette már nem annyira intenzív érzelmeket újra felkorbácsolhatja. Azt tudjuk, hogy az összetartozás érzésére minden embernek szüksége van, a párkapcsolatban élők számára pedig különösen fontos, hogy újra ás újra átéljék a nagy pillanatokat, melyek az együttéléshez, házassághoz, családalapításhoz vezettek.

A romantikus nosztalgiázás fontosságát azonban nemcsak érezzük, kutatásokkal is alátámasztott tény, hogy visszaemlékezni a legszebb napokra, a közös történetekre, valóban megerősíti a párkapcsolatban élők egymás iránt táplált érzéseit, a köztük lévő érzelmi köteléket és elköteleződést, de arra is emlékezteti a szerelmeseket, hogy egykor miért választották egymást.

A romantikus nosztalgiázás megerősíti a párkapcsolatban élők egymás iránt táplált érzéseit Forrás: Shutterstock/Studio Romantic

Nem biztos, hogy ugyanaz váltja ki a pozitív érzéseket belőled, mint a társadból

Hiába vagytok egy pár, elképzelhető, hogy a társadból nem ugyanazok a dolgok váltanak ki romantikus érzéseket, mint belőled. Ennek leginkább az az oka, hogy mindannyian másként emlékszünk ugyanazokra a dolgokra, és azokat az emlékeket, amelyek a legtöbbet jelentették számunkra, a szívünkben és a tudatunk felszínén tároljuk. Tehát, lehet, hogy te az első csókot értékeled a legtöbbre, miközben a párodnak többet jelent az első közös nyaralás. Emiatt ne vesszetek össze, inkább élvezzétek ki a közös nosztalgiázás pozitív érzelmi hatásait.

Hogyan működik?

Egy 2022-ben megjelent tanulmány a „romantikus nosztalgiát" vizsgálta, amely kifejezetten a partnerrel megosztott múltbeli tapasztalatokra összpontosít. Arra voltak kíváncsiak, hogy a közös szép emlékek milyen szerepet játszanak a közelség és az intimitás fenntartásában és fokozásában.

A szerzők több tanulmányt is készítettek a témában, ezekben összefüggést találtak a romantikus nosztalgia és az erősebb párkapcsolati elkötelezettség, elégedettség és intimitás között. A vizsgálat kezdetén a résztvevők a kapcsolatukról, a közös emlékeikrők, valamint az elkötelezettségükről, intimitásról és kapcsolattal való elégedettség érzéséről szóló kérdéseket válaszoltak meg. Az első kérdéssor nem mutatott ok-okozati összefüggést, azt azonban megmutatta, hogy azok a párok, akik szoktak együtt nosztalgiázni, közelebb érezték magukat egymáshoz, meghittebbnek tartották a párkapcsolatukat és elégedettebbek voltak partnerként, mint azok, akiknél nem merül fel a közös emlékek felidézése.

A második vizsgálatban a résztvevőket két egyenlő részre osztották. Az egyik csapat tagjait arra kérték, hogy írják le 3 perc alatt egy olyan múltbéli, párjukkal közös élményüket, amely gyengéd érzéseket és vágyat kelt bennük. A csoport másik felének tagjai azt a feladatot kapták, hogy ugyanennyi idő alatt a társukkal kapcsolatos jelenlegi tapasztalataikról írjanak. Azok a résztvevők, akik nosztalgikus élményt írtk le, elégedettebbnek és elkötelezettebbnek érezték magukat partnerük iránt, mint azok, akiknek a véleményét kérték.

A harmadik vizsgálatban a résztvevőket ismét két egyenlő csoportra osztották. Az egyik csoportot megkérték, hogy mindannyian találjanak egy olyan dalt, amely a párkapcsolatukra emlékezteti őket, és aminek hatására nosztalgiával gondolnak valamely partnerükkel közös élményre. A másik csoportot megkérték, hogy gondoljanak egy olyan dalra, amelyik szimplán csak tetszik nekik. A kísérletet végzők első körben az első csoport tagjainak választott dalait játszották le, azaz olyan számokat hallgattak meg, amelyek a csoport tagjait egy-egy kedvesükkel közös nosztalgikus pillanatra emlékeztették. Az eredmények alapján jelentősen jobbak voltak az úgynevezett romantikus szerelmi mutatóik, mint azoknak, akik egy kedvenc számot kértek. A tanulmányok eredményeit összevetve a kutatók egyértelmű kapcsolatot fedeztekfel a romantikus visszaemlékezés, az elkötelezettség, az elégedettség és a szerelem között.

Tehát, ha a partnered hirtelen nosztalgiázni kezd, ne küzdj ellene, inkább emlékezz vele, ha pedig ő nem kezdeményez, kezdj bele te a beszélgetésbe. Gondolj vissza a szerelmetek legszebb pillanataira és tegyél fel magadnak és a párodnak is kérdéseket, például az első találkozásról. Hogyan történt, akkor mit gondoltatok egymásról? A jó kérésekre érkező válaszok garantáltan megerősítik a szerelmeteket.

Mit kérdezz?

Mikor döbbentél rá, hogy szerelmes vagy belém?

Azt tudod, hogy mikor mondta neked először, hogy szerelmes beléd, ahogy ő is tudja, te mikor mondtad ki először, hogy „szeretlek”. De azt, hogy melyikőtök, mikor ismerte fel, hogy többet érez a másik iránt, hogy nem egy laza együttjárásról, közösen eltöltött vidám, szórakoztató percekről, órákról van szó, hanem egy igazi romantikus kapcsolatról, melyből akár házasság is lehet, nagy valószínűséggel még homály fedi. Derítsétek ki!

Emlékszel rá, mikor szerettél a legjobban?

Egy hosszú kapcsolatban az érzelmek hullámoznak, van, hogy az egyik szeret jobban, van, hogy a másik. De azt mindig jó érzés tudni, mikor érezte a másik igazán szeretve magát, hogy mikor érezte vagy érzi magát a legközelebb a társához. Ez jó iránymutatás lehet arra is, hogy mit tegyél, ha azt szeretnéd, hogy a társad érezze, hogy fontos neked.

A legszebb, legszerelmesebb emlékek, helyzetek, események, pillanatok felidézése vágyat szülhet Forrás: Shutterstock/Ground Picture

Melyek voltak a legromantikusabb pillanataink?

A legszebb, legszerelmesebb emlékek, helyzetek, események, pillanatok felidézése vágyat szülhet azok újbóli átélésére. Merítsetek ihletet a saját életetekből, és ismételjétek meg azokat a pillanatokat, melyek egykor oly boldoggá tettek mindkettőtöket.

Szerinted melyik volt a legszexibb este a kapcsolatunkban?

A hármashatású „csodaszer”, mely egyszerre több kérdést is megválaszol, több ponton segít. Egyfelől elindít egy beszélgetést az intimitásról, ami sokaknál alapvetően problémás, nehezen nyílnak meg, ha hálószobai titkokról kell mesélni. De egy ilyen játékon belül könnyebb felszabadulni és őszintén beszélni arról, mikor érezted egyszerre a legromantikusabbnak és legkielégítőbbnek a szexet. Ezen kívül fellobanhat az egymás iránti szevedély, de ha esetleg ritkulnak, ellaposodnak az intim együttlétek, azt is tudni fogjátok, mivel kelthetitek fel a szerelmetekben a vágyat.

Milyen eszközökkel segítheted a szerelmes múltidézést?

  • Válasszatok ki olyan zenéket, melyek legszebb napjaitokra emlékeztetnek, a legromantikusabb pillanataitokat idézik fel, és készítsetek közös lejátszási listákat.
  • Írjatok egymásnak szerelmes leveleket, akár géppel, akár kézzel — bár ez utóbbi kétségtelenül romantikusabb —, ha vannak a szerelmetek hajnaláról ilyen levelezéseitek, olvassátok el együtt, mit gondoltatok, éreztetek akkor, amikor még épphogy csak ismerkedtetek egymással.
  • Ünnepeljétek meg a megismerkedésetek, az első igazi randevútok, esküvőtök évfodulóját. Nem kell mindegyiknek hatalmasnak lennie, kiválaszthattok egy nagy és több kisebb alkalmat is, a lényeg, hogy szervezzetek, tervezzetek. Az ünneplés mindig jó alkalom arra, hogy elgondolkodjatok a közös „történelmeteken”, miközben teret adhattok az új emlékek és hagyományok megteremtésének is.
  • Vegyétek elő a családi albumot, nézegessetek 1-2-sok éve készült közös fotókat, melyek vidám vagy meghitt perceket örökítenek meg.

És ne feledjétek a már-már unásig ismételt intelmet: egy kapcsolatért minden egyes nap tenni kell! A közös emlékezés erre is kiváló eszköz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.