szexuális úton terjedő betegség kankó gonorrhoea tripper
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brit orvosok szerint a gonorrhoea kezelésére hagyományosan használt antibiotikumok többé nem hatásosak, ugyanis a szexuálisan átvihető betegség kórokozója egyre nagyobb ellenálló-képességet mutat.

Tipp! Nézd meg Nánási Pál fotóit képgalériánkban! Katt ide!





Thinkstock
Thinkstock


Gonorrhoeás betegek mintájából izolált kórokozók laboratóriumi körülmények között csökkent érzékenységet mutattak az eddig használt gyógyszerrel szemben - a rezisztenciát 2005-ben még nem találták, 2009-ben a vizsgált törzsek 10 százaléka, míg 2010-ben már 20 százalék mutatta az ellenálló-képesség jeleit. A betegséget okozó Neisseria gonorrhoeae az évek során számos antibiotikummal, így penicillinnel, tetraciklinekkel, ciprofloxacinnal szembeni rezisztenciára tett szert - most úgy tűnik, még egy antibiotikum felkerült a listára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezelésre tett ajánlása szerint egy antibiotikumot akkor kell kivenni az első vonalból, amennyiben a kezelés a betegek öt százalékánál hatástalannak bizonyul. Emiatt a szakértők aggodalmaiknak adnak hangot, hogy a lépés egyre sürgősebb a gonorrhoea esetén, azonban jelenleg nem áll igazi alternatíva az orvosok rendelkezésére. Vagyis a legjobb módszer a megelőzés: a biztonságos szex.

A gonorrhoea (tripper, kankó) a clamydia után a második leggyakoribb nemi úton terjedő fertőzés.

Tipp! Levetkőzött a szexi énekesnő! Kattints a galériáért! (18+)




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.