Közismert gyógyszerek növelhetik a hirtelen szívleállás esélyét a cukorbetegeknél

Forrás: Thinkstock -
qtc szívleállás cukorbetegség inzulinhasználat antibiotikum
Egy új kutatás szerint a cukorbetegeknél bizonyos gyógyszerek szedése esetén fennáll a hirtelen szívleállás veszélye. Ezek a gyógyszerek: az antibiotikumok, antipszichotikus szerek és a hányinger és hányáscsillapítók.

Ezek a gyakran felírt gyógyszerek a szív elektromos rendszerének működésében bekövetkező változáshoz kapcsolódnak, amit orvosi nyelven QT-megnyúlásnak neveznek. Előforduhat, hogy a szív leállítja a vér pumpálását és leáll, ami az egész világon vezető halálok.

Peter Harms amszterdami kutató arról számolt be, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kétszeresére nőtt a hirtelen szívleállás kockázata, ha antibiotikumot, antipszichotikumot vagy hányáscsillapítót szedtek.

A tanulmányban 3919 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személy vett részt: közülük 2010 és 2019 között 689 személynek állt le hirtelen a szíve.

Forrás: Thinkstock

A hirtelen szívleálláshoz kapcsolódó kockázati tényezők még:

Szívritmuszavarok (68%-os kockázatnövekedés), dohányzás (40%-os kockázatnövekedés), inzulinhasználat (138 százalékos növekedés), QTc-megnyújtó prokinetikus gyógyszeres kezelés (66 százalékos kockázatnövekedés). Egyéb kockázati tényezők közé tartozott: súlyos magas vérnyomás, rossz vérzsírértékek és más QTc-meghosszabbító gyógyszerek, mint az antibiotikumok és antipszichotikumok.

„Az eredményeink tükrében a háziorvosoknak tisztában kell lenniük a cukorbetegség az általánosan használt antibiotikumok, antipszichotikumok és prokinetikumok felírásának veszélyeivel" - idézi Harmst az Express.

Ez is érdekelhet:

Korai figyelmeztető jelei vannak, hogy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.