cukorbetegség egészség szürkehályog diabétesz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Modern életformánk egészségtelen táplálkozási szokásai és a mozgásszegény életmód miatt a 2-es típusú diabétesz a legelterjedtebb anyagcsere-betegségek közé tartozik. Az ebben szenvedők száma évről évre egyre csak növekszik. Szövődményként olyan betegségek is kialakulhatnak, mint a szív- és érrendszeri betegségek, érelmeszesedés, érszűkület, szürkehályog.

A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere betegsége, legjellemzőbb és legegyértelműbb tünete, hogy megemelkedik a vércukorszint. A betegség akkor alakul ki, ha a szervezetben megszűnik vagy csökken az inzulintermelés, illetve ha az inzulin nem működik megfelelő hatékonysággal. Alapvetően két típusa van: az egyik az 1-es, a másik a 2-es típus. Mit kell tudni ezekről?

Az 1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti, de fiatal felnőtteknél is megjelenhet, és az egész életen át tart. Az 1-es típusú diabéteszesek úgynevezett inzulinhiányos betegek, náluk sokkal gyakrabban fordulnak elő súlyosabb tünetek, mint a 2-es típusnál. Ha nem kapnak időben inzulint, nagyon gyorsan rossz állapotba, akár kómába is kerülhetnek. Az 1-es típusnak két fajtája van: az egyik az autoimmun, a másik az úgynevezett idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Az előbbi a gyakoribb, a betegség elején a vérből ki lehet mutatni a betegségért felelős antitesteket. Az 1-es típusú cukorbetegek jellemzően életük végéig inzulinra szorulnak, ez alól egyedül akkor mentesülnek, ha van mód hasnyálmirigy-transzplantációra.

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább a gyermekeket és a tinédzsereket érinti Forrás: Shutterstock/Maya Kruchankova

Tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a beteg sokat iszik, gyakran és sokat vizel, emellett fogyni kezd, pedig sokat eszik. Ez azért van így, mert a szervezete nem tudja hasznosítani a szénhidrátot. Az ilyen figyelmeztető jeleknél orvoshoz kell fordulni.

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban alakul ki, főleg elhízottaknál, illetve nem túlsúlyos, de inzulinrezisztens felnőtteknél. Felismerése idején inzulinkezelésre rendszerint még nincs szükség, első körben elég az életmódváltás, elegendő a diétára és testsúlyra, a testmozgásra való odafigyelés. Emellett metformin hatóanyagú gyógyszerek adása is szóba jöhet. Ha az életmódváltás és kezelés hatására a testsúly jelentős mértékben csökken, a 2-es típusú cukorbetegség vissza is fejlődhet egy korábbi pre-diabétesz stádiumba.

Tünetei

A 2-es típusú cukorbetegséget gyakran csak akkor veszik észre, amikor már kialakultak a szövődményei. Kiszűrheti a szemorvos, vagy valamilyen egészen mást célzó vérvétel során is kiderülhet, hogy a vércukorral is baj van. A normál, éhgyomorra mért vércukorszint határértéke 6 mmol/l.

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák, illetve a látásromlás is. A látás fokozatos, fájdalommentes romlása szürkehályog betegségre utalhat.

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei közé tartoznak a szív- és érrendszeri problémák Forrás: Shutterstock//Fizkes

Szürkehályog

Szürkehályognak a szemlencsében kialakuló homályosságot nevezik, amely miatt a szembe egyre kevesebb fény jut, a látás pedig gyengül. A szemlencse normál esetben tiszta, átlátszó anyaga megváltozik, leggyakrabban az időskor következtében, de kialakulhat azonban másodlagosan is, valamilyen betegség, vagy a szemet ért trauma (sugárzás, tompa ütés, perforációt okozó sérülés) miatt is. A kezeletlenül hagyott szürkehályog egyre nagyobb látásromlást, végül pedig vakságot okoz, de sebészeti műtéttel gyógyítható. Bizonyos betegségek hajlamosítanak a szürkehályog kialakulására, ilyen például cukorbetegség.

Ajánlott évente szemészeti szűrővizsgálaton megjelenniük Forrás: Shutterstock/Wavebreakmedia

A cukorbetegeknek ajánlott évente szemészeti szűrővizsgálaton megjelenniük. Megfelelő műszerekkel ugyanis a szakemberek már akkor érzékelhetik a szürkehályog első jeleit, amikor a beteg még nem tapasztal semmilyen tünetet.

Terhesség esetén szintén célszerű a cukorbeteg kismamának szemészhez fordulnia (ha lehetséges, még az első trimeszterben). Fontos a vércukorszint és a vérnyomás optimális értékének beállítása, megőrzése és folyamatos ellenőrzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.