Enyhítheti a migrénes panaszokat az egészséges étrend

Health,Food,For,Vegan,Cooking.,Foods,High,In,Antioxidants,,Carbohydrates
Shutterstock - Tatjana Baibakova
vitaminbomba egészséges étrend migrén fájdalom
A rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás akár munkaképtelenné is teheti a betegeket. A migrén kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.

A migrénes fejfájás a lakosság akár 10-20 százalékát is érintheti, és sok esetben már gyerekkorban kialakul. Az orvoshoz fordulók között jóval nagyobb a nők aránya. Pontos oka egyelőre ismeretlen, de a tudomány jelen állása szerint valószínűsíthető, hogy az agyhártya vérellátását biztosító verőerek görcsös összehúzódása okozza. Kialakulása függ az öröklött génektől és a minket ért környezeti tényezőktől, így attól is, hogy milyen étrendet követünk. Vannak ételek, amelyek kiváltják a rohamokat, mások pedig a megelőzésükben és a migrénes panaszok enyhítésében segíthetnek. Utóbbiakból szedtünk össze néhányat.

Migrén ellen hatásosak a zöld leveles zöldségek, melyekben sok a magnézium.
A migrén megelőzésében és a tünetek enyhítésében is segít, ha egészségesen étkezünk. 
Forrás: Pixabay.com

 

Migrén ellen is jók a tengeri halak

Az egészséges étrend egyik alapköve a rendszeres fogyasztásuk. A bennük nagy mennyiségben található omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az idegsejtek életében, regenerációjában. A magas zsírtartalmú halak (hering, makréla, pisztráng, lazac) fogyasztása  jelentősen csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

Pótolják a magnéziumot a zöld leveles zöldségek

A migrénes tünetek egyik legjobb ellenszere a magnézium, amiből természetes úton az olyan zöldségek rendszeres fogyasztásával tudunk a legtöbbet bevinni a szervezetünkbe, mint a kelkáposzta, spenót, rukkola, mángold, római saláta, valamint a fodros kel és a brokkoli. Mellettük a hüvelyesek is jó magnéziumforrások.

Enyhíti a fájdalmat a gyömbér

A gyömbér nem csupán az emésztési problémákra kiváló, de fájdalomenyhítő hatása miatt ideális ízületi gyulladás, fejfájás és menstruációs görcsök enyhítésére. Kifejezetten gazdag A, B, C és E-vitaminokban, mindemellett tartalmaz cinket, foszfort, káliumot és magnéziumot.

Feltöltik a vitaminraktárakat az olajos magvak

Ha hajlamosak vagyunk a migrénre, érdemes minél több E-vitaminban gazdag ételt fogyasztani. A tokoferolként is ismert vitamin erősíti az immunrendszert, javítja a sejtek regenerációs folyamatát, védi a bőrt a korai öregedéstől, csökkenti a vérnyomást és hatásos fájdalomcsillapító. Elsőrangú természetes E-vitamin források az olajos magvak, napraforgómag, mandula és a diófélék.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.