Húsvét a megújulás jegyében: íme, egy tojásos recept, amivel leveszed a vendégeket a lábukról

finomság tojás recept húsvét
A húsvéti ünnepek egyik legfontosabb eleme a tojás: nemcsak festjük, de előszeretettel fogyasztjuk is ilyenkor, és nagyon jól tesszük. Ez az egyik legjobb természetes fehérjeforrás ugyanis, amely változatosan elkészíthető. Íme, egy érdekes varriáció.

A húsvét az európai és egyben a magyar hagyományok egyik legfontosabb ünnepe. Mind a teológiai, mind a nép-kulturális szerepe és hagyományai megkérdőjelezhetetlenek. Akármelyik aspektusból is közelítünk hozzá: ez az újjászületés és a megújulás ünnepe. Mi szimbolizálná ezen szavak tárgyi valóját jobban mint a virágok öntözés utáni kibújása a talajból vagy a tojás, amely egy olyan tárgy, amiből egy egész élet létre tud jönni, és amiben meg is van minden tartalom ehhez.

Nem csoda tehát, hogy a húsvéti hagyományokhoz, játékos közösségi élményéhez kapcsolódott a hölgyek megöntözése. Ahogy az sem véletlen, hogy a locsolók pedig piros vagy éppen részletgazdagon díszített tojásokat kapnak „munkájukért” cserébe. Sőt a tojás a húsvéti asztal, a reggeli elengedhetetlen elemévé is vált a hosszú-hosszú évek alatt, aminek mindig ott kell lennie a főtt sonka mellett.

"A hagyományos tojásos ételek is rendkívüli gazdagságot mutatnak. 

A tojás az egyik legjobb, természetes fehérjeforrásunk, évezredek óta velünk élő csodaszer.

 Ugyanis a tojás nem csak üres kalória, hanem minden benne van, ami egy élet kialakulásához szükséges, gondolva itt magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag tartalmára. Tehát az őseink részéről remek választás volt" - mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.

Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Dr. Németh Csaba
Forrás: ToTu

A húsvét a megújulás ünnepe. Akkor miért újévkor teszünk fogadalmakat, igyekszünk akár táplálkozási szokásainkat megújítani? Talán a fejünkben egyszerűbb egy naptári új évhez társítani az újrakezdést. Azonban, ha nem tettük volna ezt meg január 1-én, vagy már el is akadtunk volna, most újra megpróbálhatjuk. És ehhez, főleg a kilók leadása és a jobb sportteljesítmény szempontjából remek segítő társunk lehet a tojás.

"Kutatások mutatják, hogy a megemelt fehérjebevitel önmagában is testsúly-csökkenéssel jár hosszú távon. A tojás pedig rengeteg jól hasznosuló proteint tartalmaz. 

A tojás mindemelett, főleg, ha sok friss zöldség társaságában reggelire fogyasztjuk, a szervezet működésének elindításában, és az egész napos telítettségi érzet meglétében is nagy segítségünkre lehet. Ráadásul a sportolók teljesítményének fokozásához, az izomzat táplálásához is remek választás"

 - folytatta Dr. Németh Csaba.

A tojás fogyasztása ráadásul ma már sokkal változatosabb formában történhet mint pár tíz évvel korábban. Olyan tojásfehérje alapú termékek jelentek meg a polcokon, amikkel nem csak a tejfehérje-allergiások, laktóz-érzékenyek tudják remekül helyettesíteni a tehéntejből készült túrót, tejfölt, krémeket, de a szénhidrát- és zsírmentesen táplálkozóknak is alternatívákat nyújtanak. Ráadásul a segítségükkel akár a húsvét is még tojásosabbá tehető. A húsvét jegyében itt van egy igazi aktuális finomságnak, a tormakrémes húsvéti ToTu-s, sonkás kockának a receptje. Remek kis, egyszerűen elkészíthető, mégis nagyon mutatós vendégváró falatok. A recept 25 darabos kocka zila tortaformára van méretezve.

Sonkás kocka ToTu
Sonkás kocka
Forrás: ToTu

Hozzávalók:

az alaphoz:

  • 80 dkg puhára főtt füstölt sonka (tarja vagy csülök) ledarálva
  • 40 dkg ToTu krém extra
  • 3 tojás
  • törött bors

a forma kikenéséhez:

  • folyékony kókuszolaj

a töltelékhez:

  • 20 dkg ToTu krém
  • 10 dkg folyékony kókuszolaj
  • cukormentes ecetes torma ízlés szerint
  • törött bors

a díszítéshez:

  • főtt tojás
  • uborka

Elkészítés:

Az alap hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Kiolajozott 25 darabos kocka zila formába töltjük. 150 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Eltávolítjuk a formát. A töltelékhez a kókuszolajat és a ToTu krém összekeverjük. Akkor jó, ha vaj állagot kapunk. Sóval, törött borssal, ecetes tormával ízesítjük. Csillagcsőrös habzsák segítségével megtöltjük vele a kockákat. Negyedbe vágott főtt tojás és uborka szeletekkel díszítjük. Tálaláskor szeleteljük.

Ugyanakkor hasonló finomságokkal érdemes szeretteinket nem csak ünnepnapokon, de a hét minden napján is meglepni. Hiszen akár idős szeretteink izomzat vesztésének megállítására, akár a gyerekek fittségének fenntartásához remek választás a tojásfehérje. A tojás nem csak húsvétkor kiváló választás!

DIY húsvéti dekorációk – Mutatós ötletek, amiket magad is elkészíthetsz

Ahogy közeledik a húsvét, egyre szívesebben dekoráljuk otthonunkat különböző tavaszi kiegészítőkkel. Ezeket a kedves és ötletes dekorációkat azonban nem csak a boltban tudjuk beszerezni, hanem el is készíthetjük őket. Összegyűjtöttünk néhány egyszerűen, gyorsan és akár otthon megtalálható alapanyagokból készülő dekorációs ötletet.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.