Húsvétkor Jézus feltámadását és a megváltást ünnepli a kereszténység

Vienna,,Austira,Painting,Jesus,Carries,
Karl Geiger festménye, Szent Johann der Evangelist templomban, Jézus a keresttel
Shutterstock/Renata Sedmakova - Renata Sedmakova
ünnep feltámadás húsvét Jézus
A húsvét a kereszténység legnagyobb és legfontosabb ünnepe, Jézus Krisztus feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.

A karácsonyi ünnepkör végét jelentette a vízkereszt, amelyet a farsang követett, majd a karnveálok végeztével eljött hamvazószerda, amellyel megkezdődött a húsvéti ünnepkör.

Húsvét, a mozgóünnep

Az ünnepek ünnepe — sollemnitas sollemnitatum — Jézus Krisztus, a megváltó halálának és föltámadásának emlékünnepe a keresztény világban. A húsvét mai időpontját az ősi pogány tavaszi nap-éj egyenlőség ünnepéhez képest határozták meg a 325-ben tartott első niceai zsinaton. Addig egybeesett a zsidó húsvéttal, azaz a pászkaünneppel, amelyet Niszan hónap 14-15-én tartottak. A döntés után azonban a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap lett húsvét napja. A tavaszi nap-éj egyenlőség az évszak csillagászati közepe, amikor a nap ugyanannyi világos és sötét órából áll. Ez idén március 20-ára esik, a holdtölte pedig március 25-én, húsvét pedig március 31-én, vasárnap lesz. 

húsvét, kereszt
Húsvét, Jézus Krisztus, a megváltó halálának és föltámadásának emlékünnepe a keresztény világban
Forrás: Shutterstock/Niphon Subsri

Az ünnepet negyvennapos böjt előzi, amely hamvazószerdától nagyszombatig tart. A nagyszombat esti liturgia oldja fel.

A kereszténység húsvétvasárnap Jézus feltámadását ünnepli, ezen a napon minden keresztény egyház a Megváltó tiszteletére celebrál misét. A húsvéti ünnepkör még előttünk álló legfontosabb dátumai a következők:

Virágvasárnap

A húsvétvasárnap előtti utolsó vasárnap érkezett meg Jézus Jeruzsálembe; ez a nagyhét első napja, amely a keresztények szerint Jézus szenvedésének és halálának hete.

Nagycsütörtök

A húsvétvasárnap előtti harmadik nap, a három legszentebb nap első napja. Az utolsó vacsorán a Gecsemáné-kertben Jézus elbúcsúzott a tanítványaitól, majd Júdás árulása miatt az Olajfák hegyén elfogták.

Milan, Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora, milánói Santa Maria delle Grazie kolostor
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora
Forrás: Ungvari Attila/Shutterstock.

Nagypéntek

Poncius Pilátus a zsidó húsvét előtt mondta ki Jézus halálos ítéletét, akit ezután megostoroztak és nagypénteken feszítettek keresztre.

Nagyszombat

Ezen a napon Jézus még a sírjában feküdt, ám az éjszaka folyamán nyoma veszett. Ekkor még senki nem sejtette, hogy Krisztus fel fog támadni. A nagyszombaton szentelt húsvéti gyertya jelképezi a világosság győzelmét a sötétség, az élet győzelmét a bűn és halál fölött, amelyben a kereszthalál és a feltámadás egybefonódik.

Húsvétvasárnap

Jézus feltámadásának, így az emberiség megváltásának napja. Vasárnap hajnalban Krisztus a halálból visszatérve, megmutatkozott a tanítványainak. Húsvétvasárnap, a feltámadás napján a mindenkori pápa a Szent Péter téren celebrál ünnepi misét, amelyen elmondja húsvéti üzenetét és Urbi et orbi (a városhoz, vagyis Rómához és a világhoz intézett) apostoli áldását. Ahogy több más nyelven, magyarul is köszönti a híveket, a Krisztus feltámadott, Alleluja mondattal.

Urbi et orbi, Szent mise, Róma, vatikan, Pope Francis
A feltámadás napján a mindenkori pápa a Szent Péter téren celebrál ünnepi misét, amelyen elmondja húsvéti üzenetét 
Forrás:  AFP

Húsvéthétfő

Noha a hétfő egyházi szempontból már nem ünnep, a néphagyományban a locsolkodás és a tojáskeresés napja. A tojás a belőle kikelő kiscsibe Jézus újjászületését, a piros szín Jézus vérét jelképezi. De erről egy következő cikkünkben olvashattok. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.