önismeret házasság párkapcsolat férfi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy érzed, hogy a férfiak nem figyelnek fel rád, miközben te sem érzed magad elég nőiesnek?  Ha nem viselkedsz nőként, vagy kevered a szerepeket, ne csodálkozz azon, hogy a pasik semmibe vesznek!

Én fizessek vagy te?

"Többféle női szerep létezik: barátnő, társ, feleség, anya, szerető, karrierista nő, háziasszony, ám az, hogy nőiesnek érezzük-e magunkat, attól függ, hogy mennyire tudjuk örömmel megélni a különböző szerepeinket és belső énképünket" - mondja szakértőnk, Geszvein Erika pszichológus, örömtréner. Ha szeretjük és elfogadjuk önmagunkat, mások is szeretni fognak, és amikor tudatába kerülünk a nőiesség értékének, nőként bánnak velünk.

Istockphoto
Istockphoto


Az utóbbi évtizedekben jellemzővé vált a nők egyenjogúságra való törekvése, miközben a nők sűrűn összekeverik a szerepeket. Ha szórakozni mennek, elvárják, hogy a pasi fizessen, ott tehát nőként kívánnak jelen lenni, ám a munkahelyükön furcsán érzik magukat, ha férfi kollégájuk lesegíti róluk a kabátot. A nők sokszor egyenjogúságot követelnek maguknak a hódítás terén is, ám ezzel gyengítik a férfit, a vadászt, akinek az lenne a feladata, hogy megszerezze a nőt. Felcserélődnek a szerepek, a szerepzavar pedig megmaradhat a későbbi párkapcsolatban is, ami konfliktusokhoz vezethet. Persze, ez nem jelenti azt - mondja Geszvein Erika -, hogy egy nő soha nem kezdeményezhet, ám sokkal célravezetőbb, ha a férfias, direkt irányítást átengedjük az ellenkező nemnek. A férfiak is olykor zavarba jönnek a feminista megnyilvánulásoktól, mert sokszor nem találnak megfelelő fogadtatásra, és emiatt jogosan félnek a visszautasítástól. Ha viszont egy nő úgy gondolja, hogy minden férfi csakis "azt" akarja, máris saját szűrőjén keresztül látja az összes férfit, és olyanokat is büntetni fog, akik nőként szerették volna őt kezelni.

Istockphoto
Istockphoto

A Life tippje

Keresd elő a régi fényképeidet, és tedd sorrendbe a szerint, melyiken mennyire látod magad nőiesnek! Gondold át, milyen élethelyzetben voltál akkor, és mi történt azokban az években, amikor úgy látod, nem voltál elég vonzó!
Ha nincs pasim, nem is vagyok jó nő?

A nőiesség kialakítása az édesanya - nem tudatos - megfigyelésével kezdődik, később sokat tanulsz barátnőidtől is, mielőtt egy párkapcsolatban "élesben" kipróbálnád magad. Ahhoz, hogy megtapasztald, mi a jó neked, és hogyan tudod igazán nőies tulajdonságaidat kamatoztatni, nem kell feltétlenül egy pasi, ám női szereped mégiscsak egy párkapcsolatban teljesedik ki - mondja szakértőnk. Addig azonban van min dolgozni, ugyanis sok párkapcsolatban élő nő nem érzi magát nőnek, ám rengetegen partner nélkül is nőiesek. A nőiesség belül van elrejtve, és amit a tükörben látsz, az annak kivetülése. Tedd fel a kérdést: mi az, ami erősíti önbizalmadat? Igényeled-e, hogy valaki mindig elmondja azt, hogy jól nézel ki, vagy képes vagy önmagadat is csinosnak látni? Közismert tény - mondja szakértőnk -, hogy a gyengébbik nem sokszor nem is a pasi kedvéért húz fel dögös ruhákat, sokkal inkább a jelenlévő többi nő miatt, és azért, hogy nőiesebbnek érezhesse magát köztük.

A Life tippje

Nézd át a ruhatáradat, és válaszd ki azokat a darabokat, amelyekben vonzónak érzed magad, és amelyek kiemelik tested legelőnyösebb részeit. A többi ruhára mi szükséged lenne, ha úgysem hordod őket, és rosszul érzed magad bennük? Adományozd el a felesleges ruhákat rászorulóknak!


Lehetek számára évekig vonzó?

Ahhoz, hogy fenntartsd a párkapcsolat dinamikáját, fontos, hogy szánj elég időt önmagadra! Szakértőnk véleménye szerint gyakori kifogás az, hogy a nőnek nincs ideje saját magára, mert ott a gyerek, a férj, a család, és főzni, mosni, takarítani kell! Gondolj azonban bele: hogyan adhatnál megfelelő törődést, ha te is szükséget szenvedsz?

Istockphoto
Istockphoto


Ha azt érzed, partnered már nem (úgy) érdeklődik irántad, azt jelzi, hogy elhanyagoltad magad, és itt nem csupán a külsőről van szó.

A Life tippje

Fontos, hogy az érdeklődési köröd ne korlátozódjon a kedvenc sorozatodra vagy a hétvégi bevásárlásra, leld örömödet másban is, és ne csak a pasiddal közös programokban. Ne feledd: párkeresőként is csak akkor lelhetsz társra, ha mindent megteszel a testi és lelki szépségedért.


Olyan akarok lenni, mint a reklámcsaj!

A nők manapság gyakran hiszik azt, hogy a gyönyörű színésznők, fotómodellek riválisok. A magazinok címlaplányai is csalóka tükröt mutatnak, holott jól tudjuk, a látottak nem mindig fedik a valóságot - mondja szakértőnk. Ha egy nőnek olyan méretei lennének, mint Barbie-nak, nem lenne életképes! Ezért kell tudatosítanunk, hogy nőiességünk nem pusztán a testi szépségben rejlik, a férfiak pedig nem az egyes részleteket ítélik meg, hanem az összhatást, amelyet erősen meghatároz közérzetünk.

A Life tippje

Írj egy listát a legelőnyösebb külső és belső tulajdonságaidról, valamint azokról a területekről, ahol van még mit fejlődnöd. Kérd meg néhány barátodat, hogy állítson össze egy listát rólad, anélkül, hogy megmutatnád nekik a tiedet. Az eredmények tükrében pozitív tulajdonságaidat erősítened, gyengeségeidet pedig fejlesztened kell.


Tanulj meg nő lenni!

A benned lévő nőiesség fokozható, irányítható, mert tanulás útján jön létre. Az óvodában még utáljuk az ellenkező nemet, majd kialakulnak az óvodai szerelmek, amelyek iskoláskorban kissé lecsendesednek. Ekkor a tanulásé a főszerep, egészen serdülőkorig, amikor ismét felmerül bennünk a nemiség kérdése, amelyet aztán egész életünkben fejlesztünk - mondja szakértőnk. A külső-belső szépség mindig kitartó munka eredménye, melyben segítségünkre vannak a férfiak, de nőtársaink is! Ha szeretnéd növelni az önbizalmadat, vagy kiaknáznád a benned szunnyadó lehetőségeket, iratkozz be egy nőiességfejlesztő tréningre, ahol képzett szakemberek (sminkes, stylist, asztrológus, pszichológus, kineziológus) és a résztvevők segítenek, hogy elhidd: nem változnod kell, hanem megtalálnod igazi önmagad!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz!

És még:
www.pszichologin.hu
www.merjnolenni.hu

Tippünk: Randizz az interneten!

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Szex és szerelem a testbeszéd nyelvénhttp://www.life.hu/szeress/szex/20101230-ne-elemezd-a-szexet-erezd.htmlSteiner Kristóf: Új kor - új szexhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110124-steiner-kristof-a-szexualitassal-minden-eladhato.htmlIdeálokat kergetnek a mai szinglik?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20101111-idealokat-kergetnek-a-mai-szinglik.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.