Ezért szakítunk nyaralás, összeköltözés, családmustra után

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat szexuálpszichológus dráma Győri Szilvia szakítás kapcsolat mérföldkő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hisztibiztos nyaralásleckék az első közös vakációhoz című cikkünkben pedzegettük már, miért is szakítanak olyan sokan a közös álomút végeztével. Most arra a kérdésre kerestük a választ, amelyet oly sok nő feltesz magának, miután kiadták az útját: mégis miért éppen most dobott, amikor minden olyan szépen alakult?

A nagy lépések mindig csapdák?

Az ismeretségi körömben évek óta nem jutnak túl a csajok egy sztorin, méghozzá, amikor Béla, akinek nyilván nem ez az igazi neve, az összeköltözés után két héttel tette lapátra Beát, akivel akkor már három éve együtt voltak. Tulajdonképpen már amúgy is együtt éltek, mert rendszeresen a pasi lakásában voltak, de akkor éppen hivatalosan is megtették ezt a nagy lépést. Amikor pedig beütött a krach, mindenki azt kérdezgette, miért hagyta Béla, hogy kedvese felmondja az albiját, és hozzá cuccoljon, majd mire minden kis csecsebecse a helyére került, kitette a lány szűrét.

Forrás: Thinkstock

Igen, Béla vélhetően egy bunkó, ezen felül azonban a "miért pont akkor" kérdés érthető, még úgy is, ha valaki a tényleges indokot vagy a teljes történetet nem ismeri. "A kapcsolati mérföldkövek (amilyen például az összebútorozás is) mindig egyfajta megmérettetések. Bennük rejlik a bizalom mélyülése, a kötelékek erősödése, a másik alaposabb megismerése és az eddig felszínre nem került ellentétek kiütközése is" – kezdi érvelését Győri Szilvia szexuálpszichológus, aki szerint egyáltalán nem meglepő, amikor a nagy lépéseket hangos válás követi.

Ezért szakítunk nyaralás után:

A statisztikák szerint minden harmadik válást egy közös nyaralás után kezdeményeznek. Vajon mi az oka, hogy egy közös utazás után sokan nem kipihenve és feltöltődve térnek haza, hanem olyan konfliktusokkal, amiket nem tudnak megoldani? A Life.hu korábban ezt a témát pszichológus segítségével járta körbe. Cikkünket ide kattintva érheted el.

Nem csak a vakáció, a családbemutatás is para

"Kapcsolatonként változik, ki hogyan éli meg ezeket az életeseményeket. Ha nem feltétlenül komolyak a szándékaink, és nem tudunk felelősséget vállalni a kapcsolatunkban, illetve gondjaink vannak az elköteleződéssel, ezek a mérföldkövek könnyen összeboríthatják a kártyavárat" – állítja a szakértő, aki úgy véli, hogy ha egyes szituációk hoznak elő egy-egy konfliktust, abból pozitívan is ki lehet jönni, szóval azért nem egyenes következmény a szakítás.

Vagyis lehet, hogy Béla már érezte, hogy ez a kapcsolat igencsak bizonytalan lábakon áll, de gondolta, ad még egy nagy sanszot, egy óriási löketet, és bevállal egy hatalmas lépést. Hátha attól majd jobb lesz, és talán helyrerázódnak a dolgok. Gondolhatta, hogy a közös hálószoba miatt majd visszatér a tűz a viszonyba. Csak éppen semmi sem változott...

Forrás: Thinkstock

Ilyenek vagyunk a kapcsolat elején – és ilyenek a szakítás után

Mindenki emlékszik, milyenek voltak azok a bizonyos pillangók, amelyek még a kapcsolat kezdeti fázisában felütötték fejüket a gyomrunkban – és mi történt velük azután, hogy ilyen-olyan okokból véget ért a szerelem. Kimondhatjuk, hogy átértékelődött pár dolog, ugye? Íme, egy különleges videó a férfi-nő párkapcsolatok változásáról, életútjáról.

Amikor elbukunk egy mérföldkőben...

Szexuálpszichológusunk szerint ha alapból nem működik egy kapcsolat, de mégsem lépünk ki belőle időben, jó esély van arra, hogy egy összeköltözés csak ront a helyzeten, de persze akad példa az ellenkezőjére is. "Emellett egy biztosnak tűnő kapcsolatot is megmérgezhet, ha például a szülők nem szívelik választottunkat, és ennek folyamatosan hangot is adnak, vagy ha a családunk körében számunkra is meglepően és visszásan viselkedik a párunk."

Ezek alapján nem mondhatjuk, hogy ez egy tendencia, de mivel manapság könnyebben elbizonytalanodunk választásunkban, hamarabb lecseréljük az aktuális partnert, ha gondjaink akadnak, ezért a kapcsolati mérföldkövek is könnyen buktatóvá tudnak válni – véli Szilvia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.