Ghosting, avagy nyomtalanul felszívódni - Ez az új társkeresési trend!

Forrás: Thinkstock -
eltűnés szerelem ismerkedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik pillanatban romantikusan vacsoráztok a pároddal egy kellemes helyen, a másikban pedig szőrén-szálán eltűnik az életedből. Nincsenek magyarázatok, nincsenek észszerű érvek, csak a fejedben szüntelenül kavargó kérdések, hogy aktuális kedvesed miért lépett le egyetlen szó nélkül!

Kimondhatjuk, hogy ez a szakítás egyik legszívtelenebb alternatívája, és úgy tűnik, az internetes társkeresők kusza világában egyre többen húzzák magukra a fantom gúnyáját.

Forrás: Thinkstock

Nem divat a tisztességes lezárás

Ha szingli vagy, és rendszeresen használod a különböző társkereső alkalmazásokat, ez már valószínűleg veled is megtörtént: találkozgatsz valakivel, minden jól alakul köztetek, majd az illető munkahelyi elfoglaltságaira (vagy a beteg macskájára, a külföldre költöző barátjára, a lerobbant kocsijára) hivatkozva váratlanul lemondja a következő randit. Néhány nap múlva megunod az idegesítő várakozást, és küldesz neki egy üzenetet, de nem érkezik válasz. És az illető a telefonját sem veszi fel.

Ekkor szomorúan ráeszmélsz arra, hogy te is egy eltűnőművész áldozata lettél.

!

A ghosting jelenség egyre növekvő tendenciát mutat a szájberismerkedés világában, és sokan ahelyett, hogy vennék a bátorságot, és tisztességesen szakítanának azzal a személlyel, akivel együtt töltöttek bizonyos időt, egyszerűen kitörlik őket az életükből. Sőt vannak olyanok is, akik még messzebbre mennek, és mindenhonnan letiltják volt partnerüket. Egyetlen szó nélkül.

Ki kerüljön a bevásárlókosárba?

A mai, felgyorsult világban a különböző randiappok és ismerkedőoldalak számtalan lehetőséget adnak a kapcsolatteremtésre, ami egyes szociológusok szerint ún. bevásárlókosár-mentalitást hoz létre. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy ha nem tetszik a kiválasztott termék, máris jöhet a következő, és a kellemetlen körök lefutása nélkül lehet új partner után kutakodni.

Részben ennek is köszönhető a szellemkedés egyre nagyobb mértékű terjedése.

Forrás: Thinkstock

A virtuális társkeresés nagy előnye – azaz a hatalmas választék – inkább hátrányt jelent, mert kevesebb a szemtől szembe interakció, és az emberek sokkal kevésbé érzik úgy, hogy felelősséget kellene vállalniuk a cselekedeteikért. Elég csak lapozgatni, húzogatni, klikkelni, hogy meglássuk, kit tartogat a jövő, ami rengeteg kísértésnek ad teret, főleg akkor, ha az illető nem elkötelezett valaki iránt.

A randipartner egyetlen kattintással likvidálható

Ez a jelenség természetesen nem új keletű – a régebbi korok ismerkedői a vezetékes telefon mellett várták tűkön ülve a potenciális jelölt hívását, vagy óránként nyitogatták a postaládát, vajon érkezett-e levél. A randipartner ma szó szerint eldobható és egyetlen kattintással likvidálható, erre utal a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov felmérése is, ahol 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg a ghostingról. A kapott eredmények azt mutatták, hogy

a válaszadók több mint 10%-a szakított már úgy, hogy hirtelen mindennemű kommunikációt megszüntetett a másik féllel.

A szellemek rejtélyes esetei

A 34 éves Juli többször is randizott a Tinderen megismert Balázzsal; napközben egyfolytában írogattak egymásnak, és a levegő csak úgy sistergett közöttük. Két nappal azután, hogy egy egész hétvégét együtt töltöttek vidéken, Juli SMS-ben megkérdezte a férfit, lenne-e kedve egy közös ebédhez, amire soha nem kapott választ. „Nem az fáj, hogy nem kellettem neki, hanem az, hogy ilyen undorító módon felszívódott. Sokkal tisztességesebb lett volna, ha legalább ennyit mond: »Ne haragudj, de nem szeretném folytatni veled, mert úgy érzem, nem passzolunk egymáshoz.«”

Forrás: Thinkstock

A mérnökként dolgozó Ákos is a szellemé válást választotta, de ő teljesen indokoltnak érzi, hogy szó nélkül továbbállt. „A barátnőm megcsalt a volt pasijával, és mivel teljesen egyértelműek voltak a bizonyítékok, gyorsan összepakoltam a cuccaimat, és leléptem. Néhány nap múlva találtam egy új albérletet, ahová beköltöztem. Megváltoztattam a telefonszámomat, jeleztem a barátok és a család felé, hogy minden kapcsolatot megszakítottam az exemmel (azt nem kötöttem az orrukra, hogy miért), aztán letiltottam őt a Facebookon. Később keresett a munkahelyemen, de időközben úgy alakult az életem, hogy állást váltottam, így szerencsére nem talált meg.”

Egy ghoster nem alkalmas a párkapcsolatra

Sokan – különösen azok, akik a virtuális térben ismerkednek másokkal – tartanak attól, hogy a párjuk egyszer csak eltűnik mellőlük, akár egy szellem. Az már figyelmeztető jel, ha valaki például túl sok időt tölt a társkereső oldalakon/appokon, kevés információt árul el magáról, vagy egyértelműen a szexre hajt, halogatja a találkozást, esetleg hetekre eltűnik.

Összességében azonban senkinek nem szabad önmagát hibáztatnia, ha véletlenül egy ilyen szellemalakba botlik.

Csak azért, mert volt már negatív tapasztalatod, nem szabad folyamatosan azon aggódnod, hogy a következő jelölted egyszer csak köddé válik. Így soha nem tudod élvezni a pillanatot és annak a személynek a társaságát, akivel épp randevúzol. Miután rájössz, hogy egy ghosterrel nem lehet tartós párkapcsolatot kialakítani, turbózd fel kicsit az egódat.

Ne vesztegesd az időd feleslegesen lúzerekre, gyávákra és olyanokra, akik nem képesek őszintén kommunikálni az érzéseikről. Emlékeztesd magad arra, hogy ez másokkal is megtörtént/megtörténhet, de ettől függetlenül te egy erős, értékes, csodálatos ember vagy, aki megérdemli a szerelmet.

Érdemes elvarrni a szálakat

Bár nem lehet általánosítani, de a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a kámforrá váló emberek mind hasonló okok miatt választják a szakítás eme megalázó módszerét. Éretlen személyiségek, akik félnek a konfrontációtól, a kínos beszélgetésektől, hiányzik belőlük a mások iránti tisztelet és empátia, illetve szeretnek függőben hagyni dolgokat.

Forrás: Thinkstock

Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológus szakértője úgy vélekedik, hogy sokkal nagyobb fájdalmat és sérülést okozunk azzal, ha levegőnek nézzük a másikat, vagyis semmibe vesszük, mint azzal, hogy felvállaljuk az elutasítást. „Néhány találkozó után nem kell hosszasan magyarázni, hogy miért döntöttünk a szakítás mellett, és arra is ügyelni kell, hogy az őszinteségünkkel ne bántsuk meg a másik személy érzelmeit. Ám a partnerünk megérdemli, hogy az adott helyzetben tisztán lásson, hogy tanuljon az esetleges hibákból, tehát minden esetben érdemes elvarrni a szálakat, ha úgy érezzük, hogy szeretnénk lezárni a kapcsolatot.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.