művészet film mozi szórakozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Szilveszter éjjel című filmmel lehetőséged van rá: az ünnepi hangulat garantált, ahogyan a sztárparádé is, és még december 31-ig sem kell várnod. Csak nehogy valami eredetire számíts... Kritika.

A Szilveszter éjjel című film két, vélhetően minden kicsit is rutinosabb moziba járó néző számára ismert filmtípus szerelemgyereke. Az egyik az ún. "mozaikfilm": nem egy történetet látunk a vásznon, hanem több kicsit, nem egy főszereplő van, hanem sok, akiknek a sorsa párhuzamosan fut egymás mellett, hogy aztán persze a megfelelő pontokon keresztezzék egymást. Ilyen volt nemrégiben a szintén romantikus hangvételű New York, I Love You, régebben a Szeress, ha tudsz!, más műfajokból pedig ide kívánkozik a Traffic, a Bábel vagy a Magnólia.

ecranlarge.com
ecranlarge.com



A másik filmtípus az ún. "ünnepi film". A premierjét mindig valamelyik nagy ünnep környékére időzítik, a történetében pedig kiemelt szerepet kap a jeles esemény. Tipikus és leggyakoribb példája a karácsonyi mozi (Igazából szerelem, Reszkessetek betörők!, Karácsonyi ének), de volt már film halloweenről, az ezredfordulóról vagy a húsvétról is (igen, például A passió). Ezen filmek nem titkolt szándéka, hogy kihasználják az ünnepi hangulatot és szépen csengő pénztári bevételekké változtassák azt: ha már úgyis moziba mennek az emberek a vakációs munkaszüneti napokon, biztos szívesen beülnek egy ilyen szempontból aktuális filmre.

A két filmtípus keresztezése szinte adja magát, nem is először követik el a rutinos filmiparosok. Legutóbb tavaly, a Valentin nap című moziban láthattuk ezt a sémát, amelynek rendezője - micsoda meglepetés - ugyanaz a Garry Marshall, aki a Szilveszter éjjelt is jegyzi. Az egykor szebb napokat is látott rendező (a Micsoda nő!-t is ő készítette) úgy tűnik, végleg ráállt az ünnepi film bizniszre. Megtippelni se merjük, mi lesz a következő mozija, de a kommentek között szívesen várjuk az ötleteket.

ecranlarge.com
ecranlarge.com


Mi az, ami egy ilyen filmet még jobban fel tud dobni? Hát a sok sztár. Mivel van benne jó sok (fő)szerep, egyikük se fogja azt érezni, hogy az egóját sérti, ha csak keveset szerepel, így hát elvállalják a melót. A Szilveszter éjjelben ennek köszönhetően láthatjuk többek között Robert De Nirót, Halle Berryt, Ashton Kutchert, Michelle Pfeiffert, Zac Efront, Jessica Bielt, Sarah Jessica Parkert, Hilary Swanket, sőt még az énekes Jon Bon Jovit is. A casting tehát igazán parádésra sikeredett, de amennyire lenyűgöző, olyannyira kiszámítható is lett: minden sztár pontosan olyan figurát játszik, amilyet a leginkább várnánk tőle, és amiben már ezerszer láttuk.

Ez pedig nem csak a figurákra igaz ebben a filmben: a kiszámíthatóság a legfőbb vétke a Szilveszter éjjelnek. A történet, a karakterek és a szituációk a legordasabb közhelyeket elevenítik fel, noha jól adják el őket. És ha a másik oldalról nézzük, akkor végül is a kiszámíthatóság a Szilveszter éjjel legfőbb erénye is egyben: pontosan azt adja az ünnepi hangulatra és egy kis könnyes-nevetős hatásvadászatra vágyó közönségnek, amire az számít.


Tippünk: Nézd meg a film előzetesét!




Kiknek ajánljuk?

- akik ünnepi hangulatba akarják ringatni magukat
- akik szeretnék meglátogatni New Yorkot
- akik kíváncsiak a sok sztárra

Kiknek nem ajánljuk?

- akik számára felszínes a hollywoodi ünnepi hangulat
- akik épkézláb történetre vágynak
- akiket zavar, ha egy film egyértelműen pénzt akar csinálni egy ünnepből

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.