Alec Baldwin ellen polgári pert indít a Rust forgatásán lelőtt operatőr családja

Fotó / Celebrity Gig -
polgári per tragédia Rust (film) Alec Baldwin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Polgári pert indít a Rust című western forgatásán az operatőrt egy kellékfegyverrel véletlenül lelövő Alec Baldwin és a produkció több más tagja ellen az áldozat családja. A Santa Fe megyében kedden benyújtott kereset szerint a forgatáson számos biztonsági előírást nem tartottak be.

A polgári pert Alec Baldwin és a produkció biztonságáért felelős stábtagok ellen a néhai operatőr, Halyna Hutchins férje, Matthew Hutchins és kilencéves fiuk nevében indították. Brian Panis, a felperesek ügyvédje szerint Baldwin és a forgatás biztonságáért felelős szakemberek gondatlansága és spórolása vezetett Halyna Hutchins értelmetlen és tragikus halálához.

Baldwin kezében a Rust forgatásán, egy jelenet próbája közben sült el a .45-ös kaliberű colt. A gondatlanságból éles lőszerrel leadott lövés kioltotta az operatőr életét, és megsebesítette Joel Souza rendezőt. Az új-mexikói Santa Fében forgatott filmen Baldwin nemcsak színészként, hanem producerként is dolgozott. Aaron Dyer, a Baldwint és társait képviselő ügyvéd közölte, hogy "bármilyen állítás, miszerint Alec gondatlan volt, hamis".

Alec Baldwin a baleset után, és az operatőr, akinek az életét kioltotta Fotó / Celebrity Gig

Baldwin korábban azt mondta, őt úgy tájékoztatták, hogy a kezébe adott fegyver "hideg", ami a filmeseknél azt jelenti, hogy biztonságos a használata. Dyer arra hivatkozott, hogy ez az eljárás korábban filmek ezreinek forgatásán így működött, és még sohasem fordult elő, hogy bárkit megsebesített volna egy golyó. A színészeknek bízniuk kell a fegyverszakértőkben és kellékesekben, valamint a rendezőasszisztensekben, nem lehet az ő feladatuk, hogy eldöntsék, biztonságosan elsüthető-e egy fegyver - fogalmazott az ügyvéd.

Panish szerint azonban Baldwinnak komoly felelőssége van a történtekben, mert ő sütötte el a fegyvert, ami megölte Hutchinst. A kereset szerint Baldwin a ravaszon tartotta az ujját, amit próba alatt nem lett volna szabad. A színész korábban azt nyilatkozta, hogy felhúzta a fegyver kakasát, de nem húzta meg a ravaszt. Panish hangsúlyozta, hogy Baldwinnak ellenőriznie kellett volna, hogy valóban nincs-e éles lőszer a fegyverben, és nem lett volna szabad emberre irányítania a fegyvert.
A felperesek egy üzenetváltást is benyújtottak bizonyítékként, amelyben Lane Luper kameraman arra hívta fel a gyártásvezető Katherine Walters figyelmét, hogy "a fegyver már háromszor elsült véletlenül. Ez nagyon nem biztonságos".

Az új-mexikói hatóságok továbbra is vizsgálják, hogyan került a forgatásra éles lőszer. Egyelőre nem történt vádemelés. A pernek, amelyben a vádlottaktól meg nem nevezett kártérítést követelnek, Baldwinon kívül két tucat alperese van, köztük a fegyverszakértő Hannah Gutierrez Reed és David Halls rendezőasszisztens.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.