A legrémesebb szakítások a zene világában

Aerosmith Metallica Guns N Roses magazin zenekar szakítás zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a rock and roll műfaja leginkább a szórakozásról és arról szól, hogy az emberek jól érezzék magukat, ez nem jelenti azt, hogy a műfajt ne öveznék kínos, esetleg egyenesen rettenetes események.

Az elmúlt évtizedek során a zenekarok tagjai rivalizáltak egymással, esetleg nyíltan ellenségeskedtek, botrányt halmoztak botrányra. A tagok kiléptek, visszaléptek, nyilvánosan adták ki dühüket, a sort pedig a végtelenségig lehetne folytatni. Még ha a zenekar tagja végül együtt is maradtak, ezek a szakítások a karrierjük legsötétebb foltjai közé tartoznak.

Aerosmith

Ahogy a 70-es évek beindult, az Aerosmith úgy kezdte el hódítását az első nagy, autentikus amerikai rock and roll zenekarként. Átvették a brit Rolling Stones és Led Zeppelin hangját, majd fogták, és ezt összekeverték egy egészséges adag amerikai boogie-val. De a csillogás sajnos nem tarthatott örökké.

A 70-es évek második felében szépen lassan ellentét kezdett kirajzolódni Steven Tyler és Joe Perry között, akik mindketten azt akarták, hogy barátnőik elkísérjék őket az egyik turnéra.

Steven Tyler és Joe Perry Forrás: Getty Images via AFP/2020 The Recording Academy/Emma Mcintyre

Bár a kezdeti súrlódások néhány nagyszerű dalhoz, például a Sweet Emotionhoz vezettek, de a problémák felerősödtek a Draw the Line turnéjuk során, ahol lényegében mindenki összeveszett mindenkivel a színfalak mögött. Egy alkohol- és drogmámor fűtötte alkalommal Perry felesége, Elyssa elvesztette az eszét, és egy doboz tejet vágott Tom Hamilton basszusgitáros feleségéhez.

Ez volt az első, hogy ekkora feszültség alakult ki a bandán belül. Perry ezután kiment Tylerrel a folyosóra, majd közölte, hogy elhagyja a zenekart. A banda úgy döntött, hogy a turnét és a következő albumot egy másik gitárossal fejezik be, például Jimmy Crespóval, de az egyre sűrűsödő feszültségek miatt végül Brad Whitford, a gitáros is távozott.

Bár az Aerosmith-nek fantasztikus zenéi vannak, ha kiveszünk egy darabot a kirakósból, már nem lehet ugyanaz, mint volt.

Guns N' Roses

A Guns N' Roses korai időszakában úgy tűnt, minden flottul megy, pillanatok alatt törtek a csúcsra. Úgy nézett ki, hogy a banda hihetetlenül gyorsan kezd felnőni, és a Use Your Illusion című albumokkal elérték a tetőpontot. Azonban amikor ennyire gyorsan történnek az események, számítani lehet a konfliktusokra.

Az Illusion lemez katasztrofális turnéja során kezdtek igazán elszabadulni az indulatok, főleg, hogy Slash többször is majdnem belehalt a kábítószer-túladagolásba. A koncertek utáni brutális bulik, amelyeket Axl Rose rendezett, nem igazán segítettek a helyzeten. A helyzet akkor kezdett igazán feszültté válni, amikor Axl a banda többi tagjával aláírta a Guns N' Roses név jogait. A koncertek sem mentek zökkenőmentesen, többször előfordult, hogy Axl későn jelent meg, vagy egyáltalán el se ment.

Axl Rose és Slash 2020-ban. Forrás: AFP/Alejandro Melendez

Mire elkészült a The Spaghetti Incident című album, már egyértelmű volt, hogy a banda a végét járja. Ahogy elkezdtek dolgozni a következő lemezen, a Chinese Democracy-n, akkorára nőtt a feszültség, hogy Axl kivételével mindenki kilépett. Az album több mint egy évvel később jelent meg, de az már, valljuk be, hiába a név, ez már nem a Guns N' Roses volt. Inkább egy Axl Rose és Barátai műsor volt.

Metallica

A heavy metal története során a Metallica lett műfajának egyik legmegállíthatatlanabb bandája. Perek a Napsterrel, tagok elvesztése buszbalesetekben, ráadásul egyszer még James Hetfield is lángra kapott; mégsem volt semmi, ami megállíthatta őket. Legalábbis sokáig úgy tűnt. A kétezres években azonban rövid időre a teljes összeomlás szélére került a banda.

Kirk Hammett, Lars Ulrich, James Hetfield és Robert Trujillo. A Metallica 2022-ben Las Vegasban. Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Ethan Miller

A St. Anger album promóciós anyagának készítése közben robbantak ki a tagok között lévő többéves feszültségek. Jason Newsted volt az első, aki távozott, miután megelégelte, hogy a kezdetektől rémesen bánt vele a többi tag. Az így trióra csökkent zenekar, úgy tűnt, akár még működőképes is lehetne, viszont ezt követően James Hetfielden elhatalmasodott a függősége: egy nap dührohamot kapott, és kiviharzott a stúdióból.

James ezután közel egy évig be sem tette a lábát a stúdióba, tehát a bandának ismét a nulláról kellett indulnia, bár Hetfield később visszatért hozzájuk. Bár a St. Anger album megjelenése finoman szólva sem elégítette ki a közönséget, van valami, amit mégis a javára írhatunk: az album nélkül a Metallica nem tudott volna fennmaradni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.