2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Megszólalt a Nébih: kiderült, hogy fertőzőek-e a hazánkban kapható koktélparadicsomok

Forrás: Táfelspicc -
paradicsom NÉBIH ételmérgezés Salmonella Senftenberg
Ahogyan arról pár nappal ezelőtt mi is beszámoltunk, súlyos fertőzés terjed több országban: életveszélyes ételmérgezést okoz a Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozó. A fertőzést az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és 11 európai országban észlelték az elmúlt évben. Úgy vélik, az antibiotikum-rezisztens szalmonella terjedése a koktélparadicsomhoz köthető. Az esettel kapcsolatban a Life.hu megkereste a Nébih-et.

A járványért felelős baktériumtörzset először 2022. augusztus 17-én Franciaországban egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyessalátában mutatták ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szóvivőjének tájékoztatása szerint Ausztriában, Németországban, Franciaországban és Svédországban készült esetinterjúk is a koktélkoktélparadicsomra engedtek következtetni, mint a fertőzés hordozójára.

A Salmonella Senftenberg terjedése főleg azért aggasztó, mert ez esetben a fertőzést antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek okozzák, így az antibiotikumokkal történő kezelés hatástalan.

A járványért felelős baktériumtörzset először 2022. augusztus 17-én Franciaországban mutatták ki. Forrás: Táfelspicc

Arra a kérdésre, hogy hazánk mennyire érintett a fenti üggyel kapcsolatban, a Nébih az alábbi választ adta megkeresésünkre:

"Hatóságunk folyamatosan nyomon követi az esetet az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF).

Jelenlegi információk szerint hazánk egyelőre nem érintett az ügyben.

Természetesen amennyiben e téren változás történik, haladéktalanul megtesszük a szükséges intézkedéseket. A Salmonella Senftenberg kapcsán elmondhatjuk, hogy viszonylag ritka szerotípus a szalmonellózis esetében: uniós szinten 2020-ban 36, 2021-ben pedig 75 esetet jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC).

Magyarországon eddig zöldségből származó törzset nem mutattak ki. A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést. Mindenesetre – ahogy általában is – javasoljuk a zöldségek és gyümölcsök alapos mosását fogyasztás előtt, mely jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát."

Mit kell tudni a szalmonelláról?

A szalmonella-baktérium a leggyakrabban tojásban és csirkében található meg, és akár két hétig is okozhat ételmérgezési tüneteket. A tünetek közé sorolható a gyomorrontás, hasi görcsök, láz, émelygés, hányás, hidegrázás, fejfájás és véres széklet. Súlyos esetekben a szalmonella akár halálos is lehet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek. Utóbbiaknál antibiotikum-kezelésre is szükség lehet, ugyanakkor a betegség spontán is gyógyul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.