2050-re az antibiotikum-rezisztencia veszélyesebbé válhat a ráknál

Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li -
betegség rák antibiotikum antibiotikum-rezisztencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az antibiotikum-rezisztencia 2050-re veszélyesebbé válhat, mint a rák.

Három évtized múlva az antibiotikum-rezisztencia több embert ölhet meg, mint a ma vezető halálozási oknak számító daganatos betegségek – írja a Ripost.

Az Amerikai Egyesült Államokban már ma is 23 ezer embert ölnek meg évente az antibiotikumos kezelésnek is ellenálló szuperbaktériumok, 2050-re pedig ez világszerte akár 10 millióra is nőhet évente. Ezt az antibiotikumok használatának észszerűsítésével lehetne megakadályozni, az orvosok azonban általában kénytelenek a rezisztens baktériumokra a korábbiaknál erősebb gyógyszereket felírni.

Sokan észszerűtlenül használják az antibiotikumokat Forrás: Science Photo Library/MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Microgen Images/Science Photo Li

A vírusokra nincs hatásuk az antibiotikumoknak, viszont a bakteriális fertőzések és vírusfertőzések tüneteit időnként nehéz megkülönböztetni egymástól.

A portál arra figyelmeztet, hogy csak akkor szabad használni őket, ha orvos írja elő, és ha valóban szükség van rájuk. Ehhez feltétlenül szükséges a pontos diagnózis felállítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.