2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

5 hiba, amit a fodrásznál elkövethetsz

hajvágás, fodrász
Shutterstock/Copyright (c) 2020 hedgehog94/Shutterstock. No use without permission. - hedgehog94
jó, ha tudod frizura fodrász tipp hiba
Sok minden félresikerülhet egy fodrásznál tett látogatás során. Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy olyan frizurával járni-kelni, ami nem tetszik, igen kellemetlen. Hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket, be kell tartanunk öt fontos dolgot.

1. Rossz inspirációs képeket választunk

Már napokkal az időpont előtt frizurákat nézegetünk a neten, megpróbáljuk kiválasztani a számunkra legjobban tetsző frizurát. Lelkesen mutatjuk a fodrásznak a lehetséges variációkat, és várjuk az ítéletet, meg tudja-e csinálni.

Ha a következő három dologra figyelünk a választásnál, akkor a fodrász is biztosan rámondja az áment:

  • A modelleknek általában nagyon sok haja van, nem biztos, hogy a kiválasztott fazon vékonyszálú, ritka hajból is jól néz ki. Ugyanez a helyzet a frufruval: csak akkor érdemes vágatni, ha sok hajunk van. 
  • Ha hajszínt szeretnénk váltani, meg kell nézni, hogy a fotón szereplő modellnek hasonló-e a bőrtónusa, mint a miénk. A kívánt színárnyalat teljesen másképp mutathat egy sárgás vagy egy rózsás árnyalatú bőrön. A hajszín tónusát a bőrünkhöz kell választani. 
  • A fej formája, a nyak hossza és a homlok magassága is meghatározó a frizura kiválasztásánál. Egy bob vagy egy pixie nagyon jól áll a hosszú nyakú hölgyeknek, ellentétben a rövidebb nyakúakkal, nekik nem javasolt a rövid fazon.
Hairdresser,Cuts,Hair,With,Scissors,On,Crown,Satisfied,Client,In
A rövidebb haj a hosszú nyakú hölgyeknek áll jól.
Forrás: Shutterstock

2. Tegyük fel a kérdést: otthon is meg tudom csinálni?

A fodrász több éves tapasztalattal és professzionális termékekkel készít el egy frizurát. Ha profi kezek dolgoznak a hajunkon, sokkal jobban nézünk ki, mint amikor magunknak csináljuk. Mindig tegyük fel a kérdést, hogy el tudjuk-e készíteni otthon is a frizurát, és mennyi időt vagyunk hajlandóak erre szánni. A hajvasalót és a hajsütővasat sem forgatjuk olyan jól, mint egy fodrász, ráadásul a hátsó tincsekhez hozzá sem férünk igazán.

A hajmosás sem olyan egyszerű, mint gondoljuk. Jonathon Van Ness mesterfodrász szerint az emberek nagy része rossz rutint követ a hajápolást illetően. 

3. Nem fogalmazunk pontosan!

A kommunikáció az élet minden területén fontos, a fodrásznál is. Ha csak megmutatunk egy fotót, de nem mondjuk el pontosan, hogy mit és hogyan szeretnénk, az végzetes lehet. A fodrász magától nem fogja tudni kitalálni, hogy a szín, a hossz vagy a fazon tetszik nekünk. Minél többet mondunk, annál jobb! Hogyan szeretnénk formázni a hajunkat? Milyen választékot szeretnénk? Copfba akarjuk-e kötni a hajunkat? Zavar-e, ha az arcunkba hullik pár tincs? Ezek mind-mind nagyon fontos kérdések, amiket tisztázni kell.

Female,Customer,Showing,Which,Hairstyle,She,Wants,On,Mobile,Phone
Ha csak megmutatunk egy fotót, de nem mondjuk el pontosan, hogy mit és hogyan szeretnénk, az végzetes lehet. 
Forrás: Shutterstock

4. Fodrász előtt tilos a hajmosás

Igen, tudjuk, zsíros hajjal fodrászhoz menni kellemetlen, de ha szőkíteni vagy festeni szeretnénk a hajunkat, akkor be kell vállalni. A fejbőrön képződő faggyú természetes filmréteget képez, ami megvédi a fejbőrt a vegyi anyagoktól. Ha eltávolítjuk, allergiás reakció léphet fel. Akkor se legyen frissen mosott a haj, ha hajformázásra jelentkezünk be, szétcsúszhat a frizura. Egyetlen kivétel van, amikor viszont meg kell mosni a hajat: ha festés előtt túl sok hajformázót vagy szárazsampont használtunk.

5. Hallgatni tilos!

Össze sem tudjuk számolni, hányszor mondtuk már a fodrásznál, hogy tetszik a végeredmény, pedig nem is úgy volt... A kegyes hazugságot a jövőben inkább hanyagoljuk. Egyrészt, egy jó fodrász nem veszi támadásnak, ha normális hangnemben elmondjuk a véleményünket, csak megint egy kicsit jobban megismer bennünket, másrészt a mi hajunkról és pénzünkről van szó. Túl rövid lett a frizura? Mondd meg! A színe teljesen más, mint amit elképzeltél? Mondd meg! Valami égeti a bőrödet, túl hideg a víz mosásnál vagy nagyon forró a hajszárító? Szólj bátran! A fodrásznál a hallgatás nem arany, ő is akkor lesz elégedett, ha te is az vagy!

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.