Ők lépnek Károly helyébe, ha az uralkodó nem tudja ellátni a feladatait

Károly király
MTI/AP/Királyi udvar/Hugo Burnand/Hugo Burnand -
protokoll betegség államtanács Károly király III. Károly király
Ha az uralkodó nem tud hivatali ügyekben eljárni, az államtanácsosok veszik át a feladatait. De kik tölthetik be ezt a szerepkört?

A Buckingham-palota hétfőn este adott ki közleményt arról, hogy III. Károlynál rákot diagnosztizáltak. Az uralkodó kezelését megkezdték, fia Harry azonnal repülőre ült, hogy édesapjához siessen. Károly fiait még a közlemény előtt felhívta, hogy beszéljen nekik állapotáról, királyi szakértők szerint nagy lehet a baj, hogy Harry rögtön útnak indult. 

Károly király, III. Károly, Kamilla,
Ha az uralkodó nem tud hivatali ügyekben eljárni, az államtanácsosok veszik át a feladatait: közéjük tartozik felesége, Kamilla királyné is.
Forrás: AFP/Victoria Jones

"Őfelsége  megkezdte a kezeléseket, amely idő alatt az orvosok azt tanácsolták neki, hogy halassza el a nyilvános szereplést. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos papírmunkát" - áll többek között a közleményben, a BBC mindeközben arról ír, mi történik akkor, ha Károly király egészségi állapota rosszabbodik és mégsem tudja ellátni uralkodói feladatait. 

Ez a jelenlegi brit trónöröklési sorrend: III. Károly király, Vilmos herceg, György herceg, Sarolta hercegnő, Lajos herceg, Harry herceg, Archie Harrison, Lilibet Diana.

Természetesen megvan erre a megfelelő alkotmányos protokoll. Ha az uralkodó nem tud hivatali ügyekben eljárni, az államtanácsosok veszik át a feladatait. Közéjük tartozik Kamilla királyné, Vilmos herceg, valamint Károly két testvére, Eduárd herceg és Anna hercegnő is. Alapesetben ide tartozna Harry herceg és András yorki herceg is, de a fennálló szituáció miatt ők nem tartoznak a tanácsosok közé, mivel nem dolgozó családtagoknak számítanak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.